Ekrem Sarısu Doğum borçlanması şartları
HABERİ PAYLAŞ

Doğum borçlanması şartları

Soru: 1967 doğumluyum. 3600 gün prim ödedim. 2 kızım var. 1 çocuğum için ne kadar ödeme yapacağım? Ne kadar gün ödemiş olacağım? Doğum borçlanması şartları nedir? Kadriye YALÇIN

Cevap: Sosyal Güvenlik Kurumu doğum borçlanması için, sigortaya tescil, işten ayrıldıktan sonra en geç 300 gün içinde doğum yapma, doğum sonrasında 2 yıl süresince sigortalı olarak çalışmama, çocuğun yaşaması ve borçlanma bedelinin bir ay içinde ödenmesi şartlarını arıyor. Bu şartları taşıyorsanız, bir doğum için 720 gün borçlanma yapabilirsiniz. 720 gün borçlanma için ödenecek bedel 5598 liradır. (30 Haziran 2010’a kadar geçerli tutar)

Haberin Devamı

Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde verilir

Soru: Anneannem ocak ayında vefat etti. Üzerine kayıtlı bir gayrimenkulü ve bankada teyzemle ortak hesabı var. Annem ile teyzem uzun zamandır dargınlar. Annem veraset ilamı çıkarttırmak istiyor. Bu işlem için nereye, hangi evraklarla başvurması gerekiyor? Başvuru için bir süre var mı? Ölüm belgesi teyzemde bulunuyor. Bir sorun yaratır mı? Annemin kardeşi olmadan veraset ilamı için tek başına başvurması sorun olur mu? Veraset ilamı çıktıktan sonra varisin vergi dairesine beyanda bulunması gerekiyor mu? Bunun bir süresi var mı? Ne yapmak gerekiyor? Bankadaki paranın anneannemin payına düşen kısmının yarısı için de beyanda bulunması gerekiyor mu, prosedür nedir? Ayrıca anneannemin üzerine kayıtlı gayrimenkulün apartman aidatı vefat ettikten sonra ödenmezse yönetim eve el koyup satışa çıkarabilir mi? Semahat

Cevap: Anneniz bulunduğu yerdeki, Sulh Hukuk Mahkemesi’ne müracaat ederek veraset ilamını tek başına çıkarabilir. Mahkemeye vukuatlı nüfus kayıt örneği ve kimliği ile başvuru yapabilir. Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesinin, ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde verilmesi gerekiyor. Veraset ve İntikal beyannamesinde gayrimenkul ve bankadaki para ve varsa diğer kalan malların hissesine düşen kısmını beyan edecek. Beyandan sonra, vergi dairesinden alacağı Veraset ve İntikal Vergisi ilişiksizlik belgesini bankaya ibraz ettiğinde, paranın hissesine düşen kısmını alabilir. Apartman yönetimlerinin tahsil edilmeyen aidat borçlarından dolayı mahkeme yoluyla daireyi satın alma hakları bulunuyor. Dairenin aidatlarını mirasçılar olarak anneniz ve teyzenizin ödemesi gerekir. Ödenmeyen aidat borçları için yönetim mahkeme yoluyla daireyi satın alabilir.

Haberin Devamı

46 yaşınızı dolduracağınız Temmuz 2011’de emekli olabilirsiniz

Soru: 9 Temmuz 1965 doğumluyum. 1 Mayıs 1982’de işe başladım. İnternetten baktığımda 5605 günüm ve Temmuz 2011’de emekli olabileceğim görünüyor. Bu tarih doğru mu? A.YILDIRIM Cevap: Sizin gibi, 24 Kasım 1980 ile 23 Mayıs 1982 tarihleri arasında sigortalı olanlar, 25 yıl sigorta, 5075 gün prim ve 46 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 46 yaşınızı dolduracağınız 9 Temmuz 2011’de emekli olabilirsiniz.

Askerliğiniz memuriyetten önceyse borçlanıp bir yıl erken emekli olabilirsiniz

Soru: 29 Ekim 1972 doğumluyum. 1 Haziran 1995’te memuriyete başladım. Hangi yaşa tabiyim? Ne zaman emekli olabilirim? Umut VAROL Cevap: 25 yıl fiili hizmet süresi ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. 1 Haziran 2020’ye kadar ara vermeden çalışarak fiili hizmet sürenizi 25 yıla tamamlamanız şartıyla, 29 Ekim 2027’de emekli olabilirsiniz. Şayet askerliğinizi memuriyete başlamadan önce yapmışsanız borçlanmanız halinde, 54 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

İsteğe bağlıya aylık en az 233.28 lira prim ödenir

Soru: 14 Mart 1959 doğumluyum. 31 Aralık 1986’da Bağ-Kur’lu oldum. Üç yıl, bir ay, on sekiz gün primim var. 1990’da SSK’ya geçtim ve 2580 gün prim ödedim. 5 Kasım 1979 ile 5 Temmuz 1981 tarihleri arasında yaptığım askerliğimi borçlansam, geri kalan günleri de isteğe bağlı ödesem, ne zaman emekli olurum? isteğe bağlı ödersem Bağ-Kur’dan emekli olmak zorunda kalır mıyım? İsteğe bağlıya en az kaç lira prim ödemem gerekir? GÜVEN Cevap: Askerlik sürenizi borçlanırsanız sigorta başlangıç tarihiniz askerlik süreniz kadar (20 ay) geri gider ve SSK’da 25 yıl sigorta, 5225 gün prim ile 48 yaş şartlarına tabi olursunuz. Askerlik borçlanması dışında 917 gün de isteğe bağlı olarak prim ödeyerek, prim ödemenizi 5225 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz (1 Mayıs 2010’da prim ödemeye başlayıp ara vermeden prim ödemeye devam etmeniz halinde Kasım 2012 sonunda). İsteğe bağlıya 1260 günden az süre prim ödeyeceğinizden, Bağ-Kur şartlarına tabi olma riskiniz yok. İsteğe bağlıya ödenecek en az prim tutarı 233.28 liradır.

Meslekte kazanma gücünün yüzde 10’unu kaybeden sürekli iş göremezlik geliri alır

Soru: 2007’de bir iş kazası geçirip kalça eklemimi kırdım. Şu anda çalışıyorum ama diz eklemlerimde ve kalçamda sorunlar yaşıyorum. Anlayacağınız eski iş performansım yok. Keza kalçamda 4 tane platin vida ile yaşıyorum. Sürekli iş kaybı ödeneği hakkından yararlanabilir miyim? Hem çalışıp hem de bu ödeneği alabilir miyim? Nihat KULABOĞA Cevap: Geçirilen iş kazası veya meslek hastalığı sonucu oluşan hastalık ve engel nedeniyle, kurumca yetkilendirilen hastanelerin sağlık kurulunca verilen raporlarına istinaden, meslekte kazanma gücünün en az yüzde 10’u oranında azalmış bulunduğu tespit edilen sigortalılar, sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanır. Geçirmiş olduğunuz iş kazası nedeniyle, kurumca yetkilendirilen hastanelerin sağlık kurullarından alacağınız rapora istinaden, meslekte kazanma gücünüzün en az yüzde 10’unu kaybettiğinize karar verilirse, iş göremezlik geliri alabilirsiniz. Sürekli iş göremezlik geliri alırken sigortalı olarak çalışabilir ve aranan koşulları sağladığınızda da emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder