Sağlık Doğum sayısı arttıkça rahim kanseri riski azalıyor

Doğum sayısı arttıkça rahim kanseri riski azalıyor

Paylaş
Doğum sayısı arttıkça rahim kanseri riski azalıyor

Kanser türleri arasında en öldürücü olarak nitelendirilen yumurtalık kanseri de oranını her geçen gün artırıyor. Her yıl dünyada 500 bin kadın bu hastalığa yakalanıyor. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamaya göre; bu oranı azaltmak doğum sayısı ile mümkün

Medicana Ankara Hastanesi Prof.Dr. Yusuf Üstün "İyi huylu tümörler kanser değildir. Başka bölgelere yayılmazlar, Tamamen çıkartıldığı zaman genellikle tekrarlamazlar. Kötü huylu tümörler ya da kanser ise Komşu organ ve dokulara yayıldığı gibi, uzak organlara da yayılır. Rahim kanseri, gelişmiş ülkelerde en sık rastlanan jinekolojik kanserdir. Kadınlarda 4. sırada. Hastalığın görüldüğü kadınların yüzde 75’i menopozdadır. Kadın kanserleri içinde en iyisi rahim kanseridir. Yüzde 90 hastada anormal uterin kanama görülür. Çoğunlukla menopoz sonrası kanama şeklinde görülür. Doğum sayısı arttıkça ve sigarayı bırakmakla azalır.

Haberin Devamı

EN ÖLDÜRÜCÜSÜ YUMURTALIK KANSERİ

En öldürücü jinekolojik kanser yumurtalık kanseridir. Ortalama görülme yaşı 60-64. Bir kadının yaşamı boyunca yumurtalık kanserine yakalanma riski 70’te 1’dir. Hiç doğum yapmamış kadınlarda görülme olasılığı daha yüksektir. Erken evrede belirgin bulgu yoktur. Adetlerde düzensizlik erken evrelerden itibaren görülebilen bir bulgudur. Tanı konabildiğinde yüzde 75 hastada hastalık yumurtalık dışına taşmıştır. Rahim ağzı kanseri; görülme sıklığı 35-39 ile 60-64 yaşlar arasında artmakta. Her yıl dünyada 500 bin kadın bu tanıyı alır ve 250 bini bu hastalık nedeniyle ölür" açıklamasında bulundu.

Türkiye’de jinekolojik muayeneye gitme oranı sadece yüzde 13. Adetlerde düzensizlik erken evrelerden itibaren görülebilen bir bulgudur. 21 yaşına gelen ve cinsel yaşamı olan kadınlara rahim ağzı kanseri açısından smear testi ile 3 yılda bir tarama öneriyoruz. Yumurtalık kanserinin tarama testi olmadığı için yıllık jinekolojik muayene ve ultrason ile değerlendirme öneriliyor.

Haberin Devamı