Sağlık Doğum sonrası psikoza dikkat!

Doğum sonrası psikoza dikkat!

Paylaş
Doğum sonrası psikoza dikkat!

Psikiyatrik hastalıkların tedavisi konusunda Türkiye'de düzenlenen en geniş kapsamlı kongrede annelik ve doğum sonrası yaşananlar başlığı geniş yer tuttu

Serkut BOZKURT

Haberin Devamı

serkut.bozkurt@posta.com.tr

“Uluslararası Psikofarmakoloji Kongresi”nin beşincisinde İngiltere ve Danimarka'dan katılan uzmanlar önemli açıklamalar yaptı.

TUHAF DAVRANIŞLARI OLAN ANNELER

Anneliğin kutsallığını ve bir annenin pek çok fedakarlıkla her şeyden sakınarak bebeğini büyüttüğü çok iyi bilinen bir durumdur.

Zaman zaman ise bebeği ile ilgilenmeme, ihmal etme, yokmuş gibi davranma ya da ihtiyaçlarını karşılayamasa da kimseye güvenip verememe benzeri durumlar hatta çocuğun ölümüne yol açma da olabilir.

Psikofarmakoloji Kongresi’ne İngiltere Cardiff Üniversitesi’nden katılan Profesör Ian Jones Doğum Sonrası Psikozu konusunda yaptıkları çalışmaları sundu. Doğum sonrası ilk ayda en sık olmakla beraber özellikle doğumdan sonra ilk altı ayda çok dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Dünyanın en saygın tıp dergilerinden biri olan JAMA’da 2013 yılında yayınladıkları çalışmanın ayrıntılarını anlatan Ian Jones, doğum sonrası ilk 6 ayda bir ruhsal hastalığa yakalanma riskinin %70’lere vardığını belirtti.

EĞER TEDAVİ EDİLMEZSE...

Özellikle doğum sonrası psikoz üzerine vurgu yapan Jones binde bir oranında görülen bu hastalığın oldukça nadir olmasına rağmen bebek ölümleri dahil korkunç sonuçlara yol açması nedeniyle özellikle bilinmesi gerektiğini ifade etti.

Doğum sonrasında bir kadın alışılanın aksine çocuğu ile ilgili tuhaf davranışlar sergiliyorsa, bir anneden beklenen davranışlardan ziyade ihmal, kötü davranış belki de tuhaf davranışlar sergiliyorsa mutlaka doğum sonrası psikoz akla gelmelidir. Eğer uygun tedavi edilmezse bebek ölümleri, anne ölümleri gibi korkunç ve üzücü durumlar olabiliyor. Ian Jones yaptıkları çalışmaya göre, ilk kez hamile kalanlarda, daha önceden hamilelik ve doğum sonrası dönemde benzer hastalık geçirenlerde ve ailesinde ruhsal hastalık öyküsü olanlarda riskin arttığını bu özellikleri olan anne adayları konusunda özel hassasiyet gösterilmesi gerektiğini de vurguladı.

DESTEK VERİLMELİ

Psikofarmakoloji Kongresi’ne Danimarka’dan katılan Trine Munk Olsen Danimarka’da 1994 yılından beri faaliyet gösteren ve çocuk sahibi olma oranları %70 olan bir kısırlık merkezinde yaptıkları çalışmayı sundu.

Haberin Devamı

Çalışmada annelerin özellikle doğum sonrası ilk üç ayda (en fazla da ilk ay içerisinde) ruhsal hastalık açısından risk altında olduğunu ortaya koymuşlardı. Yeni sundukları çalışmada ise, gebeliklerin planlı olduğu ve annenin pek çok açıdan anneliğe hazırlanılan bir süreçte bile yine de annelerin doğum sonrası ruhsal hastalığa yakalanma oranlarının yüksek olduğunu bildirdiler.

Kültürümüzde doğum sonrası ilk 40 güne önem verilmesi ve anneye özel bir ilgi gösterilmesinin ne kadar haklı olduğu da bu çalışma ile desteklenmiş oluyor.