Prof. Dr. Derin Kösebay Doğum sonrası sorun çıkarsa...
HABERİ PAYLAŞ

Doğum sonrası sorun çıkarsa...

Haberin Devamı

Doğum yapan kadın bazen adet göremiyor. Geçirilen enfeksiyonlar nedeniyle rahim iç duvarında yapışıklıklar ortaya çıkıyor. Bu da adeti durduruyor. Bazen stres ve hormonlardaki problem kanamanın gerçekleşmeme sebebi olabiliyor

Anne olur muyum?

22 yaşındayım ve 2-3 ayda bir ancak adet görüyorum. Tüylenmeler var. Doktora gittim. Bana polikistik over sendromu teşhisi konuldu. Bu durum ileride çocuk sahibi olmama engel mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, bu hastalıkta hormonların iyi değerlendirilmesi ve insülin metabolizmasının incelenmesi gerek. Aşırı kilolu olanların mutlaka bu kilolardan kurtulması gerekiyor. Gerekli tedaviyi olan ve doktor sözü dinleyen biri için ben önemli bir sorun çıkacağını sanmıyorum. Gerekli yardımlarla çocuk sahibi olacağınıza (Başka önemli bir bozukluk yoksa) eminim.

[[HAFTAYA]]

Hep ilaç mı içeceğim?

27 yaşındayım. Doğum yaptıktan sonra 7 ay adet görmedim ve doktoruma gittim. Bana “Normal” deyip, ilaç verdi. Doğumun üzerinden 1.5 sene geçmesine rağmen hâlâ ilaçsız adet olamıyorum. Ben hep ilaçla mı adet olacağım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, doğumdan sonra adet olamamanın birçok nedeni olabilir. Doğum sonu geçirilen enfeksiyonlar rahmin iç duvarlarında yapışıklık yapabilir. Sonunda kanama olmaz veya çok az olabilir. Doğum sonunda büyük kanamalar olursa hipofiz bezinde ortaya çıkan dolaşım bozukluğuna bağlı hormon yapımı durur veya azalır. Bu da adet kanamalarının durmasına neden olabilir. Bu iki duruma ender rastlanılır. Doğum sonrası psikolojik bozukluk ve stres de hormonal dengeyi bozar, adet görememe ortaya çıkabilir. Bir süre düzenli ilaç tedavisinin yararlı olacağını düşünüyorum. Doktorunuzla görüşün, gereken yardımı yapacaktır.

İki test birbirinden farklı

Annem 46 yaşında adet düzensizliği yüzünden doktora gitti. Tahlil sonucuna göre menopoza girmiş. İlaç kullanıyordu, kilo aldırdığı için bıraktı. İkinci kez doktora gitti. Bu kez de menopozda olmadığı söylenmiş. Sizce değerler arasında fark olmasının nedeni nedir? Adet düzensizliği için doğum kontrol hapı verildi. Sizce ne yapalım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, FSH değeri 78 demek artık yumurtalıklar yeterince çalışmıyor demektir. Böyle bir değer ölçüldükten bir sene sonra aynı hormonun 7.6 gibi çok normal değerlerde çıkması bence pek mümkün değil... Burada bir yanlışlık olmalı. Ya ilk FSH değeri yanlış ya da ikinci ölçümde bir problem var. Bence tekrar muayene olmalı ve hormon ölçümleri tekrarlanmalı... Yapılacak ultrason muayenesinde de rahim ve yumurtalıklar hakkında epeyce bilgi sahibi olunabilir. Ayrıca menopozda annenizin de hissedebileceğiniz birçok belirti de değerlendirilebilir. Bence doktorunuzla tekrar görüşün.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder