Ekrem Sarısu Doğum tazminatı adında bir tazminat yok
HABERİ PAYLAŞ

Doğum tazminatı adında bir tazminat yok

Soru: 7 Mart 1982 doğumluyum. 2 yıldır SSK’lı olarak çalışıyorum. 1108 günüm var. Hamilelikten dolayı 7’nci ayın sonunda izin ve raporlarımı kullanıp, iş çıkışı yapsam, doğum tazminatı almam mümkün olur mu? Fatma YILDIZ/Balıkesir Cevap: Mevzuatta doğum tazminatı adı altında bir tazminat yok. Şayet iş akdinizde doğum yapmanız halinde bir yardım ödenmesi maddesi varsa, doğum yaptığınızda işveren bu yardımı öder. Bu yardımı almanız için işten ayrılmanıza da gerek yok. Bunun dışında doğumdan sonra, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emzirme yardımı alırsınız. (2009 yılı tutarı 70 liradır. 2010 yılı henüz belli olmadı). Ayrıca, doğumdan sonra işten ayrılır ve 2 yıl sigortalı olarak çalışmazsanız, çalışmadığınız iki yılı doğum borçlanması yaparak sigorta süresi olarak kazanmanız da mümkün. Bunun dışında doğum öncesi ve doğum sonrası izin sürelerini kullanacağınızı ve geçici iş görmezlik ödeneğini alacağınızı sorunuzda belirtmişsiniz. Doğum tazminatı olarak, doğum nedeniyle işten ayrıldığınızda kıdem tazminatı alıp alamayacağınızı soruyorsanız, doğum nedeniyle işten ayrılanlar kıdem tazminatı alamaz. Bunun dışında da doğum nedeniyle alabileceğiniz başka bir yardım ve tazminat yok.

Haberin Devamı

110 gün askerlik borçlanmasıyla bir yıl erken emekli olabilirsiniz

Soru: 15 Şubat 1963 doğumluyum. 10 Eylül 1985’ten beri SSK’lıyım. Askerden sonra sigortalı oldum. 8382 gün prim ödedim. 1983-1985 arasında askerlik yaptım. Ne zaman emekli olabilirim? Veya ne yapmam lazım? Uğur UMAN Cevap: 25 yıl sigorta, 5300 gün prim ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 15 Şubat 2012’de emekli olabilirsiniz. Ayrıca askerlik sürenizin 110 gününü borçlanmanız halinde, başlangıç tarihiniz 110 gün geri giderek, 25 yıl sigorta, 5225 gün prim ve 48 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlar. Böylece 15 Şubat 2011’de emekli olabilirsiniz.

Emekli olacağınız tarihi Bağ-Kur’a prim ödeme tarihiniz belirliyor

Soru: 17 Aralık 1963 doğumluyum. 1 Temmuz 1987’de SSK’lı oldum. 2623 gün prim ödedim. Bağ-Kur’da da 2531 gün primim var. Askerden sonra SSK’lı oldum. Bu şartlarda ne zaman emekli olabilirim? 2 yıl askerlik ödersem kaç yaş sınırına takılıyorum? Özgür DEHRE Cevap: Bağ-Kur’a hangi tarihler arasında prim ödediğinizi belirtmemişsiniz. Şayet SSK’ya 2623 gün prim ödedikten sonra Bağ-Kur’a prim ödemişseniz, primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan, SSK’dan emekli olmanız için sigortalı bir işte çalışarak 1260 gün daha prim ödemeniz gerekiyor. (ara vermeden prim öderseniz Ağustos 2013’te). Bu durumda askerlik borçlanması yapmanıza gerek yok. Ancak, Bağ-Kur’a 2531 gün prim ödemenizden sonra SSK’ya en az 1260 gün prim ödemeniz varsa, askerlik sürenizin 220 gününü borçlanmanız halinde, 25 yıl sigorta, 5300 gün prim ve 49 yaş şartlarına tabi olarak, 17 Aralık 2012’de emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Alacağın kazançtan düşebilmesi için yurtdışında dava veya icra takibi gerekiyor

Soru: Almanya’daki yabancı bir şirketten alacağımızı yaklaşık bir yıldır alamadık. Çeşitli yazışmalar yaptık ve ihtarlar çektik. Ama sonuç alamadık. Bu alacağımızı şüpheli alacak karşılığı ayırmak suretiyle, 2009 kazancımızdan düşebilir miyiz? Ekmel ATEŞ Cevap: Tahsil edilemeyen alacağı, karşılık ayırarak ticari kazançtan düşmek için, öncelikle alacağın şüpheli hale gelmesi gerekiyor. Alacağın şüpheli hale gelebilmesi için de alacağın dava ve icra safhasında bulunması lazım. Yurtdışında mukim yabancı şirketten olan alacağınızın şüpheli hale geldiğini ispat etmeniz, şirketin bulunduğu Almanya’daki yerel mahkemede dava açmanız veya icra takibinde bulunmanızla mümkün. Almanya’daki mahkemelerde alacak için dava açmanız veya icra takibinde bulunmanız halinde, alacağınızı şüpheli alacak olarak ayırdıktan sonra, karşılık ayırarak ticari kazancınızdan indirmeniz mümkün. 2009 yılında alacak için Almanya’da dava açmayıp, icra takibi de yapmadığınızdan karşılık ayırmak suretiyle 2009 yılı kazancınızdan düşemezsiniz. Ancak, 2010 yılında dava ve icra takibinde bulunmanız halinde, alacağa karşılık ayırarak 2010 yılı ticari kazancınızdan düşmeniz mümkün.

Haberin Devamı

Ev taşıması için yapılan ödemenin ücret gibi vergilendirilmesi gerek

Soru: Şirket personelimizi başka bir ilde bulunan şubemize gönderiyoruz. Evini taşıması için anlaştığımız nakliye şirketine ödeyeceğimiz nakliye bedelini gider yazabilir miyiz? Murat AKGÜL Cevap: Personelinizi başka bir ilde görevlendirmeniz üzerine, taşınması için şirketinizin yapacağı harcamaları, Gelir Vergisi Kanunu’nun 24/2’nci maddesi kapsamında gider yazmanız mümkün değil. Çünkü, söz konusu madde hükmü, Harcırah Kanunu’na tabi olmayan kişi ve kurumların yönetim kurulu başkan ve üyeleri, denetçileri, tasfiye memurları ve çalışanlarına yöneliktir. Bu kişilerin, iş kapsamında yapacakları seyahatler nedeniyle ödenen, gerçek yol giderlerinin tamamı ile yemek ve yatmak karşılığı verilen gündelikleri, Gelir Vergisi’nden müstesna tutulmaktadır. Harcırah mahiyetinde olan bu ödemeler Gelir Vergisi’ne tabi tutulmadan gider yazılabilmektedir. Personelinize yapacağınız harcamalar, harcırah niteliğinde gerçek yol, yeme ve yatma harcaması olarak kabul edilmiyor. Söz konusu harcamalarınız, çalışanınıza sağlanan menfaat niteliğinde olup, ücret gibi Gelir Vergisi stopajına tabi tutulduktan sonra, gider yazılarak kurum kazancından düşülebilir.

Prim yeterli 48 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 1964 doğumluyum. 20 Temmuz 1984’te SSK’lı oldum. 8239 gün prim ödedim. Hangi tarih ve ayda emekli olabilirim? Ziya HAMURCU Cevap: 25 yıl sigorta, 5225 gün prim ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 2012’de 48 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Bağ-Kur’da prim ödemesini 25 yıla tamamlamalısınız

Soru: 19 Eylül 1955 doğumluyum. 16 Mart 1989’da muhtarlıktan dolayı Bağ-Kur’lu oldum. 10 yıl 8 ay 65 gün prim yatırdım. Muhtarlığı kaybettikten sonra 7 yıl 6 ay 9 gün tarım Bağ-Kurl’u olarak prim yatırdım. Askerlik borçlanması da yaparsam ne zaman emekli olabilirim? Erdal BUDAK Cevap: Askerlik sürenizi (20 ay kabul edilmiştir) borçlanmanız halinde, başlangıç tarihiniz askerlik süreniz kadar geri gider ve 25 yıl prim ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. Askerlik borçlanmasından sonra 5 yıl 1 ay daha prim ödeyerek, ödemenizi 25 yıla tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder