Prof. Dr. Derin Kösebay Doğumdan sonra kaybolabilir
HABERİ PAYLAŞ

Doğumdan sonra kaybolabilir

Haberin Devamı

HPV adlı virüsün neden olduğu siğiller deri teması, cinsel ilişki ya da kirli tuvaletten bulaşabiliyor ve gebelerde daha kolay ortaya çıkıyor. Bu siğiller doğumdan sonra kendiliğinden kayboluyor. Ama bazen de büyüyüp yayılıyor

Hamileyim, siğil çıktı

32 yaşındayım, 8 aylık evliyim ve 4 aylık hamileyim. Rahimde küçük bir şey gördüm, kadın doğum uzmanına gittim. Genital siğilmiş. “Gebe olduğun için hiçbir tedavi yapılmayacak” dedi. Doğumdan sonra gerekli tedavi uygulanacağını söyledi. Bu hastalık hakkında bilgimiz yok. Beni bu konuda aydınlatır mısınız? CEVAP Sevgili okuyucumuz, genital siğil, insan papilloma adı verilen (HPV) virüsün neden olduğu bir hastalıktır. Siğiller genellikle deri teması, cinsel ilişki, kirli tuvalet ve banyodan geçebilir ve özellikle gebelerde daha kolay ortaya çıkabilir. Siğiller lokal olarak kullanılan bazı ilaçlarla tedavi edilebildiği gibi (Bu ilaçların çoğu gebelerde kullanılamazlar) siğilin dondurularak, elektrokoterize edilerek ortadan kaldırılması da mümkündür. 4 aylık gebe olduğunuza göre doğuma kadar önünüzde en az 5-6 ay var. Bazen bu siğiller doğuma yakın veya doğumdan sonra kendiliğinden kaybolabilir. Bazen de giderek büyüyüp dış genital organlara yayılabilir. Doktorunuz da uygun görüyorsa siğili bir şekilde yok etmekte yarar olabilir.

[[HAFTAYA]]

Adetlerim düzensiz ne yapmalıyım?


Sürekli adet düzensizliği yaşıyorum. Bazen 3-4 ay adet görmüyorum. 1 yıl önce doğum yaptım. Adet düzensizliği yüzünden bebek için tedavi gördüm. Doktor polikistik over’im olduğunu ve progesteron hormonunun eksik salgılandığını söyledi. Bu adet düzensizliğimin devam edeceği anlamına mı geliyor? CEVAP Sevgili okuyucumuz, adet düzensizliği neden oluyor, önce bunu anlamak gerekiyor. Hormon tetkikleri yapılmalı. Özellikle polikistik over tanısı konulursa belki belirli aralarla ilaç almanız gerekecek. Ayrıca sizin de doktora yardımcı olmanız, kilo fazlalığı varsa o sorunu da halletmeniz gerek. Prolaktinin yüksekliği söz konusuysa o da ilaçla düzeltilebilir veya hipofiz bezinin durumuna göre başka tedaviler de düşünülebilir. Genellikle polikistik over’li hastalarda doğumdan bir süre sonra adetlerin düzenli olmasını bekleriz. Siz doktorunuza danışın. Adet düzenini etkileyen pek çok çevre faktörü de neden olabilir.

Hangisini seçeyim?

26 yaşındayım, yakında evleneceğim. Arkadaşım iğneyle korunmanın haptan kolay ve rahat olduğunu söyledi. Sizce hangi yöntemi seçmeliyim? CEVAP Sevgili okuyucumuz, hepsi gebeliği önlüyor. Ben depo etkili ilaçları çok tercih etmiyorum. Siz bu konuyu kendi doktorunuza danışın. Herkesin yoğurt yiyişi farklı olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder