Türkiye (Son Dakika) Doğumevinde AIDS paniği

Doğumevinde AIDS paniği

Paylaş
Doğumevinde AIDS paniği

Yabancı uyruklu bir kadın Ege Doğumevi Kadın Hastalıkları Hastanesi'nde sezaryenle doğum yaptı. Doğum sırasında doktor ve hemşirenin üstüne kan sıçradı. Anne AIDS taşıdığını söyleyince hastanede panik yaşandı

İzmir'de 2. AIDS kabusu yaşanıyor. Ege Üniversitesi'nde AIDS'li hastayı ameliyat ederken elini kesen cerrah ile hastaya batırdığı iğneyi yanlışlıkla kendine batıran hemşireyi "AIDS" korkusu sararken bu kez aynı kabus, Ege Doğumevi Kadın Hastalıkları Hastanesi'nde yaşanmaya başladı. Milliyet'te yer alan habere göre Ege Doğumevi Kadın Hastalıkları Hastanesi'nde geçtiğimiz pazar günü yabancı uyruklu anne adayı acil sezaryene alındı. Doğum anında 2 doktor ile hemşire ve ebenin üzerine annenin kanı sıçradı. Annenin doğumun ardından doktorlara AIDS olduğunu söylemesiyle doğumu gerçekleştiren ekip, büyük bir şoka girdi. Yapılan testlerde kadının gerçekten AIDS hastası olduğu tespit edilirken, sağlık ekibini de AIDS kapmış olabilecekleri korkusu sardı.

EKİBİN ÜZERİNE KAN SIÇRADI

Yabancı uyruklu anne adayı, geçtiğimiz 24 Ağustos'ta Tepecik eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı Ege Doğumevi Kadın Hastalıkları Hastanesi Acil Servisi'ne başvurdu. Kadın, acil olarak sezaryene alındı. Operasyon sırasında toplumda "bebeğin eşi" olarak bilinen plesentasının kanla karışmış suyu, ekibin üzerine sıçradı. Başarıyla gerçekleştirilen doğumun ardından anne ve bebeği servise alındı. Ancak bir kaç saat sonra ekip kendilerini şoke eden bir haber aldı. Anne, sağlık çalışanlarına AIDS hastası olduğunu söyledi. Anneye yapılan testin pozitif çıkmasıyla üzerlerine kanla karışmış plesanta sıvısı sıçrayan ekip üyeleri, paniğe kapıldı.

İLK SONUÇ NEFATİF AMA...


Sağlık çalışanlarına da vakit geçirmeden uygulanan ilk testin sonucu negatif çıktı. Ancak uzmanlar AIDS virüsünün bulaştıktan 5 yıl sonra da ortaya çıkabildiğini hatırlatması üzerine doğumu gerçekleştiren ekip, tedavi yollarını araştırmaya başladı. Kendi hastanelerine ve Ege Üniversitesi Hastanesi'ne başvuran ekip, yaşadıkları kabusu Yeni Asır'a anlattı. Asistan Doktor M.E, annenin AIDS'li olduğunu öğrenince büyük bir şaşkınlık ve korku yaşadıklarını belirterek, "İlk test hastalık bulaşsa bile negatif çıkıyor. AIDS konusunda uzman doktor arkadaşlarımıza, 'Tedavi olalım mı olmayalım mı' diye soruyoruz. Çünkü tedavinin de ağır yan etkileri var. Şu an için ne yapacağımızı bilemiyoruz" dedi. Doktor S.V. ise, "Bebeği çıkartırken bir sorun yaşandı ve üzerimize kan sıçradı. Hamile kadın bize AIDS'li olduğunu söylememişti. Ameliyattan sonra virüs taşıdığını söyledi. Bu hastalığın tedavisinin ağır yan etkilileri var. Tedavi olalım mı, olmayalım mı bilemiyoruz. Çok korkuyoruz" diye konuştu.

ANNE İZOLE EDİLDİ

Öte yandan yabancı uyruklu anne ile bebeği, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 'izole' bir odada tedavi altına alındı. Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'ne yatırılan anne ve bebeği tedavi eden hemşire ve doktorlar, koruyucu önlemleri aldıktan sonra hasta odasına giriyor.

BAKANLIK EL KOYDU

Sağlık Bakanlığı Bakanlık acil notuyla AIDS hastası yabancı uyruklu anne ve bebeğinin sağlık durumu ve yapılan tedaviler hakkında bilgi istedi. Hastane yönetimi alarma geçerken hazırlanan bilgiler Ankara 'ya gönderildi.

İKİNCİ VAKA


Ege Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Servisi'nde de geçtiğimiz mart ayında AIDS kabusu yaşanmıştı. AIDS'li olduğu bilinen bir hastayı tedavi eden hem kalp cerrahı hem de öğrenci hemşire, "Bana virüs bulaştı mı?" korkusu yaşamıştı. Hemşire, "Hastalık 5 yıl sonra bile ortaya çıkabiliyor. Çok korkuyorum" derken rapor alan kalp cerrahının ise depresyona girdiği ortaya çıkmıştı.

Haberin Devamı