Opr. Dr. Hande Akbaş

//icdn.posta.com.tr/images/{aspect}/2017/02/01/8186511.hande-akbas.png

Doğurganlığı etkileyebilir

Salı, 27 Eylül 2016 - 16:00

Kürtajdan sonra bazen yüksek ateş, karın ağrısı nedeniyle enfeksiyon gelişebiliyor bu da kadının doğurganlığını etkileyebiliyor. Bu hasarı görmek için rahim filmi çektirmek gerekiyor. Ama kürtaj sonrası sorun çıkmadıysa endişeye de gerek yok...

Rahmin alınması gerekiyormuş

47 yaşındayım, rahimde polip, kist ve myom bulundu. Ağustos ayında operasyon geçirdim. Tahlil sonuçlarına göre myom ve polip temiz. Doktorlar rahmin alınması gerektiğini söylüyor. Adet kanamalarım çok şiddetli oluyor. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sanırım polibiniz çıkarılmış ve myom nedeniyle rahminizden biyopsi alınmış. Bunların patoloji sonucunun temiz çıkması güzel haber. Ama kanamalarınız muhtemelen myomunuzdan kaynaklanmaktadır.

Benim genel yaklaşımım kötü huylu bir hadise yoksa rahim ve yumurtalıkları 50 yaşından önce almamaktır. Size de önerim sadece myomunuzun çıkarılmasını talep edep etmenizdir.

Eğer tek bir myom varsa bunun için tüm rahmi alıp sizin cinsellik de dahil her türlü hayatınızı etkilemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.

Tüp bebek önerdiler

30 yaşında, 5 yıllık evli kadınım. Bir kez kürtaj oldum, bir daha da hamile kalmadım. Bana polikistik over sendromu olduğumu söylediler.

Ayrıca rahim filmlerimde kürtajdan dolayı herhangi bir hasar oluşmadığını söylediler. Çocuk sahibi olmam için tüp bebek öneriyorlar. Asıl sorum kürtajdan dolayı çocuğumun olmama ihtimali var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtaj sonrası bazen komplikasyon gelişirse buna bağlı olarak ileride doğurganlığınız etkilenebilir. Bu hasar da en çok rahim filmi çekilerek anlaşılabilir. Bu filmi görmeden sizde herhangi bir sorun var mı söyleyebilmek mümkün değildir.

Şimdiye kadar korunmadık ama...

3 yıldır erkek arkadaşımla düzenli olarak ilişkiye giriyorum, geri çekilme yöntemi kullanıyorum. 1 yıldır adet düzensizliğim var. Doktor “Vücutta su eksik” deyip ilaç verdi. Geri çekilme yönteminde gebelik riski olduğu söyleniyor. Acaba benim de gebe kalmam gerekiyor muydu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, geri çekilme yöntemini korunma yöntemi olarak kabul etmiyoruz. Adet düzensizliğiyle vücudun susuz kalması arasında herhangi bir ilişki yok. Sizin 3 yıldır hiç gebe kalmamış olmanız daha çok bu adet düzensizliğine bağlı olabilir.

Adetlerin düzenli olması, her zaman olmasa da, genellikle yumurtlamanın sorunsuz gerçekleştiğini gösterir. Tabii bu arada erkeğin spermiyle ilgili de sorun olabilir. Doğurganlığınızdan emin olmak istiyorsanız sizi muayene etmeli, yumurtalık fonksiyonlarınızdan emin olmalıyız.