Ekonomi Doğuş'un eli bu kez sağlam

Doğuş'un eli bu kez sağlam

Paylaş
Doğuş'un eli bu kez sağlam

Doğuş'un eli bu kez sağlam

HENÜZ BİZE GELEN KİMSE YOK

Haberin Devamı

Amerikalı General Electric Consumer Finance’ın (GECF) yüzde 20.85’lik hissesini satacağını açıklamasının ardından gözler Garanti Bankası’na çevrildi. Doğuş Grubu’na yakın çevreler banka hisselerinin, büyük ilgi göreceğini düşünüyor.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Doğuş Holding yetkilisi, “Bize gelen yok, zaten gelmesine gerek yok. Ancak sizinle konuşurken bile GE’nin yetki verdiği JP Morgan’a niyetini belirtenler olabilir” dedi.

EŞİT ORTAKLIK ŞARTI KOYDU

Ancak söylentiye göre alıcılar Garanti Bankası’nın kapısını çoktan çaldı ve bankanın üst yönetimi birçoğuna bilgi verdi. Ancak bu kez satış anlaşması 2005’dekinden çok farklı koşullar içereceğe benziyor.

O tarihteki GE, bankada Doğuş ile eşit hissedar olmuştu. Doğuş da GE’nin borsadan hisse alıp hakim ortak olsa bile yönetime girmemesi için ‘eşit ortaklık şartı’ koymuştu. Bu, GE hakim ortak olsa bile bankanın eşit yönetileceği anlamına geliyordu.

Haberin Devamı

BORSADA TOPLAMAK ZORLAŞTI

Ancak Doğuş bu kez güçlü. Bankadaki hisse oranı yüzde 30’a ulaştı. GE’den kurucu ortak hisselerini de aldı. Artık GE’den hisse alan yeni yatırımcının hakim duruma geçmesi zor. Çünkü borsadan Garanti hisselerinin en az yüzde 10’unu alması şart. Bu da halka açık hisselerin yüzde 20.5’i demek. Böyle büyük bir alım fiyatı tavan yaptıracağından maliyet çok artacak. Bu nedenle kimse yeni anlaşmada bir ‘eşit ortaklık prensibi’ maddesinin bulunmasını beklemiyor.

BDDK BELİRLEYİCİ OLACAK

GE’nin elindeki hisselerin satışında son onay yeri olan Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu’nun (BDDK) tavrı da önemli. BDDK yetkililerinin, resmi olarak dile getirmemiş olsalar bile özel sohbetlerde Türkiye’de finans sektörüne Batılı ülkelerde olduğu gibi yatırım fonlarının ve özel yatırım şirketlerinin girmesinden yana olmadıklarını dile getirdikleri biliniyor. BDDK’nın bu yatırımcılara karşı çıkmasının nedeni onları ‘kalıcı ve uzun vadeli yatırımcı’ olarak görmemesi. Bu nedenle de GE’nin hisseleri bu tür yatırımcılara satması mümkün görünmüyor.