Prof. Dr. Derin Kösebay Doktor doktor dolaşmayın
HABERİ PAYLAŞ

Doktor doktor dolaşmayın

Haberin Devamı

Hamile kalamayan pek çok kadın doktor doktor dolaşıyor, muayene oluyor ve onun verdiği ilaçları kullanmaya başlıyor. Böylece aylar, yıllar geçiyor. Ama neden gebe kalamadığına dair gereken testleri ya da araştırmaları yaptırmıyor

Adetlerim düzene girmedi

4 ay önce kürtaj oldum. 40 günde adet görüyorum. Adetlerim ne zaman düzene girer? CEVAP Sevgili okuyucumuz, normalde adetlerinizin düzene girmesi gerekirdi. Doktorunuza şikayetinizi aktarırsanız sanırım hormonlarınızı kontrol ettirerek ve ultrasonla rahim içindeki durumu değerlendirerek tedavisini yapar.

[[HAFTAYA]]

Spirali çıkarttırdım

37 yaşında, 15 yıllık evliyim. 4 senedir spiral vardı. Kanama ve akıntı şikayeti üzerine çıkarttırdım. İlişkiye girerken çok ağrı oluyor. Doktor yumurtalıklarda kist patlaması olduğunu söyledi. Yumurtalıklarda enfeksiyonun kronikleşmiş. Ne yapmalıyım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, spiral varken ağrı, akıntı olması enfeksiyonun olduğunu gösteriyor. Spirali çıkartmış, iyi yapmışsınız. Kist patlaması olabilir. Yumurtalıklardaki basit kistler bazen aşırı büyüme sonucu yırtılabilir. Hastada o an ciddi ağrı, fenalık hissi olabilir ve kısa sürede belirtiler geçer. Ultrasonda karın içinde sıvı görülebilir. Buraya kadar tamam ama bundan sonraki enfeksiyonun kronikleşmesini pek anlayamadım. Ağrılar devam ettiğine göre tekrar muayene olmanız gerekiyor.

Korunmuyoruz ama...


27 yaşındayım. Eşimle 3 yıldır çocuk istiyoruz, korunmuyoruz ama olmuyor. Doktor bana adet düzensizliği için hap verdi. Ama çocuk konusunda bir şey söylemedi. Eşim de doktora gitti. Testislerinde 3-4 santim büyüklüğünde bir kist olduğu söylendi. Ne yapmalıyız? CEVAP Sevgili okuyucumuz, bebek olmaması bir sorunun olduğunun göstergesi. Bu nedenle önce neden gebelik olmuyor bu sorunun cevabı verilmeli. Bunun için de hem kadın hem de erkekte yapılması gereken bazı testler var. Bunları yaptırdıktan sonra problem anlaşılacak ve ancak ondan sonra tedaviye geçilecek. Eşinizde kistten söz ediyorsunuz ama sperm durumu nedir? Bu incelendi mi? Sanırım o da incelenmemiş. Pek çok hastada gördüğümüz yanlışı lütfen yapmayın. Gebe kalamayan kadın pek çok doktor dolaşarak ve istenilen testleri yaptırmadan sadece onlardan aldığı ilaçları kullanarak aylar hatta yıllar geçiriyor. Burada işin sırrı gebeliğin neden olmadığının anlaşılması. Bugünkü imkanlarla eşinizin tek bir spermi olsa, yumurtalıkları çok az yumurta yapsa dahi gebelik sağlanabiliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder