Oral Çalışlar Dokunmak çözüm değil
HABERİ PAYLAŞ

Dokunmak çözüm değil

E n dramatik “dokunulmazlık uygulaması”, 1994'te yaşandı. Leyla Zana, Orhan Doğan, Hatip Dicle, Ahmet Türk, Sırrı Sakık, Selim Sadak ve Mahmut Alınak'ın dokunulmazlıkları kaldırıldı. Bu isimler uzun yıllar, bazıları 10 yıl, hapislerde kaldılar…

Çoğu siyasete döndü. Bazıları milletvekili, belediye başkanı olarak görev alıyorlar. Bu isimlerin büyük bir kısmı, “ılımlı ve çözümden yana” kimlikleriyle öne çıkıyor.

Dokunulmazlık, “CHP ile AK Parti arasında bir tartışma” görüntüsünde ilerlese de, sonunda iş gelip Kürt meselesine dayanıyor. Diyarbakır’da, sivil toplum örgütleri, dün, ortak bir açıklama ile, bu konudaki endişelerini dile getirdiler.

Haberin Devamı

Geçmişteki dokunulmazlık olayını hatırlatarak, bunun “şiddeti azdırma” dışında bir sonuç vermediğini vurguladılar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “dokunacağız” demeyi sürdürüyor: “Bu imkanı terör örgütünü desteklemek için kullanırsanız, eninde sonunda dukunulursunuz.

Bunlar karşısında sabretme dönemini geride bıraktık.

Dokunulmazlık meselesi bunun ilk adımı olacak. Velev ki kendi içinden çıkmış olsun. Milletimiz bu mankurtları daha fazla taşımak zorunda değildir.”

Hükümetin önerdiği formül: Haklarında fezleke olan bütün vekillerin dokunulmazlığının kaldırılması. CHP ise “kürsü dokunulmazlığı” dışında tüm milletvekillerine “dokunulmasını” istiyor.

Kafaları karışık. Yalnızca HDP’lilere yönelik bir formül yerine, “haklarında soruşturma olan tüm vekillere dokunulması”, daha makul bir adım olabilir…

HDP hatalı ama..

Yalnızca HDP'li vekilleri hedef alacak bir uygulama, bölgedeki zaten duyarlı olan kamuoyunu daha fazla rencide edebilir. Bölgedeki STK'ların uyarısını önemsemek gerek.

PKK’nın silahlı şiddeti tırmandırdığı koşullarda HDP'nin buna açıktan tutum alamaması, hendek siyasetinin peşine takılması hatalıydı. Ancak barışçı çözüm, meşru zeminde çözüm; ancak seçilmiş temsilcilerin varlığıyla mümkün.

Yasal alanın daraltılması, PKK’nın isteği. 7 Haziran 2015 seçimlerinin ardından tırmanan silahlı şiddetin temel sonuçlarından biri, “HDP’nin etkisizleşmesi” oldu.

Haberin Devamı

Şimdi Meclisin aynı yönde harekete geçirilmesi, büyük bir hata olur. Siyasi alanı korumalı ve çözümü orada aramalıyız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder