Ekonomi Dolar değer kazanıyor

Dolar değer kazanıyor

Paylaş
Dolar değer kazanıyor

Uluslararası fonların bilanço kapama hareketi ve Amerikan ekonomisinde iyileşme sinalleri, dolara yönelik talebi güçlendirdi

NOEL REHAVETİ VAR

Finansal krizin yumuşadığı marttan bu yana dolardan çıkıp emtialara, euro ve yen gibi paralara ve hisse senedine yönelen uluslararası fonlar, yılsonunda bilanço kapama telaşıyla dolar almaya başladı. Oluşan harekete, Amerikan ekonomisine ilişkin iyimser beklentiler, Avrupa’dan gelen kötü haberler ve Noel tatili nedeniyle düşen işlem hacmi eklenince, dolar yükselişe geçti. Euro/dolar paritesi dün 1.43’lere kadar geriledi. İç piyasada da dolar değer kazandı, euro ve sterlin düştü.

İKİ AY YÜKSEK KALIR

Serbest piyasada doların satış fiyatı dün 1.5230 liradan kapandı. Analistler Yunanistan, İspanya, İzlanda gibi zorda olan Avrupa ülkelerine dikkat çekerek, bu ülkelerdeki durum nedeniyle Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırma sürecine giremeyeceğini, öte yandan Amerika’da faiz artırımı beklentilerinin ortaya çıkmaya başladığını belirtiyorlar. Bu beklentiler de dolara destek sağlıyor. Dolar talebinin yılın ilk iki ayı boyunca yüksek kalacağı, euro’nun 1.40 dolara inebileceği düşünülüyor.

EURO VE ALTIN DÜŞTÜ

Uluslararası piyasadaki harekete bağlı olarak serbest piyasada dün dolar yükselirken euro 2.18 liraya, sterlin 2.48 liraya geriledi. Altın fiyatları da yüzde 1 civarında değer kaybetti. Tam Cumhuriyet Altını’nın satış fiyatı 359 liradan kapandı, çeyrek altın 89 lira oldu. Uzmanlar, Cumhuriyet Altını’nı 400 lira sınırına taşıyan rekor fiyatların ardından altında başlayan düzeltme hareketinin, dolardaki güçlenmeden de destek aldığını belirttiler. Ancak altında uzun vadede yükseliş bekleniyor.

BORSA DEĞERİNİ KORUDU

İstanbul Borsası da haftanın son gününde dış piyasalara odaklı seyrini değiştirmedi. Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) kapatılması nedeniyle siyasi tansiyonun yükseldiği haftaya, bu haberlere rağmen yükselip 50 bin puanı aşarak başlayan borsa, hafta bitiminde de 50 binin üzerindeki değerini korudu. Borsa dün yüzde 0.35 değer kazanarak 50 bin 138 puandan kapandı. Yurtdışında Almanya’da borsa yüzde 0.3 yükseldi, İngiltere’de yatay kaldı. Borsa Fransa’da yüzde 0.25, Amerika’da yüzde 0.8 düştü.

2

Haberin Devamı