Candaş Tolga Işık Dolar düşüyor, kuşlar uçuyor!
HABERİ PAYLAŞ

Dolar düşüyor, kuşlar uçuyor!

Haberin Devamı

Donald Trump seçildiği 9 Kasım 2016 gününden 2017’nin ilk günlerine kadar neredeyse her gün tarihi rekorlar kıran dolar şu sıralar ciddi anlamda gerileme trendinde.

Bir ara 3,90 TL seviyesini aşan dolar, dün 3,60’dan günü kapadı. Dahası hükümet kanadı 3,50’ye kadar düşeceğini iddia ediyor.



Aslına bakarsanız dolara karşı kaybettiği değeri yeniden kazanmaya başlayan tek para birimi Türk Lirası değil.

Kırılgan 5’li diye tanımlanan ve Trump’ın seçilmesinin ardından paraları değer kaybeden tüm ülkeler (Brezilya, Endonezya, Güney Afrika, Hindistan ve Türkiye) hızla toparlanma sürecine girdi.

Öyle ki bugün itibarıyla 2016 sonu yaşadığı kaybı telafi edemeyen bir tek Türk Lirası kaldı. 9 Kasım 2016’da 3,19 TL’den işlem gören dolar, 2016 sonunda 3,52 TL, dün ise 3,60 TL idi.



İyi de dolar niye düşüyor?

Dün öngörüsüne güvendiğim birkaç ekonomistle konuştum.

İki gerekçeden bahsediyorlar.

Birincisi: Amerika’da rüzgarın tersine yani Trump’ın ve dolayısıyla Amerika’nın aleyhine dönmesi.

İkincisi: Türkiye’de Merkez Bankası’nın faizleri artırarak dolar kurundaki artışa “dur” demesi.

Hazır ekonomistleri yakalamışken bir de doların akıbetiyle ilgili küçük çaplı bir kamuoyu araştırması yaptım.

Genel kanı “Referanduma kadar düşmeye devam eder” yönünde. Ama herkes şu şerhi koyuyor: Amerikan Merkez Bankası’ndan veya Trump’tan “olağanüstü” bir hamle gelmezse!



“Türk insanı için en temel ekonomik gösterge dolar kuru. Kur artınca beklentiler bozuluyor, kur gerileyince beklentiler düzeliyor.”

Mahfi Eğilmez Hoca’nın bu şahane tespitinden yola çıkarak dolardaki düşüşün referanduma giderken EVET oylarında da olumlu bir etki yaratacağını söylemek mümkün.

Tabi burada şunu da belirtmek gerekir ki; ne kadar “temel gösterge”dir bilmem ama vatandaşın direkt yaşam kalitesini etkileyen işsizlikte ve enflasyonda rakamlar dolar kuru kadar iç açıcı değil.

Ve bunun referanduma tesiri nasıl olacak hiç kimse bilmiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder