Ekonomi Dolar hızla yükseliyor

Dolar hızla yükseliyor

Paylaş
Dolar hızla yükseliyor

İstanbul serbest piyasada dolar 1,6460 TL, euro ise 2,3250 liradan haftaya başladı

Yunanistan'da kemer sıkma önlemlerine karşı bu hafta yapılacak oylama piyasaları olumsuz etkiledi. Dolar euro ve Türk Lirası karşısında haftaya yükselişle başladı.

Haberin Devamı

İstanbul serbest piyasada dolar 1,6460 TL, euro ise 2,3250 liradan haftaya başladı. Serbest piyasada önceki kapanışta doların satış fiyatı 1,6310 lira, euronun satış fiyatı ise 2,3180 lira olmuştu.

1.65'İN ÜZERİNDE KALICI OLMAZ

Piyasadaki gelişmeleri değerlendiren Turkishbank Hazine Pazarlama Yönetmeni Aslı Öğütücü, Yunanistan'da çarşamba veya perşembe günü gerçekleştirilecek oylamanın sonuçlarının beklendiğini söyledi. Öğütücü, "Sonucun olumsuz olacağını zannetmiyorum. Oylamaya yaklaştıkça iyimser senaryo satın alınır. TL de çarşamba perşembe günleri dolara karşı değer kazanabilir" dedi.

Öğütücü, piyasada doların 1.68 TL'ye kadar yükselebileceği yönünde beklentiler olduğunu hatırlatarak, "Bence 1.6430 TL aşılırsa ilk etapta 1.6550 TL'ye gidebilir. Ama aynı anda petroldeki düşüş ve Yunanistan oylaması için iyimser senaryonun satın alınacak olması ile çok sert bir hareket beklemiyorum. 1.65 TL üzeri hareketler çok kalıcı olmaz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Global Menkul Değerler'in raporunda da son günlerde TL’deki değer kaybında Merkez Bankası'nın PPK toplantısı sonrası kura ilişkin bir açıklama yapmamasının büyük etkisi olduğu belirtildi. Raporda, "Fakat zayıf TL’nin yarattığı enflasyonist baskı nedeni ile Merkez Bankası kurun daha da yükselmesi durumunda döviz alım ihalelerinde bir değisikliğe gidebilir. Kur 1.6360 TL üzerinde kaldığı sürece 1.64-1.6460 TL seviyeleri direnç olarak takip edilebilir" denildi.

EURO DÜŞÜYOR

Yunanistan’da 110 milyar euroluk kurtarma fonuna yönelik kemer sıkma önlemleriyle ilgili üç gün sürecek oylama öncesinde, euro dolar karşısında değer kaybetti. Asya borsaları ise, oylamadan olumsuz sonuçlar çıkacağı yönündeki beklentiler ve ABD’den büyümenin hız kaybettiğine yönelik haberlerle Pazartesi gününü ekside kapattı.

Euro/dolar paritesi geçen hafta 1.43 sınırına yaklaştıktan sonra, Pazartesi günkü işlemlerde yüzde 0.5'lik düşüşle 1.4135 seviyesine geriledi.

Nikkei borsasında kayıp yüzde 1.5’e yaklaştı.

PETROL DE DEĞER KAYBETTİ

Euro bölgesinin sıkıntılı ekonomilerine yönelik endişelerle yükselen dolar, petrol fiyatlarını da aşağı çekti. Vadeli piyasada ham petrolün fiyatı bugün yüzde 1'e yakın düşüşle 90.50 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı ise 104.2 dolara geriledi.

Haberin Devamı

Petrol fiyatları geçen ay, küresel ekonomik büyümeye yönelik endişeler ve Uluslararası Enerji Ajansı’nın petrol arzını artırmasıyla toplamda yüzde 9’un üzerinde değer kaybetti.