Ekonomi Dolar kaç lira? (17 Ocak Salı)

Dolar kaç lira? (17 Ocak Salı)

Paylaş
Dolar kaç lira? (17 Ocak Salı)

Dün gece illikit piyasalarda 3.82'li seviyelere çıkan dolar fiyatları güne 3.78 seviyesinden başladı. Cumhurbaşkanlığı'ndaki ekonomi zirvesi sonrası siyasilerden gelebilecek yorumlar, küresel piyasalar ve TCMB likidite adımları takip edilecek

Dün güne 3.76 civarında başlayan ve oldukça dalgalı bir seyir ardından günü 3.78 civarında tamamlayan dolar/TL gece illikit piyasalarda 3.82'li seviyelere çıktı. Kur bu sabah ise güne 09.05'te 3.7801/3.7850 seviyesinden başladı.

Dün akşam saatlerinde 3.8950 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.9024/3.9080, 4.01 civarındaki euro/TL 4.0285/4.0343 seviyesindeydi.

MERKEZ BANKASI TAKİP EDİLECEK


Ekonomi yönetiminin katılımı ile dün gerçekleşen zirve sonrası piyasalarda siyasilerin olası açıklamaları, küresel piyasalar ve Merkez Bankası'nın likidite adımları takip edilecek.

Merkez Bankası'nın geçen hafta Perşembe gününden beri uyguladığı ve dün itibarıyla daha da belirginleştirdiği "örtülü faiz" artışları olarak da adlandırılan likidite adımlarını bugün de sürdürüp sürdürmeyeceği piyasalarda yakından takip edilecek.



Altının gramı 147 liranın üzerinde! Çeyrek altın ne kadar?



Miktar yöntemi ile haftalık repo ihalesinde yüzde 8 faizle yaptığı fonlamaya geçen hafta Perşembe gününden itibaren ara veren Merkez Bankası dün itibarıyla Borsa İstanbul bünyesindeki repo pazarlarında yüzde 8.5 fonlamayı da sınırladı.

Bankacılar geçmiş dönemde "örtülü faiz" artışları olarak da adlandırılan TCMB'nin attığı likidite adımları ardından dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan ve aralarında Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın da yer aldığı ekonomi yönetiminin katıldığı toplantı sonrası yeni önlemler alınıp alınmayacağını izliyorlar.

Reuters'a bilgi veren yetkililer, toplantıda kurdaki dalgalanmalar da dahil son dönemde ekonomiye ilişkin gelişmelerin ve atılabilecek olası adımların değerlendireceğini belirttiler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da 13 Ocak'ta yaptığı açıklamada, "Bu hafta hükümet ve cumhurbaşkanlığındaki arkadaşlarla ekonomide değerlendirme yapacağız" demişti.

Piyasalar TL'nin reel ve nominal getirisinin mevcut jeopolitik siyasi gelişmelere nazaran düşük kaldığını savunurken siyasiler ise yüksek faizin Türkiye ekonomisini zedeleyeceğini belirtiyor.

TL'deki yılbaşından beri dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 7'i aşarken TL gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansı gösteren para birimi olmayı sürdürüyor. Aynı dönemde dolar karşısında peso değer kaybı yaşarken gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde ise genel olarak değer kazancı trendi hakim.

ÇETİNKAYA'NIN SADELEŞTİRME ÖZLEMİ BİTTİ


"TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın sadeleştirme özlemi bitti. Para politikası yine çok faizli ve anlaşılması güç TCMB eski Başkanı Erdem Başçı günlerine döndü" diyen Global Source Partners'dan Atilla Yeşilada, "Faiz nedir sorusuna cevap vermek güç, ama yabancı yatırım bankalarına göre efektif olarak 20-30 baz puan bir sıkılaştırma yapıldı. Eğer bu patikada kalınırsa, haftalık repo ihaleleri kesildiği için efektif fonlama bir hafta içinde yüzde 9'un da üstüne çıkabilir" dedi.

Bankacılar dünkü zirve ardından TCMB'nin 24 Ocak'taki faiz kararı ve bunun ardından da yatırım yapılabilir kredi notu ile Türkiye'yi değerlendiren tek kuruluş olan Fitch'in 27 Ocak'taki değerlendirmesini takip edilecek.

Öte yandan piyasada doğrudan etkisi olması beklenmese de Hazine'nin bugün düzenleyeceği kuponsuz Hazine bonosu ihalesi de izlenecek.

14 MİLYAR TL'DEN FAZLA FONLAMA SAĞLANDI


TCMB'nin dün miktar yöntemiyle yüzde 8'den fonlama yapmaması ve yüzde 8.5'ten yaptığı fonlamayı sınırlaması ardından bankalar geç likidite penceresinden yüzde 10 faizle 14 milyar TL'nin üzerinde fonlama sağlamak durumunda kaldı. Bankalarararası piyasada gecelik faizler Mayıs 2016'dan beri ilk kez çift haneye çıktı.

Merkez Bankası (TCMB) dün ilk kez Borsa İstanbul bünyesindeki repo pazarlarında yüzde 8.5 ile bir miktar fonlama sağladıktan sonra kotasyonunu kaldırdı.

Likidite yöntemleriyle TL'yi sıkılaştırmaya devam eden TCMB Cuma günü yazılı açıklamasında, "Gerekli görülen günlerde Borsa İstanbul bünyesindeki repo pazarlarında TCMB tarafından yapılan fonlama tutarı sınırlandırılabilecektir" demişti. Dün bu adım uygulandı.

TCMB geçen hafta ortasından beri uyguladığı fonlama adımlarıyla TL'nin maliyetini artırarak kurdaki oynaklığı sınırlıyor.

TCMB'nin TL'nin getirisini "örtülü" de olsa yükselten geçmiş dönemdeki istisnai günlere de benzetilen adımlarıyla dolar/TL Perşembe gününden bu yana tarihi zirvesi olan 3.9417'den yönün aşağı çevirerek 3.75'li seviyelere geriledi.

TAHVİL BONO PİYASASI


Öte yandan tahvil-bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.44, valörde son işlemde yüzde 11.38 seviyesindeydi. 11 Temmuz 2018 itfalı iki yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta yüzde 11.24, valörde son işlemde yüzde 11.33 seviyesindeydi.

Haberin Devamı