Ekonomi Dolar son 6 ayın zirvesine çıktı!

Dolar son 6 ayın zirvesine çıktı!

Paylaş
Dolar son 6 ayın zirvesine çıktı!

Cuma günü açıklanacak Moody's'in Türkiye not değerlendirilmesi ile ilgili olumsuz beklentiler ve ABD ekonomisinden art arda gelen iyi verilerle dolar 2.1650 TL'yi görerek 31 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı

Dolar Mart ayından bu yana en yüksek olan 2.16 düzeyini aşarak 2.1621 liraya kadar yükseldi. Eurodaki yükselişin de etkisiyle döviz sepeti 2.52 lirayı da geçti.

Haberin Devamı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Moody’s beklentisinin "eksi yönde" olduğunu açıklaması sonrasında gerilemeye başlayan lira, ABD verilerinin de olumlu gelmesiyle doların yanında euro karşısında da geriledi ve Avrupa para birimi 2.89 lirayı da aşarak 2.8920 liraya yükseldi.

ABD’de ISM Hizmetler Endeksİ Temmuz’da 56.3 olan beklentiye karşılık 58.7 olarak açıklandı. ABD’de fabrika siparişleri de Haziran ayında yüzde 0.6 artış beklentisine karşın, artışın yüzde 1.1 gibi oldukça yüksek düzeyde gerçekleştiği açıklandı.

ABD ekonomisinde olumlu gelişmelerin yanında, küresel yatırımcılar, jeopolitik endişelerle gelişmekte olan piyasalardan çıkma eğilimine girdiler.

Uluslararası hisse senedi piyasalarında gerilemeler yaşanırken, dolar olumlu ekonomik verilere dayalı olarak artan gücünü korudu.

Haberin Devamı

Gelişmekte olan piyasalardan kaçışları özellikle Ukrayna’daki gelişmeler tetikledi. Rus birliklerinin Ukrayna sınırı yakınında yığınak yaptığı yönündeki haberlerin ardından bu piyasalarda satışlar hızlandı.

DHA