Ekonomi Dolar yine coştu

Dolar yine coştu

Paylaş
Dolar yine coştu

Enflasyon riski, ABD ve Avrupa ile gerilen ilişkiler ve hükümetten Merkez Bankası’na yönelik faiz eleştirileri nedeniyle dolar 3.93’e, euro 4.63’e tırmandı. Borsa sert düştü. Altın rekor tazeledi

MÜDAHALEYE RAĞMEN


Merkez Bankası’nın müdahalelerine rağmen dolar ve euro’nun ateşi düşmek bilmiyor. Analistler bunda yüksek enflasyon, ABD ile yaşanan dava krizi, Avrupa ile gerilen ilişkiler ve hükümet kanadından Merkez Bankası’na yönelik yapılan faiz eleştirilerinin etkili olduğunu belirtiyor. Dün bunların etkisiyle 3.93’e fırlayan dolar, 3.94’lük rekora dayandı.


GRAM ALTIN REKORDA


Güne 3.8670’ten başlayan dolarda kapanış yüzde 1.10 kayıplar 3.92 seviyesinden gerçekleşti. Euro ise rekordan rekora koşmaya devam ediyor. Dün 4.63’e kadar yükselen euro, 4.60’tan kapanış yaptı. Yılbaşına göre dolar yüzde 11, euro yüzde 24 prim yaptı. Dolardaki sert yükseliş gram altını da uçurdu. 24 ayar külçenin gramı ilk kez 163.20 liraya ulaştı.


EN ÇOK ERİYEN TL


Bankacılar gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde satış baskısı görüldüğünü bu para birimlerinin dolar karşısında genel olarak yüzde 0.5-0.7 civarında değer kaybettiğini belirtirken TL’de bunun ötesinde bir satış baskısı olduğuna da dikkat çektiler. TL, dün gelişmekte olan para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden paraların başında geldi.


BORSA SERT DÜŞTÜ


Döviz talebi artarken riskten kaçış yani borsadan para çıkışı hızlandı. Borsa İstanbul, haftanın ilk gününde yüzde 2.19 düşerek 103 bin 911 puana geriledi. Bankacılık endeksindeki yüzde 3.9’luk keskin düşüş borsadaki kayıpta etkili oldu. Tahvil faizleri ise yükseldi. Özellikle 10 yıllık devlet tahvili yüzde 12.90’la rekor seviyelere ulaştı.

Sabahın ilk saatlerinde dolar 3. 9269 euro ise 4. 6119

Haberin Devamı