Ekonomi Dolardaki düşüş altını uçurdu

Dolardaki düşüş altını uçurdu

Paylaş
Dolardaki düşüş altını uçurdu

Dolar son üç yılın en düşük değerinde. Euro/dolar paritesi 1.46 seviyesini de aşarak son 15 ayın yükseğine çıktı. Dolardaki düşüş, altının onsunu 1,508 dolarla yeni rekoruna taşıdı

Pariteye paralel olarak içeride euro/TL 2.21'in üzerine çıkarken, dolar/TL ise 1.51'in üstünde seyrediyor.

ABD'de açıklanan ilk çeyrek bilançolarında beklentilerin üzerinde kârların gelmesi, küresel ekonomideki toparlanma algısını artırıyor. Bu, hisse senetleri piyasalarında alımları beraberinde getirirken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yakın zamanda faiz artırımına gitmeyeceği beklentisi doların, diğer para birimleri karşısında gerilemesine neden oluyor.

Doların önde gelen altı ekonominin para birimi karşındaki performansını ölçen Dolar Endeksi, 73.898 ile 2008'den beri en düşük seviyeye geriledi. Uzmanlar, teknik göstergelerin yine 2008’in başlarında görülen 70.968 dip seviyesinin test edilebileceğini belirtiyor.

DOLARDAKİ DÜŞÜŞ ALTINI YÜKSELTİYOR

Dolardaki zayıf seyir ile küresel ekonomideki toparlanma beklentisi emtia piyasasında alımları güçlendiriyor. Altının onsu spot piyasada 1,508 doları geçerek yeni rekorunu kırarken, petrolde yükseliş seyri devam ediyor. Haziran vadeli Brent tipi petrolün varil fiyatı 124.6 doları görürken, aynı vadede ABD ham petrolü kontratları da 112.1 dolara çıktı.

YENİ HEDEF 1,590 DOLAR

Altındaki yükselişte ABD'nin kredi notuna yönelik son olumsuz değerlendirmelerin yarattığı endişelerin de etkili olduğunu belirtiliyor.

Avustralya merkezli finansal danışmanlık şirketi Fat Prophets'in emtia analisti David Lennox, "ABD'nin kredi notu algısının kısa zamanda yükseleceğini düşünmüyoruz, bu da altında fiyat artışını süreceğine yönelik beklentimizin arkasındaki temel nedeni oluşturuyor. Altının yeni hedefi için tahminimiz 1,590 dolar" dedi.

HİSSE SENETLERİNDE OLUMLU SEYİR

ABD'de özellikle teknoloji şirketlerinin açıkladığı olumlu kâr rakamları, bu ürünlerinin üretimin önemli bir kısmının gerçekleştiği Asya piyasalarında da olumlu karşılandı.

Dün kapanış sonrası açıklanan Apple bilançosunda, ilk çeyrek karının geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 95'lik artışı kaydetmesiyle Asya endeksleri yüzde 1´e kadar değişen oranda yükseldi.

Haberin Devamı