Gündem Dolmabahçe'de gözyaşları...

Dolmabahçe'de gözyaşları...

Paylaş
Dolmabahçe'de gözyaşları...

Ulu Önder Atatürk'ü ölüm saati 09.05'te, son nefesini verdiği yerde anmak isteyenler Dolmabahçe Sarayı'na akın etti. İzdiham yaşanan törenlerde sloganlar atıldı, duygusal anlar yaşandı

Ulu Önder'in son nefesini verdiği Dolmabahçe Sarayı'nda yaşamını yitirdiği yatak odası özel olarak hazırlandı. Kırmızı Beyaz çiçeklerle donatılan yatağının yanında ise iki polis memuru nöbetteydi. Dışarıda bekleyen büyük kalabalık sırayla içeri girerek Ata'ya saygılarını sundu. Dışarıda bekleyenlerin sloganlar attığı gözlendi.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 75 yıl önce hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı’ndaki odasında düzenlenen törenle anıldı.

Sarayın Harem Bölümü 71 numaralı odasında düzenlenen anma töreni, TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz, Türk Silahlı Kuvvetleri adına Albay Oktay Yener,
İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Deniz ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kapaklıkaya’nın buketlerini, Atatürk’ün ebediyete intikal ettiği yatağın üzerine bırakmalarıyla başladı.

Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05’te sirenlerin çalmasıyla birlikte saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Mavi Salon’a geçen Öz, Dolmabahçe Sarayı Özel Defteri’ni imzaladı. TBMM İdare Amiri Öz, deftere şunları yazdı:

Haberin Devamı

"Aziz Atatürk, Kurtuluş Savaşımızın başkomutanı, ilk Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanı olarak geride bıraktığın eser ve hatıralar milletimizin belliğinde ilk günkü gibi canlılığını korumaktadır. Hürriyet, hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir ilkesi doğrultusunda, 93 yıl önce temelleri atılan ülkemiz, ileri demokrasi seviyelerine ulaşma adına çok önemli mesafe kat etmiştir. Temel hak ve hürriyetlerin eksiksiz yaşandığı, milli iradenin belirleyici etkiye sahip olduğu, farklılıkların bir arada özgürce yaşandığı bir ülke olması için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu aziz vatanı canları pahasına bizlere emanet eden tüm şehit ve gazilerimizle, edebediyette intikalinin 75. yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle, şükranla anıyoruz."

SAYGI NÖBETİNİ POLİS MEMURLARI TUTTU

Atatürk’ün 10 Kasım 1938’de, saat 09.05’te hayata gözlerini yumduğu odada, Türk bayrağı örtülü yatağının iki yanında iki polis memuru saygı nöbeti tuttu.

TBMM Milli Saraylar Koruma Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memurlarının, saygı nöbeti kıyafetiyle görev yaptıkları görüldü. Törenin ardından Meclis İdare Amiri Öz ve beraberindekiler, sarayın idare binasının alt kattaki salonunda açılan sergiyi gezdi.

VATANDAŞLARIN AKININA UĞRADI

Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu oda, sabah saatlerinden itibaren 7’den 70’e vatandaşların akınına uğradı. Vatandaşlar ve öğrenciler, sarayın girişinde verilen beyaz ve kırmızı renkteki karanfilleri, Atatürk’ün yatağına ve çevresine bıraktı.Bu sırada bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Ziyaretçiler arasında, gaziler de yer aldı.

Haberin Devamı

Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu oda, törenin ardından tekrar vatandaşların ziyaretine açıldı. Bu arada Türk Silahlı Kuvvetlerine ait F 496 numaralı Gökova Fırkateyni’nin de Dolmabahçe Sarayı önünde açığa demirlediği görüldü.

Öte yandan bazı vatandaşların Türk Bayrağı astıkları tekneleriyle Dolmabahçe önlerinde tur atmaları da dikkati çekti.