Ekonomi Domates karaborsaya düştü

Domates karaborsaya düştü

Paylaş
Domates karaborsaya düştü

Kilo fiyatı 6 liraya çıkan domates karaborsaya düştü

Aantalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'nde domatesin fiyatı 3.5- 4 lira aralığında seyrederken, market ve pazarlarda ise 6 liraya kadar yükseldi.

Örtüaltı üretimin merkezi Antalya'da, ‘Tuta Absoluta’ zararlısından kaçan üretici dikimi bir ay gecikmeli yapınca, pazar ve marketlerde domates bulunamaz duruma geldi.

Karaborsaya düşen domateste kıtlık Kasım'ın ortalarına kadar sürecek. Türkiye'de ilk olarak geçen Aralık ayında Antalya'nın Kaş İlçesi'nde ortaya çıkan ve kısa sürede ülke genelinde örtüaltı ve açık alandaki tüm domates üretimini saran ‘Tuta Absoluta’ zararlısı nedeniyle, Ekim ayında domates kıtlığı yaşanacak.

DOMATES, SALÇA FİYATINI DA ARTIRDI

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'nde domatesin fiyatı 3.5- 4 TL aralığında seyrederken, market ve pazarlarda ise 6 TL'ye kadar yükseldi. Salkım, çeri ve kokteyl gibi çeşitlerinin fiyatı da 8 TL'ye kadar çıktı.

Sadece Mersin bölgesinde üretim olması ve Antalya'da örtüaltında 1 ay gecikmeli dikim yapılması nedeniyle bugünlerde piyasaya çıkması beklenen sera domatesi 10 Kasım'a kadar beklenecek. Türkiye 1 ay boyunca domates kıtlığı yaşayacak.

"DEVLET GEÇ KALDI"

Sel felaketi, ‘Tuta Absoluta’ zararlısı ve zararlı ile mücadelede Bakanlığın geç kalması gibi nedenlerin birleşmesi ile çok ciddi oranda verim ve kalitede düşüş olduğunu belirten Antalya Toptancı Hal Müdürü Rıza Uysal, “Tuta da çözüm önerilerine ilişkin yavaş hareket edilmesi yayladaki ekimi de olumsuz etkiledi. Domates üretimi bu yıl az oldu” dedi.

Zararlı nedeniyle özellikle açık alanda çok ciddi rekolte düşüklüğü olduğuna dikkat çeken Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yaş Meyve ve Sebze Komitesi Başkanı Mustafa Küçükoğlu, şöyle dedi:

“Rekolte düşüklüğü ile talebe cevap verilememesiyle fiyatlar yükseldi. 1 ay daha maalesef istenilen kalitede domates bulamayacağız. Fiyat da yükselmeye devam edecek.

Domates altın yılını yaşıyor, resmen karaborsada. 10 ton domatesten 2- 3 ton gibi komik rakamlarda ürün elde edilebiliyor. Sıkıntı Antalya'daki seralardaki domates üretiminin başmasına kadar devam eder, Kasım ayının başlarını bulur.”

Mehmet ÇINAR/ANTALYA (DHA)

Haberin Devamı