Ekonomi Domates karaborsaya düştü

Domates karaborsaya düştü

Paylaş
Domates karaborsaya düştü

Antalya ve çevresinde fiyatı pazarda 10 TL'ye kadar çıkan domatesin fiyatının Kasım ayından itibaren yavaş yavaş düşeceği bildirildi

Antalya Ziraat Odası Başkanı Halil Ordu, Temmuz ve Ağustos aylarında aşırı sıcak ve nemli hava nedeniyle tarla ürünlerinde erken hasat yapıldığını, bu nedenle piyasada domates başta olmak üzere sebze sıkıntısı yaşandığını söyledi.

Tarla ürünün sona ermesi, sera ürününde de geç ekim yapılması dolayısıyla ara dönemde arz sıkıntısı ortaya çıktığını, bu nedenle domates fiyatlarının aşırı yükseldiğini belirten Ordu, şunları kaydetti:

"Domates yetiştiren üretici kazandı. Şu anda domates pazarda ve süper marketlerde 7-10 TL arasında işlem görüyor. Aşırı sıcak tarla ürününü yaktı.

Domates güvesi (Tuta absoluta) zararlısı nedeniyle de domates ekiminde tereddüt eden çiftçi geç ekim yaptı. Şu anda ürün boşluğu oluştu. Halkımız, 15-20 gün daha sabredecek.

Ancak 15 gün sonra, Kasım ayı başından itibaren sera ürünü pazara yavaş yavaş giriş yapar. Zaten şu sıralarda ufak tefek hasat edilen ürünler pazara girmeye başladı. Kasım ayından itibaren fiyatlar düşer. Ancak 2 TL’den aşağıya da düşmez."


FİYATLARIN YÜKSEK OLMASI DOMATES ÜRETİCİSİNİ SEVİNDİRİYOR

Öte yandan, domates fiyatlarının yüksek olması, domates üretimi yapan çiftçileri sevindirdi. Kumluca’da serasında domates üretimi yapan üretici Hamdi Canıtez, Türkiye genelinde domates fiyatlarının yüksek olmasından dolayı üretici olarak son derece memnun olduklarını kaydetti.

Üretimi gerçekleştirirken, maliyetlerin yüksekliği, doğal risklerle birlikte üretim yaptıklarını hatırlatan Canıtez, "Bu fiyatların biz üretime başladıktan sonra da devam etmesi en büyük temennimiz. Çünkü biz domatesleri çok yüksek maliyetlerle ve aşırı sıcaklarda, olumsuz şartlar altında gerçekleştiriyoruz. İnşallah biz yetiştirdiğimizde de aynı fiyatlar devam eder" diye konuştu.

Haberin Devamı