Ekonomi Domates neden pahalı?

Domates neden pahalı?

Paylaş
Domates neden pahalı?

Domates neden pahalı?

Üretim alanında yaşanan doğa sorunları, ekim alanlarında daralma ve ihracat dolayısıyla domates fiyatının artış kaydederek geçen yılki rakamın 2,5 katı seviyesine ulaştığı bildirildi.

Haberin Devamı

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, sebze fiyatlarının genelinde bir azalma olduğunu, ancak domateste ise artış gözlendiğini ve 2,5 liradan tüketiciye sunulduğunu söyledi.

Fiyatlardaki artışta temel unsurun Antalya’da yaşanan sel olayı olduğuna dikkati çeken Gökçel, şunları kaydetti:

"Antalya ve Mersin, Türkiye’nin sebze ve meyvede en önemli üretim merkezlerinin başında geliyor. Bu nedenle geçtiğimiz aylarda Antalya’da yaşanan sel ve yarattığı zarar, fiyatların çıkmasındaki en önemli etkenlerden birini oluşturuyor.

Ayrıca, geçtiğimiz yıl, domates ekip zarar eden çiftçi, bu yıl başka ürünlere yöneldi. Dolayısıyla üretimde de düşüş yaşandı. Bu düşüşe, sel felaketi ile ihracattaki artış da eklenince fiyat daha da yükseldi. Geçen yılın bu döneminde bir lira olan fiyat şimdi ise 2,5 liraya ulaştı."

Haberin Devamı

Gökçel, Mersin’de 61 bin dekar örtü altı ve 24 bin dekar açık olmak üzere yaklaşık toplam 85 bin dekar alanda domates ekimi gerçekleştirildiğini, 770 bin tonun üzerinde de ürün elde edildiğini belirtti.

İç piyasadaki talep artışının da fiyatları etkilediğini vurgulayan Gökçel, "Rusya, Ukrayna, Romanya başta olmak üzere ihracat da sürüyor. Bu şartlarda ürün talebini karşılamak zaman zaman zor oluyor. Ancak önümüzdeki iki hafta içerisinde tarla malı domateslerin piyasaya sürülmesiyle fiyatların makul seviyelere gerileyeceğini düşünüyorum" dedi.

Manav ve marketlerde mart ve nisan ayında satılan bazı sebzelerin ortalama kilogram fiyatları, TL cinsinden şöyle:

Sebze Mart - Nisan
----- ---- -----
Domates 1,75 - 2,50
Sivri biber 5,00 - 2,00
Patlıcan 4,00 - 1,50
Salatalık 2,50 - 1,50
Kabak 2,00 - 1,00
Fasulye 5,00 - 3,00

Süleyman Tıraş / AA