Sağlık Dondurma yöntemiyle daha düşük maliyet

Dondurma yöntemiyle daha düşük maliyet

Paylaş
Dondurma yöntemiyle daha düşük maliyet

Dondurma işlemi sayesinde ilk denemede gebelik elde edemeyen çiftler daha sonraki uygulamalarda dondurulan embriyolardan yararlanıyor

IVI Tüp Bebek Merkezi Direktörü Dr. Erdal Budak anlattı:

Haberin Devamı

Tüp bebek yönetiminde artan embriyolar ne yapılıyor?

Dr. Erdal Budak: Aile isterse bu embriyoları ileride kullanmak için dondurtabilir. Mart 2010’da yürürlüğe giren yeni yönetmelikle birlikte embriyo dondurma tekniği ve dondurulmuş embriyo transferleri çok önem kazandı. Yeni yönetmeliğe göre, 35 yaş altındaki kadınlarda ilk 2 denemede tek embriyo, 35 yaş üzerindeki kadınlarda ise deneme sayısına bakılmaksızın en fazla 2 embriyonun geri yerleştirilmesine izin veriliyor. Dolayısıyla pek çok çiftin transfer edilemeyen veya artan embriyoları kalıyor. Artan iyi kaliteli embriyolar da ileride kullanılmak için dondurulabilir.

Dondurma yönteminde yenilik var mı?

Dr. Erdal Budak: Evet, var. Geçmişte kullanılan yumurta ve embriyo dondurma tekniği yavaş dondurma metoduna dayanıyordu. Bu metotta embriyolar oda sıcaklığından aşamalı olarak -196 dereceye birkaç saat içinde soğutuluyordu. Daha sonra da sıvı nitrojen tankları içerisine konuluyordu. Yavaş dondurma tekniğinin bu özelliğinden dolayı hücreler içinde buzlanma ve kristalleşme oluyordu. Bu durum da hücrelere zarar veriyordu. Özellikle yumurta hücreleri dondurulduğunda başarı çok sınırlıydı, sonuçlar istenilen düzeyde değildi. Ancak vitrifikasyon denen yeni teknik sayesinde çok hızlı bir şekilde dondurma işlemi gerçekleştiriliyor. Gerek yumurta gerek embriyoya ait hücrelerde kristalleşme olmuyor.

Haberin Devamı

Dondurulan embriyolarla gebelik oranı düşük mü?

Dr. Erdal Budak: Yeni teknikle dondurulan embriyoların yüzde 96’sı canlılığını koruyor. Bunların transfer edilmesiyle başarılı gebelik oranları elde ediliyor. Bu teknik sayesinde hiç dondurulmamış taze embriyolarla, dondurulduktan sonra transfer edilen embriyolar arasında başarı açısından önemli bir fark kalmamıştır diyebiliriz.

Dondurma yönteminin avantajları neler?

Dr. Erdal Budak: Yeni yönetmelik sonrası tek embriyo transferiyle başarı oranları 2 embriyo transferine göre daha düşük. Ancak hastalarımız dondurulmuş embriyolarla tekrar şansları olacağını öğrendiklerinde bu konudaki olumsuz düşünceleri kayboluyor. Dondurulmuş embriyolarla yapılan tedavilerin maliyeti normal tüp bebek maliyetinin üçte biri kadar. Ayrıca önemli bir ilaç masrafı olmuyor.

Haberin Devamı