Yaz aylarının favori tatlısı dondurmanın faydalarını biliyor musunuz? Sağlık Yönetimi Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral dondurma hakkında doğru bilinen yanlışları ve dondurmanın faydalarını anlattı. Prof. Dr. Oğuz Özyaral, dondurma yemenin çocuklarda boy uzamasına katkı sağladığını ve hamilelik şansını arttırdığını söyledi. Aynı zamanda dondurma yemenin kanser riskini de azalttığını anlatan Özyaral, kilo vermek isteyenlerin de dondurma yemesi gerektiğini ifade ediyor. Kemiklerinizi güçlendirir. Dondurmalar içeriğindeki sütten ötürü kalsiyum açısından zengindir. Kalsiyum dişleri korur ve güçlü diş etleri oluşturur. Dondurmadaki kalsiyum içeriği de kolon kanserinin şansını azaltmaya yardımcı olur. Kalsiyum yüksek riskli bireyleri kolorektal veya kolon kanserine yol açabilen polipleri geliştirmekten koruyor ve kalsiyum desteğinin sona ermesinden sonra uzun süren yararlar görüyor. Vücudun enerji üretmesine yardımcı olan karbonhidratlar, yağlar ve proteinler açısından zengindir. Yağda çözünen A, D, E, K ile suda çözünen B kompleks, C vitaminlerini içerir. Soğuk bir şey olması vücut ısısını arttırır. Vücudumuzun eğilimi olduğu için, vücuda giren soğuk bir şeyi ısıtmak zorundadır. Sıcaklığı ayarlama sürecinde vücut, kalori ve yağ yakar. İçeriğindeki laktoferrin ve sitokinler, vücudun savunma sistemini güçlendirir. Özellikle influenza (grip) virüsüyle savaşır, hastalığın iyileşme sürecini destekler. Dondurma, uyku, öğrenme ve genel ruh hali durumlarında yardımcı olmaktan sorumlu olan Serotonin olarak da bilinen beyin kimyasalını, Trombotonin'i uyarır. Dondurma veya süt ürünü düzenli olarak yağ içeriğine sahiptir ve anne karnındaki gebe kalma olasılığını arttırmaya yardımcı olur. Bu söylem kesinlikle doğru değildir. Öksürük ve soğuk algınlığı sebebi virüsler ile konjenital alerjisi olan çocuklarda alerjenlerdir. Aksine, dondurmadaki besin içeriği gribe neden olan influenza virüsü savaşır. Diş çürüklerinin asıl nedeni dişlerdeki karbonhidrat ve şeker artıklarının oluşturduğu fermantasyondur. Tatlı besinleri tükettikten sonra ağız çalkalanmalı, bol miktarda su tüketmeli ya da fırçalanmalıdır. Obezite esas olarak aşırı yağ ve fiziksel aktivite eksikliği, metabolizma ve kalıtım nedeniyle oluşur. Hasta olunca, vücudun su kaybını önlemek için daha fazla sıvı almayı gerektirir, dondurma, hasta olduğumuzda sıvı ihtiyacımızı karşılar. Tam tersi içeriğindeki kalsiyum fetüstün kemik gelişimini destekler.