Ekonomi Dönere kategori kavurmaya 7 santim sınırı

Dönere kategori kavurmaya 7 santim sınırı

Paylaş
Dönere kategori kavurmaya 7 santim sınırı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, döner, sucuk ve kavurmanın da dahil olduğu et ürünleri tebliğinde değişikliğe hazırlanıyor

GIDA KODEKSİ DEĞİŞİYOR

Haberin Devamı

Tebliğ taslağı ile et ürünlerinde hammadde olarak tek başına kanatlı derisi kullanılması yasaklanırken, kemikten mekanik olarak sıyrılmış etlerin kullanımına sınırlama öngörülüyor.

Türk Gıda Kodeksi’nde konuyla ilgili değişiklikler kamuoyunun bilgisine sunuldu. Tebliğ ile ürünlerin üretilmesi, ambalajlanması, muhafazası ve satışları da yeniden düzenleniyor.

ÖĞRETİM YÖNTEMİ BELİRLENDİ

Dönerin, piyasaya sunuluş şekline göre, ‘yaprak, kıyma, karışık döner’ olarak sınıflandırıldığı taslakta yaprak döner üretiminde, kırmızı et olarak sadece yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı et kullanılacağı belirtildi.

Taslakta, “Kıyma döner üretiminde, kırmızı et olarak en fazla yüzde 90 kıyma ve en az yüzde 10 yaprak çiğ kırmızı et kullanılacak. Karışık döner, kırmızı et olarak en az yüzde 60 yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı et, en fazla yüzde 40 kıyma kullanılarak üretilecek” denildi.

Haberin Devamı

İŞLETMELERE 6 AY SÜRE VERİLECEK

Taslakta kavurma, “Aynı tür büyükbaş veya küçükbaş hayvan gövde etlerinin kemiksiz, boyutları 7 santimi geçmeyen parçalar halinde doğrandıktan sonra belli oranlarda tuz ve etin kendi türüne ait iç yağları ile birlikte pişirilerek hazırlanan ısıl işlem uygulanmış et ürünü” olarak tanımlandı.

Taslakta, tebliğdeki ürünleri üreten ve satan işyerlerine tebliğin yayım tarihinden itibaren 6 ay uyum süresi verilecek.

TÜR VE YAĞ MİKTARI ETİKETTE YAZACAK

Et ürünlerinin üretiminde kullanılan etinhangi türe ait olduğu marka ile aynı yüzde, ürün ismi ile birlikte etikette belirtilecek. Birden fazla hayvan türüne ait etlerden elde edilen ürünlerde ürünün elde edildiği türe ait yüzde miktarları çoktan aza doğru etikette yer alacak. Üretimde kullanılan hayvansal yağın hangi türe ait olduğu, sucuk ve yarı kuru sucuklarda yağ oranı belirtilecek.