Ekonomi Dört büyükler satılıyor

Dört büyükler satılıyor

Paylaş
Dört büyükler satılıyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, elektrik dağıtım piyasasının yüzde 30'unu oluşturan Boğaziçi, Gediz, Trakya ve Dicle elektrik dağıtım şirketlerinin ihale sürecini başlatacaklarını duyurdu

PİYASA'NIN YÜZDE 30'U

Elektrik dağıtım piyasasının yüzde 30’unu oluşturan 4 şirket satışa çıkıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 8 milyon abonesi bulunan Boğaziçi, Gediz, Trakya ve Dicle dağıtım şirketlerinde ihale sürecini başlattıklarını açıkladı.

Şimşek, bu yıl sonuna kadar elektrik dağıtımını tamamen özel sektöre devretmeyi hedeflediklerini bildirdi. Şimşek, Başkent Elektrik’te de özelleştirme sürecini yıl sonuna kadar tamamlamayı planladıklarını belirtti.

ONAY İŞLEMİ DEVAM EDİYOR

Mehmet Şimşek, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen ‘Enerji Sektöründe Özelleştirmeler Arenası’ toplantısında, geçen yıl elektrik dağıtım ihalelerinde önemli bir mesafe kaydedildiğini belirtti.

Şimşek, Sakarya, Başkent ve Meram’da satışın tamamlandığını, 8 şirkette ihalelerin bitirilip onay aşamasına geçildiğini vurguladı. Şimşek, dağıtımda yüzde 20 olan özel sektör payının, onayların ardından yüzde 48’e ulaşacağını kaydetti.

ÜRETİM DE MERCEK ALTINDA

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, elektrik üretiminde de özelleştirmelere devam edeceklerini bildirdi. Toplam 16 bin megavat kapasiteli 45 elektrik üretim santralinin özelleştirilmesiyle ilgili bir strateji hazırladıklarını hatırlatan Şimşek, bunun Avrupa’nın en büyük üretim özelleştirmesi olacağını ifade etti. Bakan Mehmet Şimşek, “Böylece 44 bin megavat olan Türkiye’nin kurulu elektrik üretim gücünün üçte biri özelleştirilmiş olacaktır” dedi.

27 HİDROELEKTRİK SANTRALİ

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu ise Elektrik Üretim AŞ’nin toplam 23 bin 975 megavat olan kurulu gücünün 16 bin 400 megavatının özelleştirme kapsamında olduğuna işaret etti.

Ahmet Aksu, üretimde özelleştirme stratejisinin ana unsurunu, 13 termik ve 27 hidroelektrik santralinin 9 portföy grubu halinde, 4 termik santralin (Hamitabat, Çan, Seyitömer ve Soma A-B) ise portföy grubu dışında ve öncelikli olarak satılmasının oluşturduğunu ifade etti.

BAŞKENT DOĞALGAZ'DA İHALE AŞAMASI YAKIN

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, Ankara ve çevresinin doğalgaz dağıtım şirketi Başkent Doğalgaz’ın blok satış yoluyla yapılacak özelleştirmesine ilişkin ihale sürecini 2010’da tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Aksu, 1.2 milyon abonesiyle Türkiye’nin ikinci büyük gaz dağıtım şirketi olan Başkent’in özelleştirme çalışmalarının 2 Temmuz 2009’dan bu yana sürdüğünü ve hazırlık aşamasının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Aksu, “Kısa zamanda ihaleye çıkabilecek durumdayız” dedi.

VERGİ İNDİRİMİ DE YENİ VERGİ DE YOK

ÖNCELİK BÜTÇE DİSİPLİNİ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Şu an itibarıyla gündemimizde ne vergi indirimi, ne vergilerde yükseltme ne de yeni vergiler var” dedi. Bir televizyon kanalında soruları yanıtlayan Şimşek, bu dönemde vergilerle ilgili hiçbir düzenleme düşünmediklerini belirtti. Şimşek, vergi indirimi konusunda sektörel bir çok talep gelse de hükümet için önceliğin mali disiplinle birlikte büyüme olduğunu belirtti.

MALİ KURALA ODAKLANILDI

Hükümetin kriz öncesindeki yıllarda yakalanan bütçe performansını kurumsallaştıracak bir düzenlemeye gitmekte kararlı olduğunu belirten Mehmet Şimşek, bu kapsamda ‘mali kural’ (bütçe hedeflerinin yasayla garanti altına alınması) uygulamasına değindi. Şimşek, “Mali kural Türkiye’de öngörülebilirliği artırmaya yönelik bir çaba. Mali kurala ilişkin yasa taslağına son şeklini veriyoruz” dedi.

2

Haberin Devamı