Cumartesi Postası Dr. Tarkan Özçetin: Kediye bakabilen erkek evlenmek için uygundur

Dr. Tarkan Özçetin: Kediye bakabilen erkek evlenmek için uygundur

Paylaş
Dr. Tarkan Özçetin: Kediye bakabilen erkek evlenmek için uygundur

Evliliği bilmem ama kadınların, kedisi olan erkekleri seksi bulduğunu yıllardır biliyorum. Yani ‘masaya yumruğu vurdu mu oturtan’ kimi maçoların düşündüğünün aksine kedi sevmek efemine bir eylem değil. Dr. Tarkan Özçetin doktorasını Ankara Üniversitesi’nde kediler ve insanların ilişkileri üzerine yaptı. Hadi kulaklarımızı dikip onu dinleyelim

Işıl Cinmen
isil.cinmen@posta.com.tr

■ Kedi seven bir erkekle kedi sevmeyen bir erkek arasında ne fark var?


Doğru cevabı ‘kedi bakmak’ diye sorarsak verebiliriz. Sevmek ve bakabilmek aynı şey değil. Teksas Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre en bilimsel fark, bu erkeklerin daha eğitimli olmaları. Kedi bakan erkeklerin tümüne yakınının üniversite mezunu olduğu sonucuna varıldı.

■ Ya köpekleri olan erkekler?

Üniversitenin araştırması zaten kedi ve köpek sahiplerinin farkları üzerine. Kedi sahipleri, köpek sahiplerine oranla yüzde 17 daha eğitimli. Sanatsal ve estetik zevkleri de gelişmiş... Ne de olsa hayatlarını, Leonardo da Vinci’nin dediği gibi, doğanın başyapıtlarıyla paylaşıyorlar.


KEDİCİ ERKEĞİN 4 ÖZELLİĞİ


■ Karakter olarak nasıl bir fark var?

Kedici erkeklerin dört özelliği öne çıkıyor. Sorumluluk sahibi olmaları, karşısındakinin kişiliğine olan saygıları, sevme kapasiteleri ve en önemlisi bağımsızlıkla ilgili görüşleri.

■ Kastınız hükmetme arzusunun olmaması mı?

Evet, hükmetme takıntısı olan erkek, kedi bakamaz. Çünkü kedi hiyerarşik bir hayvan değildir; anarşisttir. Siz istiyorsunuz diye istemediği bir şeyi yapmaz. Sizi kendisinden üstün görmez ve itaat etmez.

■ O zaman bu erkekler fazla kıskanç da olmaz...

Hükmetme gibi bir dertleri olmadığı için çok kıskanç da olamazlar, evet. Çoğunluğu sorumluluk sahibi insanlardır. 15-20 yıl yaşayacak bir canlının beslenmesi, temizliği ve ilgi ihtiyacını karşılayabiliyorlar demektir. Eşlerine sadık oldukları kadar bağımsızlıklarına da düşkündürler.



■ Yani kadının erkek seçiminde kedi gerçekten bir kriter.

Kadının ne istediğine bağlı. Kendisini sahiplenen, korumasını isteyen, hükmeden erkeklerden hoşlanan kadınlar için kedici erkek çok iyi fikir olmayabilir.

■ Bazı kadınlar kediye benzetilir. ‘Kedi kadın’ ne demek?

‘Kedi kadın’ ve ‘kedici kadın’ ayrı kavramlar. Kedi kadın kediye benzemek isteyen kadındır. Bir nevi onun davranışlarını ve görünüşünü taklit eder. Kedileri sevmesi gerekmez. Ama ‘kedici kadın’ kediyi taklit etmez, onun gibi olmaya çalışmaz. O sadece hayranlıkla sever ve daha da önemlisi saygı duyar.

■ Boşluğu doldurun: Kedi giren eve...

Doktor girmez.

■ Neden?

Kedisi olanlar kas, kemik ve eklem hastalıklarına daha az yakalanıyorlar ve yakalanırlarsa hafif atlatıyorlar.


MIRRR TERAPİ İLE TANIŞIN


■ Bunu duymuştum, gırlamayla ilgili sanırım, değil mi?

Mırlama veya gırlama... Kedilerin zaman zaman çıkardıkları ses. İyileştirici etkisi var. Ben buna ‘Mırr Terapi’ diyorum. İngilizce ‘Purr Therapy’ deniyor.

■ Nasıl çıkarıyorlar bu sesi?

Gırtlaklarındaki kasların titreşimleri ile başlıyor. Buna tüm nefes yolundaki kaslar ve diyafram da eşlik ederek dakikalarca süren senfoni başlıyor. Dr. Elizabeth Muggenthaler başkanlığında yürütülen çalışmada, kedilerin kendilerini mırlayarak tedavi ederken çıkardıkları seslere benzer frekansta (20-50 hertz) sese tabi tutulan insanların kemik, kas, eklem, tendon ve bağ dokusunun da güçlendiğini saptandı. Birçok ülkede hastaların tedavilerine destek için ‘Pet Therapy’ yöntemi geliştirildi.

■ Ruhsal olarak da işe yarıyor olmalı...

Evet kedi mırıltısının serotonin, prolaktin ve oksitosin hormon düzeylerimizi artırdığı kanıtlandı. Bunlar da stresle baş etmeyi ve depresyonla mücadeleyi kolaylaştırıyor.


DUYGUSAL ZEKALARI YÜKSEK


■ Kediler neden eğitilemiyor?

Bir kedi kendi için anlamlı olmayan hiçbir şeyi yapmaz. Hatta kendi menfaatine olan bir şeyi sırf siz emrettiniz diye yine yapmaz. Kişilikli ve inatçıdır. Kediyi belli kalıplara sokmaya çalışmak boşa zaman harcamaktır. Sirkleri düşünün mesela! Onlarca vahşi hayvan, hatta bizimkilerin büyük ağabeyleri, aslan ve kaplanlar en olmadık gösterileri yaparken kedileri buralarda göremezsiniz. Dünyada evcil kedi kadar bağımsızlığına düşkün bir hayvan yoktur.

■ Peki ya öğrenme yetenekleri?

Ortalama bir kedi 15 kadar kelimeyi anlar ve olumlu veya olu bakışlarla iletişim kurulabilir. Canınızı sıkan bir durum olduğunu bir bakışınızdan anlarlar ve hemen yanınıza sokulur, sizi rahatlatmak için çabalar dururlar. Yani matematik zekası yoktur ama duygusal zekası çok yüksektir.

SEVMEYEN KEDİ ÇEKER GİDER


■ Kedi, bir insanı sevebilir mi?

Sevmez mi? Hem de nasıl sever! Bazen Kediciler “kedimi eve kapatıyorum, özgürlüğünü yaşayamıyor” diye üzülür. Hiç üzülmesinler. Bir kedi evden gitmek isterse bir yolunu bulur gider. Ona ki

■ Sevgisini nasıl belli eder peki?

Bu kediye göre değişir. Bazı kediler sevgilerini bıktırır derecede belli eder; bazısı da hiç belli etmez. Ama gitmiyorsa, hep sever ve siz nereye giderseniz o da peşinizden merakla takip eder.


İLGİNÇ 10 BİLGİ



1- KEDİLER SADECE İNSANLARA 'MİYAVVV' DER

2) Yetişkin kedinin ağzında 30 diş vardır.

3) Günde 16 saat uyurlar. Yani hayatlarının yüzde 70’ini uyuyarak geçer.

4) Kediler de insanlar gibi hobi için avlanırlar. Avlarını sahiplerine ‘hediye’ ederler. Bu davranışın nedeni sadece hediye vermek olabileceği gibi, kedinin sahibine avlanma yeteneğini gösterme isteği de olabilir.

5) Çoğu laktoza karşı duyarlıdır, bu yüzden süt verilmemesi gerekir.

6) Bir kedi, kendi uzunluğunun altı katı kadar yukarı zıplayabilir.

7) Kedilerin vücutlarında ter bezi yoktur yalnızca pati tabanları terler.

8) Bilinenin aksine kediler sadece siyah beyaz görmezler. Yeşil, mavi ve az da olsa kırmızı rengi algılarlar.

9) İnsanların normal görüş için ihtiyaç duydukları ışığın altıda biri kadar ışık; kediler için yeterlidir.

10) Kedilerin yakını görme problemleri vardır. En iyi 2 ile 6 metre arasındaki objeleri görebilirler.

Haberin Devamı