Gündem Duble yol için ağaç katliamı

Duble yol için ağaç katliamı

Paylaş
Duble yol için ağaç katliamı

Marmaris'te yapımı süren duble yol çalışmaları kapsamında 8 bine yakın 40-50 yıllık çam ve sığla ağacının kesilecek olması çevrecileri çileden çıkardı

Özellikle yaz aylarında turistlerin Dalaman Havalimanı’ndan Marmaris ve çevresine daha çabuk ve güvenli ulaşabilmesi amacıyla Gökova-Marmaris arasında 2004 yılında başlatılan 26.3 kilometrelik duble yol çalışmaları, ikinci etabıyla çevrecileri isyan ettirdi.

15 kilometrelik bölümü asfalt dökülecek hale getirilen, ancak 2008’de yüklenici firmadan kaynaklanan sorunlar nedeniyle duran çalışmalar, bu yılın ocak ayında sonuçlandırılan ihaleyle yeniden başladı.

Kolin ve Simge inşaat grubunun 42 milyon TL’ye aldığı ihale sonucunda, 25 Mart’tan itibaren başlayan ve 9 Eylül 2012’te tamamlanması hedeflenen 11.3 kilometrelik yolun genişletilmesi, ayrıca daha önce yapılanların asfaltlanıp düzenlenmesini içeren ikinci etap çalışmalarında kesilen onlarca ağaç yürek sızlattı.

‘ANKARA'YA YÜRÜRÜZ’

Marmaris Çevre ve Turizm Gönüllüleri Grup Başkanı Filiz Ersan ise yaşananları ağaç katliamı olarak niteleyerek şunları söyledi: “Ağaç yok etmek için madenler bitti şimdi de bu yollara mı geldi sıra.

Yok ‘maden aranacak ağaç keselim’, yok ‘yüksek gerilim hattının yeri değişecekmiş hadi yine ağaç keselim.’ Yetti artık. Sıra çocuklarımızın son yeşillerine mi geldi.

Bugüne kadar burada o kadar büyük kaza filan olmadı. Krallar resmi geçit mi yapacak, yoksa otomobil mi yarıştıracaklar.

Bu projenin durdurulması için başta Cumhurbaşkanı olmak üzere tüm ilgililere telgraf çekeceğiz. Israr ederlerse binlerce kişiyle Ankara’ya yürürüz. Marmaris’te maden çalışmaları ve liman genişletmesinde olduğu gibi bu çevre katliamı girişiminin de geri tepmesini sağlarız.”

TURİZMCİ DE TEPKİLİ

Türkiye Seyahat Acenteleri (TÜRSAB) Marmaris Bölge Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ da, bunca ağacı kesmenin gerçek bir katliam olacağını savunarak tepkisini şöyle dile getirdi:

“Marmaris’in en büyük özelliği, turistlerin o ormanın içinden yol alıp gelmesi. Turist için bu konum Marmaris’e gerçekten ayrı bir anlam kazandırıyor. Bu güzelim ormanı yol uğruna kurban etmek çok yanlış.

Marmaris’e 4 şeritli bir yol gereksiz. Çünkü oradan Marmaris’in haricinde gidecek başka bir yol sadece Datça. Datça’nın böyle bir yola zaten ihtiyacı yok. 3’lü yol sıkıntımızı çözer.”

Mustafa SARIİPEK/Muğla (DHA)

2