Yaşam Dükkan önü kapatmak suç!

Dükkan önü kapatmak suç!

Paylaş
Dükkan önü kapatmak suç!

Bina sakinleri ve dükkan işletmecileri tarafından zincir, duba ve beton gibi engellerle izin alınmaksızın yolların kapatılması suç...

Antalya Barosu Avukatlarından Av. Muhammed Sincar hemen hemen her sokak ve caddede bina ve dükkan önlerindeki yol kenarlarının bina sakinleri ve özellikle dükkan işletmecileri tarafından zincir, duba ve beton gibi engellerle kapatılmasının suç olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Şikayetvar sitesine gönderilen fotoğraflı şikayetlerle, “Bina önüne park engeli koymak yasak mı” diye soran vatandaşların sorularını Av. Muhammed Sincar yanıtladı.

ÖZEL ALAN MI KAMUSAL ALAN MI?

Zincir, duba, beton gibi engellerle bina önlerinin kapatılmasının özel mülk ve kamuya ait yer olmasına göre suç olup olmayacağının değiştiğini kaydeden Av. Sincar, “Eğer bahsedilen araç park yerleri ve Kat Mülkiyeti Kanununa göre taşınmaza ait olan alanlardan yerlerden ise buralar özel mülk olduğu için bu kısımlar üzerindeki tüm tasarruf hakkı bu binanın kat maliklerine aittir. Yani kat malikleri dilerse kendilerine, dilerse tüm sokak sakinlerine tahsis edebilir, yabancı araçların girişlerini engelleyebilir, hatta ücretli hale dahi getirebilir. Ancak bu alanların kamusal alan olarak tabir edilen, cadde kenarları, kaldırım gibi yerlerden olması halinde kurumların izin verdiği ölçüde tüm vatandaşların buralardan eşit şekilde yararlanma hakkı vardır. Bu nedenle apartman sakinleri ya da işyeri sahipleri tarafından bu alanların kullanımının kısıtlanması yasal olarak mümkün değildir” dedi.

Haberin Devamı

İZİN ALINMAKSIZIN EŞYALAR KONULAMAZ

Özellikle işyerleri önlerine reklamlı dubaların, mantarların ve zincirlerin konularak bu alanlara araç park edilmesin yasaklandığına dikkat çeken Sincar, bu konuda şikayeti olanlara şu önerilerde bulundu:

“Ülkemizde çok sık olarak işyerlerinin önlerine reklamlı dubalar, mantarlar ve zincirlerle bu alanlara araç park edilmesinin yasaklandığı görülmektedir. Bu şekilde bir yasak koymaya ilgili kişilerin yetkisi olmadığı gibi kamusal alanın vatandaşlar açısından herhangi bir izin olmaksızın kısıtlanması da ayrıca suç teşkil etmektedir. Bu alanlara izin alınmaksızın konulan tabela, duba gibi eşyalar Kabahatler Kanunu açısından da cezai işlem gerektirmektedir. Bu kısıtlama yasağının tek istisnası, ilgili kişilerin haklı gerekçelerle belediyeye müracaatı ve öngörülen işgaliye vergisinin ödenmesi olup ancak bu şekilde bu alanlara müracaat sahiplerinin belirtilen şekilde tasarrufuna izin verilebilmektedir. “

Haberin Devamı

Av. Sincar son olarak ise “Kamusal alanlar olarak tabir edilen ve park yasağı, yangın musluğu bölgesi gibi nedenlerle park sınırlaması olmayan tüm sokakların araç parkı için ayrılmış bölümlerini eşit şekilde kullanma hakkı olan vatandaşların bu hakkının kısıtlanması yasalara ve sosyal devlet anlayışına aykırı olduğu gibi, ayrıca suç teşkil etmekle, herhangi bir izin alınmaksızın bu yerlerin ilgili esnaf tarafından dubalarla kapatılması durumunda da kolluğa müracaat ederek ilgililer hakkında Kabahatler Kanunu’na göre cezai işlem yaptırabilecektir” şeklinde konuştu.

GAZETEPORT