Gündem Dünya arı gününde arıcılar isyanda

Dünya arı gününde arıcılar isyanda

Paylaş
Dünya arı gününde arıcılar isyanda

Bugün 20 Mayıs Dünya Arı Günü. Ancak Türkiye bu dönemde dünyanın en yoğun arı ölümleriyle karşı karşıya. Yani 8 milyon arı kolonisinin yüzde 30'u yok oldu. Sebep tamamen bilinçsiz ilaç kullanımı.

Murat GÜLDEREN

Uzmanlara göre yeni geliştirilen zirai ilaçların zamanı ve dozajı bir türlü tutturulamadı. Fiyatlar yüksek olunca yurtdışı pazarlarda rekabet şansı iyice azaldı. İhracat durma noktasında. Tek çare yeni teşvikler.

ÜRÜN BAŞI DESTEK


Devlet üreticiye şu an kovan başı 10 TL destek veriyor. Ancak arıcılar dünya pazarlarına açılmak için ürün bazlı yani polen, arı sütü ve arı zehri üretimine de destek istiyor. Örneğin bir kilogram arı zehri 120 bin dolara, 1 kg arı sütü 2 bin liraya kadar çıkıyor.

Türkiye'de bu tarz üretim neredeyse hiç yok. Yani Türkiye yılda 105 bin ton bal üretiminde Çin'den sonra dünya ikincisi olmasına rağmen dış pazarda tamamen etkisiz.

ÇOĞU KONTROLSÜZ


İç pazarda da durum pek iç açıcı görünmüyor. Çünkü vatandaş bal konusunda bilinçli değil. Yılda kişi başı tüketim sadece 750 gram. Pazarın yüzde 75'ini ise kontrolsüz ürünler oluşturuyor.

Yani markalı üretim oranı sadece yüzde 25. Pazarın ikinci büyük oyuncusu Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen, pazarın büyüklüğünün 500 milyon TL civarında olduğunu belirterek sektörün yıllardır büyüyemediğini söyledi.

KATARLILAR GELİYOR


Türkiye'nin binlerce çeşit endemik doğal zenginliğiyle dünyanın en lezzetli ballarını ürettiğine dikkat çeken Can Sezen şunları söyledi: "Ancak kendi vatandaşımıza bile balın önemini anlatamadık.


Sahte bal reklamları yüzünden vatandaş iyice baldan soğudu. Tüketim yerinde sayıyor." Sezen ayrıca Katarlıların Türkiye'nin bal potansiyelini keşfettiğini ve bal üreticileriyle satın alma ya da ortaklık kurma görüşmeleri de yaptıklarını kaydetti.

İSTANBUL'DA DEV KONGRE


İstanbul 29 Eylül-4 Ekim arasında Dünya Arıcılık Kongresine ev sahipliği yapacak. Bu tarz büyük bir organizasyon Türkiye'de ilk kez gerçekleştiriliyor. Dünyanın en büyük arıcılarının katılacağı etkinlikte Türkiye'nin endemik zenginlikleri ve dış pazar potansiyeli dünyaya tanıtılacak.

Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek etkinliğin açılışını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik yapacak.