Dünya Dünya ayağa kalktı

Dünya ayağa kalktı

Paylaş
Dünya ayağa kalktı

Başta Ortadoğu olmak üzere birçok ülkede protesto gösterileri düzenlendi

İsrail’in Gazze’ye yardım malzemesi taşıyan gemilere yönelik olarak uluslararası sularda gerçekleştirdiği saldırı dünya genelinde büyük tepkiye neden oldu. Avrupa Birliği 27 üye ülkenin daimi temsilcilerini Brüksel’de acil toplantıya çağırdı. Türkiye’nin çağrısı üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dün saat 20.00’de New York’ta olAğanüstü toplandı. İsrail saldırısına tepkiler şöyle:

Amerika: Üzüntülüyüz

Amerika: Can kaybı ve yaralılar olması dolayısıyla derin üzüntü duyuyoruz. Bu trajediye yol açan koşulları anlamaya çalışıyoruz.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun: Şoke oldum. İnsanların öldürülmesini kınıyorum. İsrail bu kanlı saldırının nasıl olduğuna dair araştırma yaptıktan sonra acil olarak kamuoyuna açıklama yapmalı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek: Gayri meşru bu saldırı uluslararası hukukun açık ve kabul edilemez bir ihlali.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague: Bu olay, Gazze’ye girişe yönelik kısıtlamaların kaldırılmasının gerekliliğini göstermiştir.

İspanya Başbakanı Zapatero: Olay endişe verici. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt: Çok ciddi bir durum, çok ciddi sonuçları olacak. Bu nedenle olayın detaylarının açığa kavuşturulması çok önemli. Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner: Derin bir şok içindeyim. Hiçbir şey bu tür bir şiddeti meşru kılamaz.

KOMŞU'DAN ÖRNEK KARAR

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini: Sivillerin ölmesinden derin üzüntü duyuyorum. Baskın son derece ciddi. Derhal ciddi ve detaylı bir uluslararası soruşturma başlatılmalı.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle: Gelişmelerden derin endişe duyuyorum. Rusya Dışişleri Bakanlığı: Sivillere yönelik saldırı, açık denizdeki gemilere el konulması uluslararası hukuk kurallarının net bir ihlali.

Yunanistan: İsrail’le ortaklaşa düzenlediği tatbikattan çekildi.

AP Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) Grubu Başkanı Martin Schulz: Sivillere karşı ateşli silah kullanılması kabul edilemez. İsrail sınırı aştı. Uluslararası toplum güçlü tepki göstermeli.

AP Birleşik Sol Grup: Buna da cesaret ettiler. İsrail’le AB arasındaki ortaklık anlaşması askıya alınmalı.

Avusturya: İnsanlık dışı ve şoke edici bir saldırı.

’KUVVET DEĞİL ZAAF GÖSTERGESİ’

İsrail’in saldırısına Müslüman dünya çok sert tepki gösterdi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa: İsrail barış istemediğine ilişkin çok güçlü bir mesaj verdi. Ortak bir Arap tutumu benimsemek için (bugün) Kahire’de toplanacağız.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad: Bu saldırı gücün değil zaafın göstergesidir. Uluslararası toplum İrail ile tüm ilişkileri kessin.

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek: Mısır halkı ve hükümeti Gazze halkı ile dayanışma içinde. Filistinlilere yönelik abluka kaldırılmalı. Suriye

Cumhurbaşkanı Beşar Esad ve Lübnan Başbakanı Saad Hariri: (Ortak bildiri) İsrail’in ’Özgürlük Filosu’ gemilerinde bulunan sivillere karşı düzenlediği vahşi saldırıyı şiddetle kınıyoruz.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas: Bu saldırı bir katliam. Filistin’de 3 günlük yas ilan ettim.

3

Haberin Devamı