Dünya 'Bosna Kasabı' Ratko Mladic hakkında karar verildi

'Bosna Kasabı' Ratko Mladic hakkında karar verildi

Paylaş
'Bosna Kasabı' Ratko Mladic hakkında karar verildi

"Bosna Kasabı" olarak adlandırılan eski Sırp komutan Ratko Mladic'in karar duruşmasında karar verildi. 'Bosna Kasabı'na soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş kanunlarını ihlalden müebbet hapis cezası verildi.

"Bosna Kasabı" olarak da adlandırılan eski Sırp komutan Ratko Mladic'in karar duruşmasında karar çıktı. Srebrenitsa'da sekiz bini aşkın Boşnak için katliam emrini veren ve Saraybosna kuşatmasında da başrol oynayan Sırp komutan Mladiç hakimlere bağırınca salondan atıldı. Hakim, Ratko Mladic'in suçlu bulunduğunu açıkladı. Hollanda'nın Lahey şehrindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde görülen davada "Sırp kasabı Radko Mladiç savaş suçuna katkıda bulundu" denilerek ömür boyu hapse mahkum edildi.

DURUŞMA ÖNCESİ GERGİNLİK


Duruşmadan önce kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinde (ICTY) görülecek davanın hemen öncesinde, elinde Sırbistan bayrağı bulunan bir kişinin Boşnak kurban yakınlarının durduğu alana gelmesi üzerine arbede çıktı.

Kimliğini açıklamayan ancak Sırp olduğunu söyleyen şahsın provokasyon amacıyla mahkeme önüne geldiğini savunan Boşnak kurban yakınları, gencin elindeki bayrağı almaya çalıştı.


BU KARAR İÇİN 22 YIL BEKLEDİ

‘Bosna Kasabı’ Mladic’in emriyle 1992’de binlerce Bosnalı Müslüman toplama kamplarına konmuştu. fikret Alic toplama kampında bir deri bir kemik kalmış haliyle Amerikan haber dergisi Time’a kapak olmuştu. fikret Alic dün mahkemenin önündeydi.




SREBRENİTSA KATLİAMI


Bosna Hersek’in kuzeydoğusunda bulunan Srebrenitsa’da 1995 yılında gerçekleşen katliamda, aralarında çocuklarında bulunduğu yaklaşık 8 bin Müslüman erkek Mladiç komutası altındaki Sırp birlikleri tarafından öldürülmüştü. Saraybosna’da 44 ay süren kuşatma sırasında düzenlenen saldırılarda ise 10 binden fazla insan hayatını kaybetmişti.


'Bosna Kasabı' Mladiç suçlu bulundu!

Srebrenitsa'da sekiz bini aşkın Boşnak için katliam emrini veren ve Saraybosna kuşatmasında da başrol oynayan Sırp komutan Mladiç'in alacağı ceza belli oluyor. Sağlığının kötüye gittiği gerekçesiyle hükmün açıklanmasının ertelenmesini isteyen 'Bosna Kasabı' Mladiç, hakimlere bağırınca salondan atıldı. Hakim, Mladic'in suçlu bulunduğunu açıkladı.

Haberin Devamı