Ekonomi Dünya emekliliği tartışıyor

Dünya emekliliği tartışıyor

Paylaş
Dünya emekliliği tartışıyor

Yunanistan'da borç krizi, sosyal güvenlik harcamalarının sorgulanmasına neden olunca, dünya bir kez daha emeklilik yaşını tartışmaya başladı

ORTALAMASI 60 YAŞ

Haberin Devamı

Yunanistan’daki borç krizi, ülkenin, bütçedeki payı her yıl artan sosyal güvenlik harcamalarına yetişemediğini ortaya çıkardı. Nüfusu hızla yaşlanan ülkede, çalışma yaşındaki Yunanların ödediği vergiler, başta emekliler olmak üzere sosyal refah için gerekli harcamayı karşılamıyor. Oysa ülkede emeklilik yaşı kadınlarda 60, erkeklerde 65 ile Avrupa genelinden farklı değil. Dünya ortalaması da 60 yaş. Söz konusu rakamlar, emeklilik yaşı tartışmasını Yunanistan’dan çıkarıp tüm dünyaya yaydı.

ALMANLAR YUNANLARA TEPKİLİ

Yunanistan’da emeklilik yaşı geçmişte daha düşük olduğu için, emekli olma yaş ortalaması şu anda 58. Avrupa Birliği, ülkeden, emekli olma ortalamasını hızla 58’den 62’ye çıkarmasını istiyor. Yunan hükümeti bu isteği karşılamaya hazır ancak halktan büyük tepki görüyor. Yunan halkı ise Avrupa kamuoyunun tepkisini topluyor. Örneğin emeklilik yaşı 67 olan Almanya’da Bild gazetesi, Yunanistan’ın destek beklentisine, “Bu ülkede insanlar sabah kalkıp işe gider, geç emekli olur” diye yanıt vermişti.

Haberin Devamı

İSPANYA DA YÜKSELTECEK

Dünyada ‘olgun emeklilik’ listesinin başında 67 yaş ile Almanya ve Amerika duruyor. Küresel kriz sonrasında, İspanya hükümeti de emeklilik yaşını 65’ten 67’ye çıkarmaya soyundu. Ancak plan geçen hafta geniş eylemlerle protesto edildi. İngiltere’de emeklilik yaşı 2020’de 65’e, 2046’da 68’e çıkacak. Batı Avrupa’nın en düşük emekli olma yaşına sahip Fransa’da da hükümet emeklilik yaşını yükseltmek istiyor. Bugün Fransa’da kadınlar da erkekler de 60 yaşında emekli olabiliyor.