Hakan Çelik Dünya lideri
HABERİ PAYLAŞ

Dünya lideri

Haberin Devamı

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Gezegen Mehmet’in radyo programında Başbakan Erdoğan için “dünya lideri” ifadesini kullanmış, daha sonra “ironi yaptığını” söylemişti. Ben, Sarıgül’ün ilk söylediği gibi düşünmeye devam ettiğini tahmin ediyorum. Fakat büyük yarışa kolları sıvayan iddialı bir siyasetçi bu söylemi kendisi
bakımından riskli görebilir. Düzeltme yapmış olmasına çok şaşırmadım.

[[HAFTAYA]]

Şunu da ilave edeyim; Türk siyasetinde alışık olduğumuz çatışmacı dil yerine Sarıgül’ün izlemeye çalıştığı “doğruya doğru” tarzını takdir ediyorum. Gelelim Başbakan Recep Tayyip Erdoğan meselesine. Bana göre Erdoğan -tartışmasız- bir dünya lideridir. Öyle olmasaydı Türkiye, ekonomiden dış politikaya bu hamleleri yapamaz, bu kadar çok yatırım çekemez ve farklı alanlarda ilgi odağı olamazdı.

Krizleri çözdü

Hafızamızı yoklayıp neler olup bittiğini hatırlamaya çalışalım:
- Rusya ile Gürcistan arasında arabuluculuk yapıp geniş çaplı savaşa dönüşebilecek krizin aşılmasına büyük katkı sağladı.
- Yunanistan’da Yorgo Papandreu, Kostas Karamanlis ile güvene dayalı ilişkiler kurarak Atina ve Ankara arasındaki kronik ilişkilerin aşılmasına zemin hazırladı.
- Türkiye 2 yıllık bir süre için BM Güvenlik Konseyi’nin geçici üyesi olarak görev yaptı. Bu zaman zarfında İran başta olmak üzere birçok uluslararası meselede Ankara söz sahibi oldu.
- AB’de bir dönem kilit isimler olan Silvio Berlusconi, Tony Blair ve Gerhard Schröder ile kurduğu yakın diyalogla diplomaside insan unsurunu öne çıkardı.
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kofi Annan planına büyük oranda “Evet” yanıtı vermesinde etkisi oldu. Bürgenstock’ta Türk tarafını çözüm iradesi için motive etti.

Tarihi yakınlaşmaya imza

- Dönemin Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’a mektup yazarak Ankara ile Erivan arasındaki tarihi yakınlaşmanın yolunu açtı.
- Türkiye’de azınlıklara ait, el konulan malların iadesi konusunda hükümeti harekete geçirdi. - Sümela Manastırı ve Van’daki Akdamar Kilisesi’nde uzun yıllar sonra tekrar ayinlerin başlamasına yeşil ışık yaktı.
-Libya krizinin en kritik günlerinde bu ülkeye giden ve onbinlerce kişi tarafından sevinçle karşılanan da o oldu. Aynı dönemde Libya’ya giden İngiltere Başbakanı David Cameron ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin ziyareti fiyaskoyla sonuçlanmıştı.
- 2005’te Türkiye, Afrika açılımını başlattığı zaman herkes dalga geçiyor, “Başka işiniz mi yok?” diye yazılıyordu. Türkiye bugün Afrika’da etkili birkaç ülkeden biri haline geldi.
- TİKA, Kızılay, AFAD ve diğer kuruluşlar yoksul ülkelere 1 milyar doların üzerinde yardım sağlıyor. Bu gelişimin mimarı da Erdoğan. Liste uzayıp gidiyor... Bugünkü bazı icraat, açıklama ya da söylemleri tartışma konusu olabilir ama demokratik seçimlerle işbaşına gelen ve Türkiye gibi G-20 üyesi olmuş bir ülkeyi 11 yıldır aralıksız yöneten Erdoğan bir dünya lideridir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder