Dünya Dünya silahlanıyor!

Dünya silahlanıyor!

Paylaş
Dünya silahlanıyor!

Dünyanın önde gelen düşünce kuruluşlarından Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'ne (SIPRI) göre, küresel çapta askeri harcamalar 2010'da 1.6 trilyon dolarla rekor kırdı

SIPRI, küresel askeri harcamaların reel bazda yüzde 1.3 arttığını açıkladı. Harcamalar, 2009’da ise ekonomik krizin patlak verdiği bir önceki yıla kıyasla yüzde 5.9 artmıştı.

Kurumdan yapılan açıklamada, “Harcamalardaki düşüşler ya da azalmalar, 2008’de patlak veren küresel ekonomik ve finansal krize karşı geç kalınmış bir yanıttır” ifadesi kullanıldı.

AVRUPA'DA GERİLEDİ

Avrupa’da hükümetler bütçelerini küçültmek için kemer sıkma programları başlattığı için, askeri harcamalar yüzde 2.8 azaltarak, 382 milyar dolara geriledi.

Borç krizinin vurduğu Yunanistan başta olmak üzere Avrupa’nın güney kıyısında yer alan ülkeler ve Orta ve Doğu Avrupa’daki devletlerde de büyük çaplı kesintiler görüldü.

Uluslararası güvenlik, silahlanma ve silahsızlanma üzerine bağımsız araştırmalar yapan SIPRI, “Avrupa’da askeri harcamalardaki kesintilerin 2011’de ve daha sonraki yıllarda da devam etmesini bekliyoruz. Büyük ülkelerdeyse, kesintilerin küçük çaplı olacağını düşünüyoruz” diye belirtti.

ABD'DE HARCAMALAR ARTIYOR

ABD’de Afganistan ve Irak’taki yüksek maliyetli operasyonlardan dolayı, askeri harcamalar yüzde 2.8 artışla, 698 milyar dolara yükseldi. ABD bu miktarla, İngiltere, Fransa ve Rusya’dan sonra en fazla askeri harcama yapan ikinci ülke olan Çin’in bütçesini altıya katladı.

2009’da, ABD’nin askeri harcaması yüzde 7.7 artmıştı.

SIPRI Askeri Harcamalar Projesi Şefi Sam Perlo-Freeman, “ABD, 2001’den bu yana askeri harcamalarını yüzde 81 artırdı. Washington’ın 2010’daki harcamaları gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 4.8’ine denk geliyor. Bu da ekonominin Ortadoğu’daki operasyonlar dışında en büyük yükü olarak kabul edilebilir” dedi.

Haberin Devamı

Reuters