Dünya '13. Cuma'da Fransa'da katliam

'13. Cuma'da Fransa'da katliam

Paylaş
'13. Cuma'da Fransa'da katliam

İkinci dünya savaşından sonra Fransa tarihinin en kanlı saldırısı dün gerçekleşti. Tarihler 13 Eylül 2015'i, saat de Fransa saatiyle 20.23'ü gösteriyordu. Bir başka ifadeyle kimilerine göre dünyanın en uğursuz günü 13. Cuma

Fransa dün gece kabusu yaşadı. Başkent Paris'in 6 farklı noktasında terör saldırısı düzenlendi. Hedef alınan adresler stat, restoran, konser salonu ve metro istasyonuydu. Katliamın bilançosuyla ilgili farklı rakamlar açıklanıyor ancak en az 140 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

TARİHLER 13. CUMA'YI GÖSTERİYORDU

Dünyadaki en yaygın batıl inançlarından biri "13. Cuma"nın uğursuzluğu. Bu inanışa göre tarihler ayın 13'ünü gösterdiğinde günlerden Cuma ise o gün büyük felaketler yaşanıyor. Dün Fransa'da dam da bu yaşandı. Kasım ayının 13'ünde günlerden Cuma'ydı ve en az 140 insan terör saldırılarında hayatını kaybetti.

PEKİ, NEDEN 13. CUMA UĞURSUZ?

Hikayesi mitolojik tanrıların yaşadığına inanılan İskandinavya’ya dayanıyor. Mitoloji tanrıların bulunduğu çağda güzellik tanrısı Balder’di. Balder birgün evinde ziyafet vermek ister. Bu ziyafete 12 kişi davet etmiştir. Yalanların ve hilelerin tanrısı olan Loki bu davete katılmak istemiştir. Fakat davet edilen 12 kişi arasında bulunmamaktadır. Zorla 13. kişi olarak katılmak ister. Ve davete 13. kişi olarak katılır. Loki, çıkan tartışmada güzellik tanrısı olan ve diğer tanrılar tarafından çok sevilen Balder’i öldürür. Anlatılan mitolojik hikaye İskandinavya’dan Avrupanın güneyine doğru yayılmaya başlar.

Haberin Devamı

HİKAYENİN HIRİSTİYANLIĞA UYARLANMIŞ ŞEKLİ

Bu masal Hristiyan din adamları tarafından da kabul görür. Hristiyan din adamları biraz hikayeyi Hz. İsa ya göre uyarlayarak hristiyan halka anlatmaya başlar. Hikayenin Hristiyanlığa uyarlanmış şekliyle: Hz. İsa birgün 12 havarisi ile birlikte yemek yemektedir. Bu davete 13. kişi hain Judas da katılmak ister. Bu yemekten kısa bir süre sonra Hz. İsa çarmıha gerilerek öldürülür. Bu hikayeye dayanarak Hristiyanlar normal günlük yaşamında bile 13 kişi bir araya gelmemeye gayret gösterirler. Şayet geldikleri taktirde aralarından birinin tarafından meydana bir felaket getirileceğine inanırlar.

13 Sayısının uğursuzluğu günlük yaşama da etki etmektedir. Örnek verecek olursak;
Bazı ülkelerde kapılara 13 numarası verilmez.
Bazı firmaların uçaklarında 13. koltuk sırası yoktur.
Apartmanlarda ve otellerde 13. katın ismi farklıdır.
Genellikle 12A kabul edilir.
Alışveriş oranları ayın 13’ünde bir hayli düşmektedir.

Son zamanlarda Nasa’nın insanla birlikte ay yolculuğunun 7. uçuşu olan Napollo 13 ‘ün de başarısız olması bu sayıya bağlanıyor.

Haberin Devamı

Bu inanç artık korku hastalığı olarak literatüre girer. Hastalığın adı ‘ triskaidekaphobia’ olarak bilinmekte.

KİMİLERİ 13 SAYISINI UĞURLU GÖRÜR

Kimi toplumlar ise 13 sayısını uğurlu görmektedir. Örnek verecek olursak Meksika’da, Kelkit ve Germenlerde bu sayı kutsal kabul edilmektedir. Çogu insanın şanslı sayısı 13'tür. İslam dünyası ise 13 sayısına önem vermektedir. Müslümanlar için önemli olan bazı olayların gerçekleşme tarihinden hareket ederek rakamlar toplanmaktadır. Örneğin Peygamberimiz Hz. Muhammed(s.a.v)’ın doğum tarihi 571 dir ve rakamları toplamı 13’dür. Farklı bir önek verecek olursak İstanbul 1453 yılında fethedilmiştir. Rakamları toplamı yine 13’tür.

HIRİSTİYANLIKTA CUMA GÜNÜN UĞURSUZLUĞU

Cuma gününün uğursuz sayılmasının hikayesi ilk insanlara kadar gitmekte. Adem ve Havva cennete iken her şeye ulaşabiliyordu. Ancak onları yoldan çıkarmak isteyen Şeytan vardı. Şeytan Hz. Adem’e kibri yüzünde diğer melekler gibi secde etmemişti. Bir gün Havva ile Adem şeytanın kandırması sonucu Allah tarafından yasak edilen meyveden yemişlerdir. Bu meyveyi yedikler gün ise Cuma’dır. Böylece onların cennetten Cuma günü kovulması, bazılarına cuma gününü uğursuz kılmıştır.

Haberin Devamı

Ayrıca Hz. Nuh zamanında meydana gelen büyük sel Cuma günü gerçekleşmiştir.

Hz. İsa cuma günü çarmıha gerilmiştir.