Dünya 5 bin dolar alıp katliam yapmışlar

5 bin dolar alıp katliam yapmışlar

Paylaş
5 bin dolar alıp katliam yapmışlar

Moskova'da bir konser salonunu kana bulayan saldırıda ölü sayısı 143'e yükseldi. Saldırıyı DEAŞ'ın Horasan grubu üstlenirken, eyleme katılan Tacikistan uyruklu 4 terörist Ukrayna'ya kaçarken yakalandı.

Rusya'nın başkentin Moskova'daki Crocus Konser Binası'na yönelik son 20 yılın en büyük terör saldırısında 143 kişi öldü, 60'ı ağır 100 kişi yaralandı. Rus iç istihbarat teşkilatı FSB, 4 saldırganla birlikte 11 şüpheliyi gözaltına aldı ve Moskova’ya nakletti. Tacikistan uyruklu 4 terörist, Belarus-Ukrayna sınırına yakın Bryansk bölgesinde yakalandı. Rusya, teröristlerin, Ukrayna ile bağlantılı olduğunu iddia etti.

Haberin Devamı

TELEGRAM'DAN TALİMAT

DEAŞ'ın Afganistan ve İran'da eylem yapan kanadı IŞID-K, Moskova saldırısını Telegram kanalı üzerinden üstlendi. Yakalanan teröristlerden biri, ilk ifadesinde, kendileriyle Telegram üzerinden temasa geçildiğini ve anonim kişilerin silah sağladığını, eylemi yarım milyon rus rublesi (5 bin 400 dolar) karşılığında yaptığını itiraf etti. Ukrayna ise saldırılarda parmağı olduğu yönündeki suçlamaları yalanladı.

‘TERÖRİSTLERİ İNTİKAM BEKLİYOR’

Rusya'nın başkenti Moskova'da önceki akşam bir konser salonuna düzenlenen ve ülkede son 20 yılda yaşanan en kanlı saldırı olan terör eylemini DEAŞ üstlendi. 143 kişi katleden saldırganlar Ukrayna’ya kaçarken yakalandı. Rusya’da 1 günlük ulusal yas ilan edilirken Devlet Başkanı Putin, “Teröristleri intikam bekliyor” dedi.

Haberin Devamı

6 BİN’DEN FAZLA KİŞİ

Rusya’nın başkenti Moskova’daki Crocus City Konser Salonu’nda önceki akşam Picnic adlı popüler rock grubunun konseri başlamadan hemen önce kamuflaj giysili ve bazıları maskeli olan dört saldırgan, otomatik tüfeklerle kalabalığa ateş açmış ve motolof kokteylleri atmıştı. 6 bin 200’den fazla kişinin bulunduğu salonda yüzlerce kişi kurşunlara hedef olmuş ve yangın çıkmıştı. Ağır yaralananların hayatını kaybetmesi ve yeni cesetlere ulaşılması ile saldırıdaki ölü sayısı dün 143’e yükseldi. Onlarca yaralının hastanedeki tedavileri devam ederken binadaki yangın ancak dün sabaha karşı söndürülebildi.

‘TÜRKİYE’DEN GELDİM’

Tacik saldırganlar, Nasridinov Makhmadrasul (37), Ismonov Rivozhidin (51), Safolzoda Shokhinjonn (21) ve Nazarov Rustam (29) otomobille Ukrayna’ya kaçarken yakalandı. 4 saldırganla birlikte toplam 11 kişi gözaltına alındı. DEAŞ’ın Horasan grubu, Telegram kanalı üzerinden saldırıyı üstlendi. Saldırganlardan birinin ilk sorgusunda, 4 Mart’ta Türkiye’den Rusya’ya gittiğini, eylem için Telegram üzerinden talimat ve ‘yarım milyon Rus Rublesi (5 bin 400 dolar) ödül’ sözü aldığını söylediği belirtildi. Olay Rusya’da son 20 yılın en fazla ölümle sonuçlanan saldırısı olarak kayda geçti.

Haberin Devamı

YAKALANAN TERÖRİSTLER


ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün yaptığı açıklamada ülkede bugün 1 günlük ulusal yas ilan edileceğini duyurdu. Putin saldırı için, “Dikkatlice planlanmış barbarca bir terör saldırısı, önceden hazırlanmış bir toplu insan katliamıyla karşılaştık. Bu suçun arkasında olan herkes tespit edilip, cezalandırılacak. Teröristleri yalnızca intikam ve unutulmak bekliyor” dedi.

‘RUSLARIN ACISINI PAYLAŞIYORUZ’

Türk Dışişleri bir mesajla saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’u telefonla arayarak Türkiye’nin taziyelerini iletti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise “Terör kimden gelirse, faili kim olursa olsun kabul edilemez. Terörün kanlı, kalleş yüzünü çok iyi bilen bir ülke olarak, Rus halkının acısını paylaşıyoruz” açıklamasında bulundu.

UKRAYNA: İLGİMİZ YOK

ABD ve İngiltere, olaydan iki hafta önce Rusya’daki vatandaşlarını toplu etkinlik alanlarından uzak durmaları için uyarmıştı. İlk açıklamalarda Rusya, Ukrayna’yı şüpheli olarak gösterirken, Beyaz Saray buna dair bir işaret olmadığını savundu. Bunun ardından Rus Dışişleri Bakanlığı, ABD’ye “Elinizde bilgi varsa açıklayın” çağrısında bulundu. Buna karşın ABD, saldırı istihbaratını Moskova’ya daha önce ilettiğini açıkladı. Ukrayna ise yaptığı açıklamada olayla ilgisinin bulunmadığını belirterek, “Terörist saldırılar hiçbir sorunu çözmez” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı