Dünya 5 yıl sonra aynı yerde facia

5 yıl sonra aynı yerde facia

Paylaş
5 yıl sonra aynı yerde facia

Nepal’de başkent Katmandu’dan Pokhara’ya 72 kişiyle havalanan uçak, inişe geçtiği sırada çakılarak parçalara ayrıldı. Aynı bölgede beş yıl önce de 71 kişiyi taşıyan uçak çakılmış ve 51 kişi ölmüştü.

Asya ülkesi Nepal’in başkenti Katmandu’dan turistik Pokhara kentine dün yerel saatle 10.33’te havalanan Yeti Havayolları uçağı, yarım saatlik bir sefer gerçekleştirecekti. İkisi bebek 68 yolcu ve dört mürettebat taşıyan çift motorlu ATR 72-500 tipi uçak, iniş için alçalmaya başladığı sırada hızla çakıldı. Kalkıştan 20 dakika sonra yaşanan kazada en az 68 kişinin cesedine ulaşıldı. Sağ kurtulan olmadığı düşünülüyor.

Haberin Devamı

GÜVENİLİR DEĞİL

Görgü tanıkları pilotun binaların üzerine düşmemek için son ana kadar manevra yapmaya çalıştığını söylüyor. O anlara ait görüntülerde uçağın sert bir şekilde yan döndüğü görülüyor. Yeti Airlines isimli havayolu şirketine ait uçak 15 yaşındaydı. Uçuş takip sitesi FlightRadar24, çakılan uçağın güvenilir olmayan verilere sahip eski bir transponder ile donatıldığını açıkladı. Uçakta beş Hindistan, dört Rusya, iki Güney Kore, birer Avustralya, Fransa, Arjantin ve İrlanda vatandaşı vardı. Nepal’de ülke genelinde bugün ulusal yas ilan edildi.

ALTYAPI EKSİKLİĞİ

Nepal’de havayolu kazaları sık yaşanıyor. Everest dahil dünyadaki en yüksek 14 dağın sekizi Nepal’de bulunuyor. Dolayısıyla pistleri zorlayıcı. Coğrafi koşulları nedeniyle hava durumunda ani değişmeler yaşanabiliyor.

Haberin Devamı
Nepal’deki uçağın düşme anını anbean kayıt altına almış Nepal'de düşen yolcu uçağında bulunan Hintli bir yolcunun, uçak düşmeden önce sosyal medya hesabından açtığı canlı yayın ile uçağın düştüğü anı anbean kayıt altına aldığı iddia edildi.

Bunları takip etmeye elverişli altyapı sistemleri yetersiz. 2018’de de Bangladeş’ten Katmandu’ya 71 kişiyle havalanan uçak iniş sırasında aynı bölgede çakılmış ve 51 kişi ölmüştü. Son facia ise ülkede 30 yıldır yaşanan en ölümcül uçak kazası oldu. 1992’de Pakistan Havayolları’na ait yolcu uçağı Katmandu’da düşmüş, 167 kişi ölmüştü.