Dünya 'ABD, İsrail'e ekonomik boykot uyguluyor'

'ABD, İsrail'e ekonomik boykot uyguluyor'

Paylaş
'ABD, İsrail'e ekonomik boykot uyguluyor'

Amerikan havayolu şirketlerine getirilen İsrail'e uçuş yasağına ABD'deki bazı çevreler tepkili

ABD Federal Havacılık İdaresi'nin (FAA) Amerikan havayolu şirketlerine İsrail'e uçuş yasağı getirmesi, ABD'deki bazı çevrelerde tepki topladı.

Ülkede özellikle bazı Cumhuriyetçi isimler ve Yahudi lobisinin, karara sert eleştiriler yönelttikleri gözleniyor. Bir Cumhuriyetçi senatör, ABD Başkanı Barack Obama'yı İsrail'e "ekonomik boykot" uygulamakla suçlarken, ABD Dışişleri Bakanlığı ise senatörün açıklamasını "saçma ve kırıcı" olarak niteledi.

ABD yönetimi, kararın tamamıyla Amerikan vatandaşlarının güvenliği gözetilerek alındığı noktasını ısrarla vurgulasa da yasağa tepkili kesimleri ikna edebilmiş gibi gözükmüyor.

"Obama, İsrail'e 'ekonomik boykot' uyguluyor"

İsmi 2016 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin olası adayları arasında geçen senatör Ted Cruz, oldukça sert suçlamalar ve tehditler içeren yazılı açıklama yayımlayarak, yasağın siyasi güdümlü olabileceği şüphesini dile getirdi.

Cruz, ABD Başkanı Barack Obama'yı, İsrail'e "ekonomik boykot" uygulamak için, federal bir kurum olan FAA'yi kullanmakla suçladı.

Açıklamasında, "Gerçekler şunu gösteriyor ki, Başkan Obama, bir federal düzenleyici kurumu, müttefikimizi kendi dış politika taleplerine boyun eğmeye zorlamak amacıyla, İsrail üzerinde ekonomik boykot başlatmak için kullandı" ifadesine yer veren Cruz, FAA'in kararıyla ilgili olarak, bunun siyasi bir güdümlü bir karar olup olmadığı sorusunu da içeren 5 soru sorarak, bu soruların tamamına yanıt almaması halinde Dışişleri Bakanlığı pozisyonlarına aday gösterilen isimlerin onaylanmasını Senato'da engelleyeceği tehdidini savurdu.

Yasağı eleştiren bir diğer isim New York eski Belediye Başkanı Michael Bloomberg de tepkisini İsrail'e uçarak gösterdi.

İsrail havayolu şirketi El Al ile seyahat ederek, Amerikan havayolu şirketlerinin uçmasının yasak olduğu Tel Aviv'deki Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'na inen Bloomberg, burada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından karşılandı.

Bloomberg, İsrail'e varışının ardından yaptığı açıklamada, "havaalanının güvenli olduğunu ve buraya uçuşları durdurmanın İsrail'e zarar verirken, Hamas'ı ödüllendirdiğini" savundu. Bloomberg, ABD'nin kararını "aşırı tepki" olarak niteledi.

ABD'deki en büyük Yahudi kuruluşu ve Kongre üzerinde önemli etkiye sahip AIPAC da, "Şu anda İsrail'e uçuşları yasaklayarak tümüyle yanlış mesaj vermenin zamanı değil" açıklamasında bulundu.

Obama yönetimi ise İsrail'e uçuş yasağına getirilen tepkileri hiçbir şekilde haklı bulmuyor ve şiddetle reddediyor.

Günlük brifinginde, Senatör Cruz'un açıklamasına ilişkin görüşü sorulan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, açıklamayı "saçma ve kırıcı" olarak niteledi.

FAA'in sorumluluklarını çok ciddiye alan bir kurum olduğunu ve kararlarını sadece Amerikan vatandaşlarının güvenliği ve emniyetini gözeterek aldığını vurgulayan Harf, "Bunun tersini savunmak sadece saçmalık" ifadesini kullandı.

Harf, yasağın siyasi bir karar olduğuna yönelik suçlamaları da "hiçbir şekilde doğru değil" diyerek reddetti.

FAA önceki gün, güvenlik kaygılarından dolayı Amerikan havayollarının İsrail'e uçmasını 24 saat süreyle yasaklamış ve yasağı dün de 24 saat süreyle daha uzatmıştı. Yasaklama kararının, Ben Gurion Havaalanı'nın yaklaşık 1 mil (1,6 kilometre) yakınına bir roketin isabet etmesinin ardından alındığı bildirilmişti. FAA'nın yasağının ardından Avrupa ve dünyanın farklı bölgelerinden birçok uluslararası havayolu şirketi de aynı yolu takip ederek İsrail'e uçuşları askıya almıştı.

ŞİRKET SAYISI 32 OLDU

Haberin Devamı

İsrail'in başkenti Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'na "güvenlik riski" nedeniyle 32 havayolu şirketinin uçuşlarını iptal ettiği belirtildi.

İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye saldırılarını aralıksız sürdürürken, çok sayıda uluslararası havayolu şirketi, "güvenlik riski" nedeniyle Tel Aviv seferlerini iptal ettiğini, bazı şirketler ise İsrail'e uçuş yasağını 24 saat daha uzattığını duyurdu.

Bu çerçevede 3'ü Amerikan 32 uluslararası havayolu şirketinin uçuşlarını iptal ettiği öğrenildi.

Ben Gurion Havalimanı'nın yaklaşık 1 mil (1,6 kilometre) yakınına Gazze Şeridi'nden atılan bir roketin isabet etmesinin ardından uçuşların askıya alındığı bildirilmişti. 22 ülkeden çeşitli havayolu şirketleri dün İsrail'e uçuşlarını 24 saatliğine durdurduğunu açıklamıştı.

İsrail’in en büyük havalimanı Ben Gurion’dan yılda yaklaşık 11 milyon yolcunun seyahat ettiği ve ülkeye gelen yolcuların yüzde 80'inin burayı kullandığı kaydedildi.

Haberin Devamı