Dünya 2015 Nobel Kimya Ödülü bir Mardinli'ye

2015 Nobel Kimya Ödülü bir Mardinli'ye

Paylaş
2015 Nobel Kimya Ödülü bir Mardinli'ye

2015 yılı Nobel Kimya Ödülü, Mardin doğumlu ABD vatandaşı bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar ve 2 çalışma arkadaşına verildi. HDP Mardin milletvkeili Mithat Sancar'la yakın akraba olan Prof. Dr. Aziz Sancar, Amerikan eşiyle kurdukları Türk Evi'nde çeşitli etkinlikler düzenleyen bir isim...

POSTA.COM.TR ÖZEL / Yaşar CAN

Haberin Devamı

2015 Nobel Kimya Ödülü'nü Prof. Aziz Sancar, Tomas Lindahl ve Paul Modrich aldı..

Sancar, Lindahl ve Modrich hasar görmüş DNA'ların hücreler tarafından onarılmasına ilişkin haritalama çalışmalarıyla bu ödüle layık görüldüler.

Ödülü veren İsveç Kraliyet Bilim Akademisi İsveçli Tomas Lindahl ve Amerikalı Paul Modrich ile Aziz Sancar'ın çalışmalarının "Yaşayan hücrelerin faaliyetlerine dair temel bilgiler sağladığını" belirtti.

MİTHAT SANCAR'IN ÇOK YAKIN AKRABASI

Mardin doğumlu Prof. Dr. Aziz Sancar'ın Nobel ödülü alması akıllara HDP Mardin milletvekili Mithat Sancar'la akraba olabileceğini olasılığını getirdi. Posta.com.tr'nin edindiği bilgilere göre Mithat Sancar ve Aziz Sancar çok yakın akraba. Aziz Sancar ve Mithat Sancar'ın babaları kuzen. Yani, Aziz Sancar, Mithat Sancar'ın babasının amcasının oğlu. Yani babası ile kuzenler...

Haberin Devamı

ÜNİVERSİTEDE TÜRK EVİ KURDU

Nobel Kimya Ödülü alan Prof. Dr. Aziz Sancar, Amerika'da Kuzey Karolayna'da yaşıyor. Aziz Sancar'ın eşi Gwen Sancar da tıpkı Aziz Sancar gibi, Kuzey Karolayna Üniversitesi'nde Biokimya ve Biyofizik profesörü. Mardin doğumlu Prof. Dr. Aziz Sancar, kurduğu Türk Evi'yle ilgili internet sitesinde şu dikkat çeken ifadelere yer veriyor: "Texas Dallas'ta uçaktan indiğim gün üniversite kampüslerinde böyle evler olması gereğini gördüm ve zaman içinde kendi kaynaklarımı bu tür bir projeye adamaya karar verdim"

MİLLİ VE DİNİ BAYRAMLARDA KUTLAMA

Orhan Pamuk'tan sonra Nobel kazanan isim olarak dikkatleri üzerine çeken Prof. Dr. Aziz Sancar, eşiyle kurdukları Türk Evi'nde her dini ve milli bayramı kutluyor. Türk Evi'nin sitesinde yer alan bilgilere göre 30 Ağustos, 23 Nisan gibi milli bayramların yanı sıra, Kurban Bayramı gibi dini bayramlarda da Türk Evi'nde kutlamalar yapılıyor.

Kutlamalarda Prof. Dr. Mithat Sancar, ve beraberindekiler objektiflere böyle poz veriyor.

ÖDÜL HABERİNİ EŞİ VERDİ

İsveç Kraliyet Bilim Akademisi tarafından Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülen Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar, "Ödülü kazanmaktan büyük onur duyduğunu" söyledi. Akademi’den gelen telefonu, eşinin açtığını ve kendisini uyandırdığını belirten 69 yaşındaki Sancar, "Hiç beklemiyordum, çok şaşırdım. Hala da çok şaşkınım" dedi.

Haberin Devamı

RHAN PAMUK'U HATIRLATTI

Nobel Medya Merkezi’nden Adam Smith’in sorularını yanıtlayan Sancar, ödülü kazanan ilk Türk bilim adamı olduğu hatırlatıldığında "Bilim adamı olarak evet. Ama Orhan Pamuk, 2006’da Nobel Edebiyat Ödülü’n kazanmıştı" dedi. Smith’in, Türkiye’de de büyük kutlamalar olacağını belirtmesi üzerine Sancar, "Evet sanırım olacak. ’Nobel ödülünü ne zaman alacaksın’ diye yıllardır sorup duruyorlardı. Ülkem adına da gurur duyuyorum" ifadesini kullandı. Hasar gören DNA’nın onarımıyla ilgili mekanizmaları ortaya çıkaran çalışmasıyla ödüle layık görülen Sancar, "Şimdi neler olacak?" sorusuna "Derslerim ay sonunda başlıyor ve aralık sonuna kadar da devam edecek. Dersleri aksatmamak için elimden geleni yapacağım ama sanırım bazı aksaklıklar olacak" diye konuştu.

Haberin Devamı

"BU ÖDÜL TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Ailesine, ana vatanı Türkiye’ye ve çalışmalarını sürdürdüğü ABD’ye müteşekkir olduğunu kaydeden Sancar, "Bu ödül özellikle Türkiye için çok önemli" dedi.

PROF. DR. AZİZ SANCAR KİMDİR?

Prof. Aziz Sancar hakkında; Aziz Sancar, Kuzey Karolayna Üniversitesi Tıp Okulu Biyokimya ve Biyofizik profesörü. Savur-Mardin'de, 1946 yılında doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Savur ve Mardin'de tamamladı, ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitimini tamamladı. Savur'da iki yıl doktor olarak çalıştıktan sonra, Dallas'ta Teksas Üniversitesinde doktorasını, Moleküler Biyoloji dalında, DNA onarımı üzerinde 1977 yılında tamamladı. Dr. Sancar Yale Üniversitesi'nde yine DNA onarımı dalında doçentlik tezini tamamladı. 1982 yılında UNC Chapel Hill'de Biyokimya ve Biyofizik alanlarında çalıştı. Burada da DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve Biyolojik saat üzerinde çalıştı. 288 makale ve 33 kitap yayınladı. Prof. Sancar, ABD'de Ulusal Bilimler Akademesi ve Amerikan Sanat ve Bilimler Akademisi, Türk Bilimler Akademisi üyesi ve Vehbi Koç Vakfı'nda 2007 yılında ödül aldı. Sancar, Chapel Hill'de eşi Gwen Sancar ile yaşıyor ve UNC-Chapel Hill'de bir profesör.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Aziz Sancar ve eşi Gwen Sancar....


3 milyon TL ödül

8 milyon İsveç Kronu, (yaklaşık 3 milyon TL) para ödülü Alfred Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta sahiplerine verilecek.

Nobel Edebiyat ödülünün sahibi yarın, Barış Ödülü'nün sahibi Cuma, ekonomi ödülünün sahibiyse Pazartesi günü açıklanacak.

Ödül haberi bu fotoğrafla duyuruldu. Prof. Dr. Aziz Sancar en sağdaki...

KANSERE KARŞI YAPTIĞI ÇALIŞMALARI VERDİĞİ RÖPORTAJDA ANLATMIŞTI

Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar, geçtiğimiz yıl verdiği röportajında kanser konusunda önemli çalışmalar yapıldığını belirtirken, kanser mekanizmasının 10 yıl içinde çözüleceğine inandığını söylemişti.

Prof. Dr. Sancar, şu dikkat çekici açıklamalarda bulunmuştu:

Ancak kanserin nasıl olduğunu çözümlemenin onu tedavi etmek anlamına gelmediğine işaret eden Sancar, tedavi konusunda bir şey söylemek için erken olduğunu belirtti. Her kanser çeşidinde farklı mutasyonların tespit edildiğini, dokudaki bazı kanserli hücreler öldürülse dahi başka mutasyonları kontrol etmenin zor olduğunu anlatan Sancar, ''Kanser demek bir tek hücre tipi değildir, kanserde çok hücre tipi vardır, bütün bu hücrelere göre tedaviyi yöneltmek gerekiyor'' dedi.

Kanserle ilgili olarak ''DNA onarımı'' konusunda çalışma yaptığını bildiren Sancar, şunları kaydetti: ''Kanser tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu DNA'yı tahrip ediyor ve vücutta bulunan DNA onarım mekanizmaları, o kanser hücrelerinin yaşamasını sağlıyor. Biz bu mekanizmayı anlamak, aydınlatmak için bir çalışma başlattık. Bu mekanizmayı anlayınca onu "inhibe" edip, kanser hücrelerinin normal hücrelerden daha önce öldürülmesini sağlamaya çalışacağız. DNA onarımı mekanizmasını aydınlatmak, kanser tedavisi noktasında çok önemli. Gayemiz bu mekanizmayı açıklamak.''

DNA onarımının en az olduğu saatler tespit edilerek, kanserle savaşılacak

Sirkadiyen saat (günlük ritm) konusunda önemli bir buluş yaptıklarını bildiren Sancar, sirkadiyen saatin DNA onarımını kontrol ettiğini ifade etti. Sancar, DNA onarımının günün belli saatlerinde arttığını, belli saatlerde de minimum seviyeye indiğini söyledi.

Amaçlarının vücuttaki DNA onarımının minimum olduğu zamanı tespit edip, kanser hücrelerine ilaç verip, bu hücrelerin ölmesini sağlamak olduğunu belirten Sancar, ''Hedefimiz DNA onarımının ne zaman minimum ne zaman maksimum olduğunu belirleyerek, DNA onarımı potansiyelinin en az olduğu zaman ilaç tedavisi uygulayarak, hem ilacın etkisini çoğaltmak, hem de yan etkileri azaltmak'' şeklinde konuştu.