Dünya Almanya'daki yangın ırkçılık mı?

Almanya'daki yangın ırkçılık mı?

Paylaş
Almanya'daki yangın ırkçılık mı?

Almanya'nın çıkan yangında 8 Türk'ün hayatını kaybetmesiyle ilgili soruşturma devam ediyor. Olay, 50 yıl önce Almanya'da gurbetçilere yönelik yapılan ırkçı saldırıları akla getiriyor

Almanya’nın Backnang kentinde çıkan yangında 8 Türk’ün hayatını kaybetmesiyle ilgili soruşturma devam ederken, bir kez daha gözler ülkede faaliyet gösteren aşırı sağcılara çevrildi. Yaklaşık 50 yıl önce çalışmak amacıyla Almanya’nın yolunu tutan gurbetçiler ilk kez ırkçı bir motivasyonla yapılmış saldırı ile 1982 yılında karşılaştı. 31 yıldır çeşitli kentlerde ve çaplarda yapılan Türklere yönelik saldırılarda şimdiye kadar 45 Türk hayatını kaybetti, yüzlerce ev, işyeri, cami ve dernek zarar gördü.

İLK SALDIRI 1982'DEYDİ

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 1960’lardan bu yana Almanya’da yaşayan Türklere yönelik saldırılar, 1980’li yıllardan itibaren yükselişe geçti. 30 yılda Türklere ait yüzlerce ev, işyeri, cami ve dernek kundaklandı. Türklere yönelik ilk saldırı, Almanya’nın Wolfenbuettel kentinde 22 Kasım 1982’de meydana geldi. Kundaklama sonucu çıktığı ileri sürülen yangında bir Türk anne ile 3 çocuğu öldü, 3 kişi yaralandı.Yapılan soruşturmada yangınla ilgili failler bir türlü yakalanamadı.

Almanya’daki yabancılar arasında Türklere yönelik ilk tepki çeken saldırı ise 1984 yılının Temmuz ayında gerçekleştirildi. Hamburg’ta yaşayan Mahmut Kaymakçı, girdiği bir lokalde, cebinde yeterli para bulunmadığı için kendisine sataşan Alman ırkçı "dazlaklar"la tartıştı. Kaymakçı, dört Alman’ın saldırısı sonucu kafası taşla ezilerek öldürüldü. Ramazan Avcı adlı Türk, Hamburg’da 1985 yılında dazlakların saldırısına uğradı. Avcı, sokak ortasında ırkçılar tarafından sopalarla dövüldü, hastaneye kaldırılan Avcı hayatını kaybetti.

3 TÜRK, 1 ÖLÜ

Almanya’nın Schwandorf kentinde 17 Aralık 1988 tarihinde kundaklanan binada çıkan yangında, Osman Can, Fatma Can ve Mehmet Can ile komşuları Josef Hübener hayatını kaybetti. Tutuklandıktan 12,5 yıl sonra serbest bırakılan Josef Saller, yaptığından pişmanlık duymadığını ve aşırı sağcı arkadaşlarının arasında dolaşmaktan mutluluk duyduğunu söylemişti. Almanya’nın Mölnn kentinde, 22 Kasım 1992’de aşırı sağcıların kundaklaması sonucu çıkan yangında Bahide Arslan, Yeliz Arslan ve Ayşe Yılmaz isimli Türk vatandaşları hayatını kaybetti, Emrah Arslan ile annesi Ayten Arslan ağır yaralandı. Yangın ile ilgili olarak gözaltına alınan Michael P. ile Lars C. adlı 2 aşırı sağcı, mahkemeye çıkarıldı. Sanıklardan Michael P., ömür boyu hapse mahkum edildi, Lars C., ise yaşının küçüklüğü nedeniyle 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

5 TÜRK YANARAK ÖLDÜ

Saarbrücken şehri yakınlarındaki Meerzig Saar bölgesinde, 2 Aralık 1991’de bir Türk camii kundaklanırken, 23 Aralık 1992’de, Almanya’nın Köln kentinde yaşayan bir Türk ailesine gönderilen hediye paketine yerleştirilen bomba patladı ve paketi alan Ali Rıza Ceylan ile eşi yüzlerinden yaralandı. Almanya’nın Solingen kentinde 29 Mayıs 1993 gecesi bir Türk ailesinin evi kundaklanırken, çıkan yangında 5 Türk hayatını kaybetti. Yangında, Gürsün İnce, Hatice Genç, Saime Genç ve Hülya Genç ile misafir olarak evde bulunan Gülistan Öztürk hayatını kaybetti. Evi yaktıkları tespit edilen dört Alman, Düsseldorf Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde yargılandı. Zanlılardan Felix K., Christian R. ve Christian B. 10’ar yıl, Markus Gartmann ise 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.


2 YILDA 9 ÖLÜ

Almanya’nın kuzeyindeki Lübeck kentinde 5 Eylül 1995 tarihinde Türklerin oturduğu binada kundaklama sonucu çıkan yangında 2 kişi hayatını kaybetti, 19 kişi yaralandı. İsviçre sınırı yakınındaki Schopfheim kasabasında, 29 Aralık 1995 tarihinde bir Türk ailenin kaldığı evde çıkan yangında, 4 kişi öldü, 5 kişi yaralandı. Karlsruhe kentinde 16 Ekim 1996’da 3 katlı bir binada çıkan yangında, 3 Türk hayatını kaybetti, 1 kişi ağır yaralandı. Almanya’nın Töhrengen şehrinde 2001 yılbaşı gecesi yakılan bir evde anne Hanım Akbayrak ile on aylık bebeği Zeynep Akbayrak yanarak can verdi, Hüseyin Akbayrak ve Cuma Akbayrak ağır yaralandı. Yangının, Nazi yanlıları tarafından yapıldığı iddia edilirken, failler bulunamadı.

LUDWIGSHAFEN'DA YANGIN

Almanya’nın Ludwigshafen kentinde, 3 Şubat 2008 tarihinde Türklerin oturduğu bir binada gece saatlerinde çıkan yangında 9 kişi öldü, 24 kişi yaralandı. Yangında, Medine Kaplan, Belma Özkaplı, İlyas Çağlar, Hülya Kaplan, Karanfil Kaplan, Dilara Kaplan, Döne Kaplan, Kamil Kaplan ve Kenan Kaplan adlı 9 Türk hayatını kaybetti. Yangının "kundaklama sonucu çıktığı" ileri sürülürken, Frankenthal Savcılığı yangının neden çıktığının hala tam olarak bilinmediğini belirterek, soruşturmayı durdurdu. Yangında, anne ve babası tarafından pencereden atılırken çekilen 8 aylık bebek Onur Çağlar’ın resimleri hafızalara kazınmıştı.

'TÜM KAMUOYUYLA PAYLAŞILMALI'

Son olarak Backnang kentinde, 9 Mart’ta Türk kökenli bir ailenin yaşadığı apartmanda gece çıkan yangında 7’si çocuk 8 Türk hayatını kaybetti, 3 kişi yaralandı. Yangının kesin çıkış nedeni araştırılırken, ölenlerin yakınları olayın kundaklama olduğunu dile getirdi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da "Geçmiş acı olayları hatırlamamak ve bağlantı kurmamak mümkün değil" sözleriyle şüpheleri ifade etti. Almanya’daki Türk toplumu temsilcileri son olayla ilgili soruşturmanın titizlikle yapılmasını talep ederken, Alman güvenlik makamlarının tüm gerçekleri kamuoyuyla paylaşması gerektiğine vurgu yapıyor.

ALMANYA DEVLETİNE GÜVENİ SARSTI

Almanya’daki Türklerin kundaklama sonucu öldürüldüğü yönündeki şüpheler, Neonazi cinayetlerini bir kez daha akıllara getirdi. Bilindiği üzere 2000-2006 yılları arasında 8 Türk’ün, gizli faaliyet yürüten "Nasyonal Sosyalist Yeraltı" (NSU) adlı Neonazi terör grubu tarafından öldürüldüğü ve Alman devletinin cinayetleri görmezden geldiği yıllar sonra ortaya çıkmıştı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 5 kişiden 3’ünün serbest bırakılması, kuşkuları artırmıştı. Alman devletinin Neonazi cinayetleri konusunda ihmalkar davranması, Almanya’da başta Türkler olmak üzere yabancı kökenlilerin Alman güvenlik makamlarına duyduğu güveni büyük ölçüde sarstı.

AA

3

Haberin Devamı