Dünya NATO'ya Türkiye freni

NATO'ya Türkiye freni

Paylaş
NATO'ya Türkiye freni

Türkiye'nin dünkü kritik NATO zirvesindeki tutumu NATO'nun Libya operasyonuna dahil olmasının önünü kesti

Türkiye, NATO’nun Libya'ya yönelik askeri operasyon planlarının gözden geçirilmesini ve uçuşa yasak bölge alanının daraltılmasını talep etti. Bu durum NATO'nun Libya operasyonuna dahil olmasının önünü tıkarken, bugün Türkiye açısından karar günü.

- 28 NATO ülkesinin büyükelçilerinin Brüksel’deki Libya zirvesinde Türkiye’den itiraz geldi. Dünkü toplantıya ara verilmesinin en büyük nedeninin bu itiraz olduğu belirtilirken, Türkiye’nin çekinceleri şöyle sıralandı: Uçuşa yasak bölge için yapılacak NATO operasyonu planlarının koalisyon güçlerinin müdahalesinden önce yapıldığı ve bu nedenle gözden geçirilmesi gerektiği, uçuşa yasak bölge alanının daraltılmasının gerektiği...

Haberin Devamı

Türkiye'nin bu tutumu nedeniyle, NATO'nun Libya'ya müdahalesinde mutabakat sağalanamadığı için, Genel Sekreter Rasmussen öngördüğü açıklamayı gerçekleştiremedi. Başbakan Erdoğan başkanlığında bugün Ankara'da yapılacak toplantıda, Türkiye'nin konuya yönelik yaklaşımı netlik kazanacak, Libya'ya müdahalenin kim tarafından yapılacağı da bu karar doğrultusunda şekillenecek.

Ankara’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu başkanlığında dün yapılan Libya zirvesinde, NATO’nun taleplerinin konuşulduğu haberlerinin geldiği saatlerde, Türkiye’nin NATO’dan talepleri olduğu ortaya çıktı.

TSİ 16.00’da başlayan ve 28 üye ülkenin büyükelçilerinin katıldığı toplantıya ara verilmesinin en büyük nedeninin de bu talepler olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin, Libya’nın hava sahasının uçuşa yasak bölge ilan edilmesine yönelik NATO'nun yapacağı askeri operasyona itiraz ettiği, buradaki askeri planların gözden geçirilmesini talep ettiği kaydedildi.

NATO AÇIKLAMA YAPAMADI

Türkiye’nin bu tutumu nedeniyle mutabakat sağlanamadığı için, NATO Genel Sekreteri Rasmussen de öngördüğü açıklamayı gerçekleştiremedi.

Sadece silah ambargosuna yöneklik görüş birliği sağlanırken, üye ülkeler Ankara’nın tavrını anlamsız ve kabul edilemez olarak nitelendirdi. Son bir aydır yapılan çalışmaların her aşamasında Türkiye’nin yer aldığı, planın Türkiye ile birlikte şekillendirildiği ve son dakikada 'hayır' denmesinin kabul edilemez olduğu dile getirildi.

Bununla birlikte, TSİ bugün 10.00’dan itibaren AB’ye üye ülkeler olağanüstü toplantı gerçekleştirecek ve şayet NATO’da yarın bir mutabakat sağlanamaz ise, koalisyon güçlerinin komuta kontrol ve buna yönelik eşgüdüm çalışmaları AB tarafından üstlenilecek. Ayrıca, hava sahası konusunda da mutabak olmazsa, bu da NATO yerine İngiltere ve Fransa tarafından gerçekleştirecek

MİLLİYET