Dünya Son sözü Senato söyleyecek

Son sözü Senato söyleyecek

Paylaş
Son sözü Senato söyleyecek

Fransa'da Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa tasarısının, Senato gündemine alınmasına ilişkin oylama yapıldı. Tasarı birazdan, yasalaşmak üzere Senato tarafından oylanacak

POSTA İNTERNET

Fransız Meclisi'nde 22 Aralık 2011 günü sadece 50 parlamenterin oyuyla kabul edilen 'Ermeni soykırımını inkâr tasarısı', bugün de yasalaşmak üzere Senato'ya getirildi.

348 senatörden yaklaşık 60'ının katıldığı bir ön oturumun ardından, Anayasa Komisyonu Başkanı ve raportörü Jean Pierre Sueur’ün daha önce hazırladığı, "Bu tasarı Senato gündemine alınmasın" şeklindeki rapor, Senato Genel Kurulu'nda oylandı. (Bu raporda, sözde Ermeni soykırımını inkâr etmeyi suç sayan yasanın Fransız Anayasası'na aykırı olduğu belirtiliyordu) Oylamadan 167 kabul 86 ret oyu çıktı.

TÜRKİYE'NİN TEPKİLERİNE RAĞMEN

Tasarıya şiddetle karşı çıkan ve Paris ile ilişkileri bir süre önce donduran Türkiye'nin bütün tepkilerine rağmen bu oylamada, sözde soykırımı inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısı, oylanmak üzere Senato gündemine alındı.

1 YIL HAPİS, 45 BİN EURO CEZA

Teklifin yasalaşması halinde, Fransa'da ‘Ermeni soykırımının’ varlığını inkar etmek suç haline gelecek ve inkar edenler 1 yıl hapis ve 45 bin Euro tazminat cezasıyla yargılanacak.

SARKOZY, GÖREVE GELDİĞİNDE SÖZ VERMİŞTİ

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, göreve geldiğinde soykırım inkarının suç sayılmasının yasalaştırılacağı sözünü vermiş; Ermenistan ziyaretinde de bu sözlerini yinelemişti.

İktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) adına konuşan Senatör Roger Karoutchi, bugün Genel Kurul'da yaptığı konuşmada yasa teklifini destekleyeceklerini söylemişti.

Tasarı, UMP Marsilya Milletvekili Valerie Boyer tarafından hazırlanmıştı.

Haberin Devamı

UMP Marsilya Milletvekili Valerie Boyer tarafından hazırlanıp sunulduktan sonra Ulusal Meclis’ten geçen yasa, Senato Genel Kurulu’ndan hiçbir değişikliğe uğramadan geçerse, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin onayına sunulacak. Bu durumda, Sarkozy'nin yasayı 15 gün içinde onaylaması gerekiyor.

Sarkozy'nin onay vermesi halinde, yasanın tüm detaylarıyla nasıl uygulanacağını belirleyen “uygulama genelgesi” ilgili bakanlık tarafından hazırlanacak ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Bu süre içinde 60 senatör ya da parlamenter, Senato ya da Parlamento başkanlarından biri, yasanın anayasaya aykırı olduğunu savunarak Anayasa Mahkemesi’ne gidebilecek.

Yasa uygulamaya geçse de, bu yasadan yargılanan şahıslar Anayasa’ya aykırılık iddiasında bulunabilecek.

Haberin Devamı

"GEÇERSE ANAYASA MAHKEMESİ'NE GİDECEĞİZ"

Cumhuriyetçi Birlik Grubu’ndan Nathalie Goulet, yasa teklifinin büyük bir ihtimalle kabul edileceğini, ancak kendisi gibi teklife karşı çıkan senatör ve milletvekillerinin Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini söyledi.

Gerek Senato'da, gerek Meclis'te Fransız anayasasına aykırı olduğu gerekçesiyle çok sayıda milletvekili ve senatörün teklife sıcak bakmadığını belirten Goulet, "Biz tüzüğe göre en az 60 milletvekili ve senatörün imzasını toplayıp, daha sonra yasanın bozulması için Anayasa Mahkemesi'ne gitmeye hazırlanıyoruz" dedi.

Bu işi Türklerin ve Ermenilerin halletmesi gerektiğini ifade eden Fransız senatör, "60 cesur Fransız siyasetçiyi bulacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

FRANSA'DAN İTİDAL ÇAĞRISI

Fransa Senatosu'nun “soykırımı inkâr tasarısını” ele almasına saatler kala Türkiye'den gelen tepkilerin sertleşmesi üzerine, Fransa, Türkiye'ye "itidal" çağrısında bulundu.

Bugün, 1915 olaylarını inkar etmeyi yasaklayan yasayı Senato'da oylayacak olan Fransa, Türkiye'yi "sakin olmaya" davet etti. Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bernard Valero tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin "çok önemli bir ortak ve müttefik" olduğu belirtildi.