Dünya ABD uçağına 15 metre kala! Pentagon yayınladı: Devriye uçuşuna baskın

ABD uçağına 15 metre kala! Pentagon yayınladı: Devriye uçuşuna baskın

Paylaş
ABD uçağına 15 metre kala! Pentagon yayınladı: Devriye uçuşuna baskın

Dünya Orta Doğu'ya kitlenmişken süper güçler yine karşı karşıya geldi. Pekin'e ait uçak, devriye atan ABD jetini engelleyip fişekler attı. Pentagon'un yayınladığı görüntülerde kaos gözler önüne serildi.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırması ülkenin 1973'den beri yaşadığı en kanlı çatışmalara sahne oluyor. Sadece İsrail ve Hamas değil İran ve ABD de Orta Doğu'da çatışmalar nedeniyle karşı karşıya.

Haberin Devamı

Analistler, bu iki ülkenin olası bir savaşa girmesi durumunda dünyanın bir kırılma noktası yaşayacağını hatta dünyanın yeni bir küresel savaşa sürüklenebileceğini söylüyor.

ORTA DOĞU'DAKİ KRİZ ÇİN İÇİN FIRSAT

ABD şu anda güvenlik konusunda son yılların en büyük tehditleriyle karşı karşıya. Daha önce hiç aynı anda dört müttefik düşmanla (Rusya, Çin, Kuzey Kore ve İran) karşı karşıya kalmamıştı; bu düşmanların kolektif nükleer cephaneliği birkaç yıl içinde neredeyse kendisininkinin iki katı büyüklüğünde olacak. ABD'li uzmanlara göre Washington yönetiminin Orta Doğu'da yaşananlara bir karşılık vermesi gerekiyor ancak bölgede çıkacak olan bir savaş sonucu Çin bir sonraki kriz için Tayvan'ı işgal edebilir.

Haberin Devamı

ABD'NİN ASYA ABLUKASI

Hali hazırda süper güçler arasındaki en gergin konum Tayvan. ABD ve Çin bu konuda sık sık karşı karşıya gelse de henüz sıcak bir çatışma yaşanmadı. Geride kalan yıllarda Güney Asya'daki en ciddi rakibi Çin'le özellikle Tayvan üstünden restleşen ABD, tartışmalı Güney Çin Denizi etrafındaki ülkelerle teker teker anlaşıp Pekin yönetiminin etrafını sardı.

30 yıl sonra Amerikan birliklerinin ilk kez Filipinler'e dönüşünü sağlayan anlaşmayla, Şubat 2023 itibarıyla ABD’nin Güney Çin Denizi çevresinde oluşturmaya çalıştığı savunma kalkanı tamamlanmış oldu. En güneyde Avustralya'nın, en kuzeyde ise Japonya ve Güney Kore'nin yer aldığı hatta, tek eksik Filipinler'di.

PASİFİK'TE GERGİNLİK

Öte yandan geçtiğimiz aylarda defalarca havada karşı karşıya gelen Washington ve Pekin bir kez daha yakın temasa girdi. Pentagon tarafından yapılan açıklamada Pasifik Okyanusu'nun üzerinde devriye uçuşu yapan bir ABD uçağını rahatsız ettiği bildirildi. ABD uçağının 15 metre kadar yanına yaklaşan Çinli pilot Washington'un iddiasına göre ABD'li pilota el hareketi bile yaptı. Yetkililer 2021 sonbaharından beri Çin'in neredeyse 300 kez havada angajman kurallarını ihlal ettiğini bildiriyor.

Analistler ve yetkililer, Çin'in cesur davranışının, ABD ordusunun Pekin'in hakimiyet kurmaya çalıştığı bir bölgede geri adım atmasını sağlamaya yönelik açık bir çaba olduğunu söylüyor. Geçen ay Çin ordusu, Tayvan Boğazı'na bir günde 100'den fazla savaş uçağı ve dokuz gemi gönderdi. Bu Pekin'in son üç yılda düzenlediği en büyük tatbikat olarak kayıtlara geçti.

Haberin Devamı