Dünya Arabayla dünyayı dolaştılar, Karadeniz'de gördükleri korkuttu! Dünyanın en tehlikeli yolu Türkiye'de

Arabayla dünyayı dolaştılar, Karadeniz'de gördükleri korkuttu! Dünyanın en tehlikeli yolu Türkiye'de

Paylaş
Arabayla dünyayı dolaştılar, Karadeniz'de gördükleri korkuttu! Dünyanın en tehlikeli yolu Türkiye'de

Dünyanın neredeyse yarısını otomobilleriyle geçmek isteyen gençler, aylar süren maceralarında ölümlerden dönüp Türkiye'de bulunan İngilizler'e göre 'dünyanın en tehlikeli yolu'ndan geçti. Gençlerin planları ise tüm dünyanın trajedi olarak anacağı bir olay yüzünden engellendi.

Derleyen: Ömer Faruk Ekinci / Posta.com.tr | 3 kafadar dünya üzerinde sayılı insanın cesaret edebileceğini bir işe kalkıştı. Hepsi dünyayı gezmek isteyen meraklı gençlerdi. Kendilerine bir rota hazırladılar ve arkalarına bakmadan yola çıktılar. 19 bin kilometre sürecek yolculuklarında Türkiye'de bulunan ve dünyaca 'ölüm yolu' olarak bilinen yol olmak üzere birçok tehlikeleri atlattılar.

Haberin Devamı

1999 MODEL BİR ARAÇ, 19 BİN KİLOMETRE YOL...

22 yaşındaki İngiliz Daniel Patton, en yakın 2 arkadaşı Joe Fisher ve Callum Kitson, tarihte çok az sayıda insanın cesaret edebileceği bir yolculuğa çıktılar. Bu 3 kafadar, düzenledikleri rotayla İskoçya'dan Hindistan'a gitmeyi planlıyordu.

Arabayla dünyayı dolaştılar, Karadeniz'e geldiklerinde gördükleri korkuttu Dünyanın neredeyse yarısını otomobilleriyle geçmek isteyen gençler, aylar süren maceralarında ölümlerden dönüp Türkiye'de bulunan İngilizler'e göre 'dünyanın en tehlikeli yolu'ndan geçti. Gençlerin planları ise tüm dünyanın trajedi olarak anacağı bir olay yüzünden engellendi.

1999 model bir araç ile çıktıkları yolculuk, 19 bin kilometre gittikten sonra dünyanın büyük bir trajedi ile anacağı olay meydana geldi ve gençler plan değişikliğine gitmek zorunda kaldı. Ancak bu felaket de gençleri durduramadı ve planladıkları yolculuk ufak bir değişikle de olsa amacına ulaştı.

Kafadarlar, ilk rotalarını tam 20 ülkeden geçecek şekilde hazırlamıştı. Haziran ayında 1050 Pound'a(yaklaşık 19.500 TL) aldıkları 1999 model bir araç ile bu yolculuğu yapmayı planladılar. Kullanacakları aracın kliması bile çalışmıyordu.

Haberin Devamı

YOLA SADECE BUNLARLA ÇIKTILAR

Bunun tamamen rahatsız edici ve aynı zamanda mükemmel olduğuna karar veren arkadaşlar, yolculuk boyunca araba, yakıt, yemek, konaklama, vize ve onarımlar için yaklaşık 18.000 Pound(333.500 TL) bütçe ayırdılar.

Kendilerine 'Kiwiler Uçmaz Ralli Takımı' diyen gençlerin yola çıkarken yanlarında yerlerini tespit etmek için bir GPS, 3 adet uyuma tulumu ve 7 çift iç çamaşırı vardı.

DEREBAŞI VİRAJLARINDAN SAĞ ÇIKTILAR

Kafadarlar, Türkiye'de bulunan Bayburt-Of arasında kalan ve İngilizler tarafından 'Ölüm Yolu' olarak bilinen Derebaşı virajlarından da tek parça halinde geçmeyi başardılar. Derebaşı virajlarının geçtikleri en zorlu ve tehlikeli yollardan biri olduğunu söyleyen gençler, buradan sağ salim çıktıkları için mutlu olduklarını söyledi.

PAKİSTAN'DAKİ SEL PLANLARI BOZDU AMA...

İşletme mezunu olan ve normalde Yeni Zelanda'da yaşayan Daniel, yolculuk ile ilgili, "Ömürde ele geçecek sayılı tecrübelerden biriydi. Asla bilmediğimiz kültürleri öğrendik. Yolculuk kesinlikle rahatsız ediciydi. Arızalar yaşadık, sınırlarda uzun süre bekledik ve ardından Pakistan'daki sel planlarımızı değiştirmemize neden oldu. Ama bu çok büyük bir macera oldu ve biz bu ülkelerin turistik gezilerle göremeyeceğiniz bir yanını gördük" ifadelerini kullandı.

Tehlikeli bir yolculuğa çıkan arkadaşlar, İran'ın Şiraz kentine vardıklarında ise tüm dünyanın büyük bir trajedi olarak gördüğü Pakistan'daki büyük sel felaketi meydana geldi. Gençlerin rotasında bulunan Pakistan'ın felaketle boğuşması sebebiyle buradan arabaları ile geçemeyeceklerini anlamalarının ardından 3 kafadar başka bir plan yapmaya koyuldu.

Haberin Devamı

2 HAFTA BOYUNCA 'ÇEKÇEK'LE YOLCULUK

Hayallerinden vazgeçmeye niyetleri olmadığından, Türkiye'ye geri dönen gençler, arabalarını İstanbul Havalimanı'na bırakarak, Hindistan'a uçakla gitmeye karar verdiler. 8 Eylül'de Hindistan'ın Koçi şehrine inen gençler, buradan bir çekçek aldılar.

Yaklaşık 2 hafta süren ve oldukça rahatsız olan çekçek yolculuğunun ardından hedefleri olan Jaisalmer'e ulaşan gençler, hayallerini gerçekleştirdi.

Daniel, yaşadıkları talihsizliklerle ilgili olarak şunları söyledi:

İran'a vardığımızda, yıkıcı sel nedeniyle Pakistan üzerinden Hindistan'a gidemeyeceğimizi anladık. Bizim gibi seyahat ettiğinizde, yerel toplulukların içerisine gerçek manada dalmış oluyorsunuz. Pakistan'da neler olduğunu görmek gerçekten yürek parçalayıcıydı. Her zaman çılgınca bir şey yapmak istiyorduk, sırt çantalarımızı alıp Avrupa'yı gezmekten daha çılgınca bir şeyler. Bu yaptığımız biraz aptalca oldu ama bunu her zaman hatırlayacağız.

Haberin Devamı

Toplamda yaklaşık 19 bin kilometre yol yapan arkadaşlar, tam 19 ülke gördü. Bu ülkelerin arasında; İngiltere, Fransa, Belçika, Lüksemburg, Almanya, Çekya, Avusturya, Slovenya, Hırvatistan, Bosna Hersek, Karadağ, Arnavutluk, Yunanistan, Kuzey Makedonya, Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan, İran, ve son olarak Hindistan bulunuyor.

Gençlerin yolculuklarının en ilginç yanlarından biri de 23 yaşındaki neredeyse hurda denecek araçlarının ekstrem koşullara dayanmış olması. Araçlarının, İran'ın sıcak çöllerinden, 5 bin metre yükseklikteki Kazbek Dağı'na kadar birçok yola dayanması gençleri de oldukça şaşırttı.

YOLCULUĞUN ZİRVE NOKTASI: TÜRKİYE

Daniel'e göre yolculuklarının en ilgi çekici olayı ise Türkiye'de bulunan 'Ölüm Yolu'ndan geçmekti. İngilizler tarafından dünyanın en tehlikeli yollarından biri olarak gösterilen ve Bayburt ile Trabzon'un Of ilçesi arasında bulunan Derebaşı virajları yaklaşık 179 kilometre uzunluğunda.

Haberin Devamı

Buradaki yolculukla ilgili konuşan gençler, "Harikaydı, çakıldan yapılmış uzun bir yol. Çok ekstremdi ve bu eski araba burada kullanmak için uygun değildi. Ama işte tam da bu yüzden biz bunu yaptık. Bu otoyolda sürmek gibi değildi, gördüğümüz manzaralar nefes kesiciydi" ifadelerini kullandı.

Yolculukları boyunca gördükleri en misafirperver ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen gençler, "Burada herkes çok misafirperver ve yardımseverdi. Birçok yabancı bizi yemek ve çay içmek için çağırdı" diye konuştu.

Bu yolculuğa çıkmak için İngiltere'deki öğretmenlik işinden istifa eden Joe ise, Kapadokya'daki sıcak hava balonlarını görmenin yolculuktaki en keyifli şey olduğunu söyleyerek ekledi:

Görmek için saat sabah 4'te uyandık ama gerçekten buna değdi. Yüzen yüzlerce sıcak hava balonunu görmek gerçekten gerçeküstü. İnanmak için kesinlikle görmeniz gereken bir şey.