Dünya AVM'de bıçaklı vahşet!

AVM'de bıçaklı vahşet!

Paylaş
AVM'de bıçaklı vahşet!

Avustralya Sidney’de ‘polis tarafından bilinen’ bir saldırgan, elinde bıçakla alışveriş merkezine daldı. Önce bir kadınla bebeğine saldıran adam, birçok kişiyi bıçakladı. 5’i kadın 6 kişiyi öldürüp 8 kişiyi de yaralayan saldırgan, bölgede devriye gezen bir kadın polis tarafından öldürüldü. Bu sırada AVM’de bulunan yüzlerce kişi panik halinde kaçışırken birçokları da mağazalara sığındı.

Bireysel silahlanmaya karşı son derece sıkı yasalara sahip olan ve toplu saldırıların ender görüldüğü Avustralya dün bir dehşet yaşadı. Sidney’de bir kişi yerel saatle 15.00’te girdiği Bondi Junction Westfield adlı alışveriş merkezinden (AVM) kısa sürede ayrıldı. 15.20’de ise elinde bıçakla tekrar AVM’ye geldi. 15.30’da Ash Good (38) adlı kadın ile 9 aylık bebeğini bıçakladı. Ardından çevredekileri rastgele bıçaklamaya başladı. 5’i kadın 6 kişiyi bıçaklayarak öldürdü. 8 kişi de yaralandı. Ağır yaralananlar arasında ilk anda saldırıya uğrayan bebek de vardı. Çevredekilerin mağazadan aldıkları kıyafetlerle bebeğin yarasına tampon yaparak hayatta kalmasını sağladığı öğrenildi.

Haberin Devamı

TATİLİN İLK GÜNÜYDÜ

Bebek ameliyata alındı. Ash Good’un ise hayatını kaybettiği öğrenildi. Saldırgan birçok kişiyi de yaralarken okul tatilinin başladığı ilk gün olması nedeniyle yüzlerce kişinin bulunduğu AVM’de panik yaşandı. Kimileri korkuyla AVM’den kaçarken bazıları da mağazalara sığındı. Bölgede devriye gezen bir kadın polis hemen olay yerine gitti. AVM’de saldırganı bulan polis, teslim olması için çağrı yaptı. Fakat Avustralya milli ragbi takımı Kangaroos NRL forması giyen saldırgan, bıçağını havaya kaldırarak polise doğru yürüdü. Bunun üzerine polis de 15.45’de saldırganı vurdu.

POLİSİN KAHRAMANLIĞI

Hemen ardından da ilk yardım yaparak saldırganı kurtarmaya çalıştı fakat başarılı olamadı. Kadın polis daha sonra diğer yaralıların yardımına koşarak onlara ilk yardım uyguladı. Başbakan Anthony Albanese, kadın polisi kahraman ilan etti. Yetkililer, 40 yaşında olduğu belirtilen ancak ismi açıklanmayan saldırganın polis tarafından ‘bilindiğini’ belirtti. Saldırının sebebi araştırılırken saldırganın tek başına hareket ettiği, yine de terör ihtimalinin göz ardı edilmediği ancak bu olasılığın düşük olduğu açıklandı. Saldırıyı üstlenen herhangi bir örgüt olmadı.

Haberin Devamı

ÖNCEKİ SALDIRILAR

Yaklaşık 20 yıldır dünyanın en sert bireysel silahlanma yasalarından birini uygulayan 26 milyon nüfuslu Avustralya’da bu tür şiddet suçlarına nadiren rastlanıyor. Bazı önemli saldırılar ise şunlar:

* Nisan 1996: Martin Bryant adlı saldırgan, Tazmanya’da bir kafeye ateş açarak 35 kişiyi öldürdü. Bu olayın ardından Avustralya’da silah yasası değişti.
* Aralık 2014: Sidney’de bir kafede müşterilerin 16 saat boyunca rehin tutulmasının ardından polis operasyon düzenledi. Operasyonda saldırgan Man Haron Monis dahil 3 kişi öldü.


* Ocak 2017: Melbourne’de bir kişi kasıtlı olarak aracını yayaların üzerine sürerek 5 kişinin ölümüne, 20’den fazla kişinin yaralanmasına neden oldu.
* Aralık 2017: Afgan mülteci 32 yaşındaki Saeed Noori (32), Melbourne’ün en işlek kavşaklardan birinde karşıdan karşıya geçmekte olan onlarca yayaya kasten çarptı ve 19 kişiyi yaraladı.
* Kasım 2018: Melbourne’de bir saldırgan, şehir merkezinde tüp yüklü bir kamyoneti ateşe verdikten sonra 3 kişiyi bıçaklayıp birini öldürdü. Saldırgan, polis tarafından öldürüldü. Saldırıyı DEAŞ üstlendi.

Haberin Devamı