Dünya Barbie krallığının karanlık yüzü! Yaratıcısının ürkütücü saplantısı

Barbie krallığının karanlık yüzü! Yaratıcısının ürkütücü saplantısı

Paylaş
Barbie krallığının karanlık yüzü! Yaratıcısının ürkütücü saplantısı

Ünlü Barbie bebeği icat eden Jack Ryan'ın hayatının oldukça karanlık bir tarafı vardı. Ryan, birlikte olduğu kadınları Barbie'ye o kadar benzetmek istiyordu ki bazılarının sonu ölüm bile olmuştu. Ancak ünlü tasarımcının saplantıları bununla da sınırlı kalmıyordu...

Derleyen: Mine Bozkurt | Barbie bebekler icat edildikleri ve 1959'da satışa sunuldukları ilk günlerden beri ilgi odağı. Küçük kız çocukları için üretilmiş olsalar da 7'den 70'e herkesin sevgilisi haline gelen Barbie bebeklerin filmleri de en çok izlenenler arasındaki yerini aldı. Ancak çok az kişi Barbie'leri icat eden Jack Ryan'ın karanlık tarafından haberdar. Kendisi aynı zamanda bir 'playboy' olarak adlandırılan Ryan, pek de masum sayılamayacak bir hayat yaşıyordu. Oyuncak üreticisi Mattel'in baş tasarımcısı Ryan, hayatına giren her kadını Barbie kopyasına dönüştürmeyi bir saplantı haline getirdi. 

Haberin Devamı

KADINLARI "BARBİE'LEŞTİRDİ"

California'daki malikanesinde çılgın partiler düzenleyen Ryan, sayısız içki ve uyuşturucu tüketen biri haline gelmişti. Bu partileri tıpkı tasarladığı Barbie'lere benzeyen sarışın, ince belli ve uzun boylu kadınlarla 'yakınlaşmak' için araç haline getirmişti. Birlikte olduğu kadınların Barbie'ye benzemesine özen gösteren tasarımcı bununla da kalmıyor, bazı kız arkadaşlarının estetik ameliyat olmasını sağlıyordu. Böylece Barbie'ye daha çok benzeyebiliyorlardı. 

'CİNSEL HAYATI ORTALAMA BİR İNSANI ŞOKE EDERDİ'

Ryan'ın en çok satan ilk Barbie tasarımının adını eşi Barbara'dan aldığı iddia ediliyor. İkinci eşi Hollywood yıldızı olan Zsa Zsa Gabor hakkında ise 'O benim büyük Barbie'm' diye bahsediyordu. Ancak oyuncu, Ryan'ın 'bir fantezi dünyasında yaşadığını' iddia ederek bir yıl sonra ondan boşandı. Bir keresinde Gabor, "Jack'in cinsel hayatı ortalama bir insanı şoktan bembeyaz yapardı" açıklamasını yapmıştı. 

Haberin Devamı

Ryan'ın hayatının nasıl 'deliliğe' sürüklendiğinin hikâyesi 60 yıldan daha uzun bir süre başlıyor. 

Mattel'in sahipleri Ruth Handler ve eşi Elliot, 1956'da Almanya'da tatildeyken Almanya'nın en çok satan tabloid gazetesinden çizgi film karakterine benzeyen bir oyuncak bebek satın almışlardı. Bu bebek siyah saçları, kusursuz makyajı ve çekici vücut hatlarıyla Bild-Lilli'den başkası değildi. Yetişkinleri hedefleyen bu bebek, dansçı Dita Von Teese'nin 4,5 cm boyundaki bir versiyonuydu.

Çift California'ya döndüğünde hemen Ryan'a genç kızları hedefleyen bir oyuncak bebek yapma görevi verdi. Burada kendi 'hayal gücünü' kullanan Ryan, bebeğin bacaklarını ekstra uzun, göğüslerini ekstra iri, belini de ekstra ince yaptı. Sonrasında ise Barbie'nin tüm patentini aldı. Ryan, aynı yıl Barbie'nin üretimini Japonya'ya yaptırdı.

Ryan'ın arkadaşı Stephen Gnass, adeta bebeğe saplantılı hale geldiğini şu sözlerle anlatıyor:

Barbie'nin çekiciliğini anlatırken yüzündeki ifadeyi sık sık düşünüyorum. Sanki birinin cinsel bir olay anlatmasını dinlemek gibiydi.

Barbie, Mart 1959'da New York Oyuncak Fuarı'nda siyah beyaz çizgili bir mayo ve at kuyruğu saçlarıyla ilk lansmanını yaptı. Aylar içinde yok satmaya başlayan Barbie, Elizabeth Taylor ve Audrey Hepburn gibi dönemin ikonik oyuncularından daha fazla mektup aldı. 

Haberin Devamı

REKOR ANLAŞMA

Ryan, bu başarısının ardından Mattel ile rekor bir anlaşmaya imza attı. Şirket, Barbie'den kazandığı tüm paranın yüzde 1,5'ini Ryan'a verecekti. Bu miktar günümüzde yılda 10 milyon dolara denk geliyor. 

Ryan, şirket için ayrıca başka bir ikonik oyuncak üretmişti: Hot Wheels arabaları...

Öyle ki bu arabalar için tasarladığı parkurları bile playboy dergisinin kurucusu Hugh Hefner'ın malikanesine benzetmişti. Ryan'ın saplantılı arzuları, arabalarda bile ortaya çıkmıştı. 

PLAYBOY PARTİLERİNİ SOLLADI

Ryan, kendi evinde yüzlerce dudak uçuklatan parti düzenledi. Bu partilerde kapıdan içeri girmek isteyen kadınların 'seksilik' derecesini gösteren bir mekanizma bile vardı. Bir kadın içeri girdiğinde, bir asistan onun seksilik derecesini göstermek için 1'den 10'a kadar sıralanmış numaraları çekiyordu. Ryan'ın partileri, en az Playboy malikanesinde gerçekleşen partiler kadar sapkındı. 

Haberin Devamı

Bu partilerde her hafta Barbie'ye benzeyen bir kadını kraliçe ilan eden Ryan, sarhoş konukları cinsel ilişkiye zorladığı zaman kendi ipini çekti.  

Bu arada, çekici genç kadınlardan oluşan bir ordu Barbie moda departmanında sekreter ve tasarımcı olarak işe başladı. Mattel'in araştırma ve geliştirme merkezi, oyuncak bebeklerin erotik pozlar verecek şekilde bükülmüş çıplak versiyonlarıyla süslendi. Kadın personelin çoğu Ryan'ın cinsel partneri oldu.

 

BARBIE'YE BENZEMEK İSTERKEN ÖLDÜ

Barbara, 21 yıllık evlilikten sonra 1971'de Ryan'dan boşandı. Ryan, 1975'te komşusu Zsa Zsa ile evlendi. Ancak eşinin bacaklarını Barbie'ninki gibi yeniden şekillendirmeye çalışması ayrılmalarına neden oldu. 

Ryan, üçüncü karısı olan eski sekreteri Linda Henson'ı, Barbie gibi uzun, biçimli bacaklar geliştirmesi için haftada üç kez bir Hollywood fitness eğitmenine gönderdi. Ancak Linda, anoreksiya hastalığına tutulduktan sonra kalp krizinden öldü. 

Ryan hayatına giren diğer kadınlara bağımlılık yapan amfetamin ilacı içeren diyet hapları alarak diğer kadınlara hayalindeki oyuncak bebek kadar zayıf olmaları için baskı yaptı. Hatta bir kız arkadaşına Barbie'ye benzemesini sağlayacak estetik ameliyatlar için para ödedi. 

Haberin Devamı

YOKUŞ AŞAĞI

Ryan'ın ürkütücü yaşam tarzı karşısında dehşete düşen Mattel'in sahipleri, telif ödemelerini kestiler ve hatta Barbie'nin yaratılmasındaki rolünü inkar ettiler. Bunun üzerine aralarında bir hukuk savaşı çıktı. En sonunda para konusunda küçük bir miktara razı olan Ryan, parti düzenlediği malikanesini satmak zorunda kaldı. Mahkeme savaşlarının ardından kalp krizi ve felç geçirdi. 1991'de ise hayatını kaybetti.

HOLLYWOOD'DA BARBIE RÜZGARI

Tüm bu yaşananlar, Barbie bebeğe olan ilginin bir an olsun azalmasına neden olmadı. Geçtiğimiz günlerde Barbie'nin film serilerine bir yenisi daha eklendi. 

Barbie'yi bu kez ünlü oyundu Margot Robbie, erkek arkadaşı Ken bebeği ise Ryan Gosling canlandırıyor. Görünüşe göre Barbie efsanesi, popüler kültürümüzdeki yerini zannettiğimizden daha sağlama aldı.