Dünya Batan başkentten göç başlıyor

Batan başkentten göç başlıyor

Paylaş
Batan başkentten göç başlıyor

İklim krizi nedeniyle suların yükselmesiyle batacak olan Endonezya’nın başkenti Cakarta’yı boşaltma operasyonu başlıyor. Yeni kurulan başkente ilk 6 bin sakini bu ekimde taşınacak.

Güneydoğu Asya ülkesi Endonezya’da 275 milyondan fazla insan yaşıyor. 17 bin adadan oluşan dünyanın en büyük ada ülkesi, iklim krizinin etkilerinden en olumsuz etkilenen coğrafyada yer alıyor. 2050 yılına kadar Kuzey Cakarta’nın yüzde 95’inin sular altında kalması bekleniyor. Başkentin yüzde 40’ı deniz seviyesinin altında olduğundan, 10.6 milyon insan yerinden edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Bunun için başkent Cakarta, 2 bin kilomete uzakta, Borneo Adası’nda Nusantara adlı bir kente taşınacak. 35 milyar dolarlık projenin inşaatı 2022’de başlamıştı. Bu yıl, ilk sakinleri yerleştirilecek. 6 bin kamu görevlisi, ekimde yeni başkente taşınmış olacak.

Haberin Devamı

2 MİLYONLUK GÖÇ

2045’te, ülkenin bağımsızlığının 100’üncü yıl dönümünde de yapımı tamamlanmış olacak. 2 milyon kişinin yerleştirilmesi bekleniyor. Yeni başkentin inşaatı ve altyapısı için 200 bin işçi çalışıyor. Bataklık alana kurulu ve orman kabileleriyle çevrili yeni başkent, çevre dostu ve akıllı olacak. 2030’dan itibaren yalnızca elektrikli araçlara izin verilecek. Takımada anlamına gelen Nusantara, 50 megavatlık bir güneş enerjisi santrali ile güçlendirilecek. Öte yandan Borneo’nun yaban hayatı şimdiden olumsuz etkilendi. Borneo’daki orangutan nüfusu son 60 yılda yüzde 50’den fazla azaldı, yaşam alanları da 20 yılda yüzde 55 daraldı.

 

Yeni başkent tamamlandığında böyle görünecek.

 

Yeni başkentin kalbinde 150 metre yüksekliğinde bir başkanlık sarayı da yer alacak.

Haberin Devamı