Dünya Bodruma saklı 10 bin beynin sırrı

Bodruma saklı 10 bin beynin sırrı

Paylaş
Bodruma saklı 10 bin beynin sırrı

Danimarka’da iki doktorun akıl hastalarından alıp sakladığı 10 bin beyin bodrum katında tutuluyor. Bir gazeteci büyükannesinin kız kardeşinin akıbetini bu beyinlerden biri sayesinde çözdü.

Danimarka’da 2. Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru akıl hastalarının tedavi gördüğü Risskov Psikiyatri Hastanesi bünyesinde Beyin Patolojisi Enstitüsü kuruldu. Doktorlar Erik Stromgren ve Larus Einarson, ölen hastaların otopsisi sırasında beyinlerini alıp saklamaya başladı. Çünkü o yıllarda ruh sağlığı konusunda yeterli bilgi ve tedavi seçeneği yoktu. 30 yılda 9 bin 476 beyni sakladılar. Hastaların ailelerinin rızası olmadan beyinlerinin alınması skandalı 1980’lerde patladı. Hastane ailelere tazminat ödedi.

Haberin Devamı

AİLEDE TABUYDU

Ancak dünyadaki en büyük tıbbi beyin koleksiyonunun korunmasına devam edildi. Büyükannesi Inger Abildtrup’un kardeşi Kirsten’ın sadece fotoğrafını gören ve nasıl ortadan kaybolduğunu bir türlü anlamayan gazateci Lise Sogaard da bu beyinler sayesinde merakını giderdi. Ailede hakkında konuşulması neredeyse tabu olan Kirsten’ı araştırırken aklına büyükannesinin söylediği hastanenin adı geldi. Hastaneyi araştırırken Kirsten’ın izine ulaştı. Beyinleri saklayan doktorlardan haberdar olunca üniversiteye başvurdu. Kirsten’ın beyninin de saklananlardan biri olduğunu, 738 numaralı kovada tutulduğunu öğrendi.

AMELİYAT SONRASI ÖLMÜŞ

Şizofreni teşhisi alan Kirsten hastaneye 14 yaşında yatırılmıştı. O yıllarda yapılan çok tehlikeli bir tedavi olan lobotomi uygulanmıştı. Yani beyninin bir bölümü alınmıştı. Kirsten bu işlemden bir yıl sonra, 1951’de henüz 24 yaşında ölmüştü. O yıllarda akıl hastalıklarının konuşulması tabu olduğundan Kirsten’ın durumu bir aile sırrı olarak kalmıştı. Lise Sogaard, Kirsten’ın yaşadıklarını öğrenmenin kendisini rahatlattığını ve ailedeki olası akıl hastalıkları riskini aydınlatmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı