Dünya Canavarın adı Ian Kasırgası

Canavarın adı Ian Kasırgası

Paylaş
Canavarın adı Ian Kasırgası

Küba’da iki can aldıktan sonra yönünü ABD’nin Florida kıyılarına çeviren Ian Kasırgası, saatte 241 kilometre hıza çıkarak karaya ulaştı. 2.5 milyon kişinin elektriksiz kaldığı kasırga nedeniyle acil durum ve sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Küba’yı ‘Kategori 3’ şiddetinde vuran ve iki kişinin ölümüne yol açan Ian Kasırgası, ABD’nin Florida eyaletini de adeta yıktı. Küba’da salı gecesi tüm ülkenin elektrik şebekesi çökmüştü. Kasırganın ‘Kategori 4’ şiddetinde Florida’ya ulaşmasıyla 2.5 milyon kişi elektriksiz kaldı. Sadece iki günde saatteki hızı 120 kilometreden 241 kilometreye çıkan kasırga, ilk gününde sel baskınları ve yıkımlara neden oldu. Fort Myers ve Naples kentlerinde gece sokağa çıkma yasağı getirildi. ABD Başkanı Biden, eyalet çapında ‘felaket durumu’ ilan etti, federal kaynakların mücadelede kullanılması emri verdi.

Haberin Devamı

60 MİLYAR DOLARLIK HASAR

Tahminlere göre hasarın boyutu 30 ila 60 milyar doları bulacak. Floridalılar hazırlığa günler öncesinden başlamıştı. Ancak bu kez kasırga, tahminlerin ötesinde hasara yol açtı. 2.5 milyon kişinin tahliyesi için 42 bin asker, 7 bin ulusal muhafız, 179 hava aracı ve su üstü araç filoları hazırlandı.

Karaya en yüksek hızla inen kasırga olduğunu belirten uzmanlar, 1965’ten bu yana Fort Myers’teki su seviyesinin 2 metre ile en yüksek noktaya ulaştığını açıkladı. Tahliyesi devam edenler güneye taşınıyor. Öte yandan Good Morning America programına konuşan bir yetkili, can kayıpları olduğunu ama henüz net bir sayıya ulaşamadıklarını söyledi.

NASIL GÜÇLENDİ?

Bilim insanları kasırganın güçlenmesini, iklim krizi ile ısınan okyanuslara bağlıyor. Zira nemli hava, düşük seviyeli rüzgar kayması ve ılık okyanus suyu, kasırgaların hızlanmasında rol oynuyor. Ian ismi bir kasırgada sekizinci kez kullanılıyor. Daha önceki kasırgalarda ölüm yaşanmamıştı. Ancak bu kez can aldığı için bir daha kullanılmayacak.

Haberin Devamı

ŞUURSUZLUK YARIŞI

Florida’da durumun ciddiyetinin farkına varamayanlar felaketten sosyal medyaya malzeme çıkarma yarışındaydı. Kimisi kasırga öncesi dalgalarda sörf yaptı, kimisi yaklaşan kasırganın fotoğrafını çekmeye çalıştı. Nehre dönen caddelerde jet skisiyle, sörfüyle gezinti yapanlar oldu.